Decizia nr. 3 din 11.01.2011

11.01.2011


envoyer l'article par mail title=

privind somarea S.C. ANTENA 3 S.A.
Bucureşti, Şos. Bucureşti-Ploieşti nr. 25-27, etaj 1, sector 1

pentru postul de televiziune ANTENA 3-NEWS & CURRENT AFFAIRS

Întrunit în şedinţă publică în data de 11 ianuarie 2011, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de Direcţia Monitorizare cu privire la modul în care postul de televiziune ANTENA 3 - NEWS & CURRENT AFFAIRS a reflectat, în emisiunile de şiri, difuzate în perioada 04-08 ianuarie 2011, informaţiile privind dublul asasinat de la Cernavodă.

Postul ANTENA 3 - NEWS & CURRENT AFFAIRS aparţine radiodifuzorului S.C. ANTENA 3 S.A. (licenţa audiovizuală nr. S-TV 76.2/16.12.2003, decizia de autorizare nr. 882.0/24.06.2005 şi reautorizare nr. 882.0-1/24.06.2005).

Analizând raportul de monitorizare şi vizionând înregistrările emisiunilor respective, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul S.C. ANTENA 3 S.A. a încălcat prevederile art. 15 alin. (2) lit. b) din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.

Potrivit dispoziţiilor invocate, în intervalul orar 6,00 - 22,00 nu pot fi difuzate emisiuni care conţin demonstraţii sau detalii importante privind tehnici criminale.

În fapt, pe parcursul mai multor ediţii informative difuzate în perioada 05-07.01.2011, postul de televiziune ANTENA 3 a prezentat o serie de informaţii cu privire la crimele ce au avut loc într-o locuinţă din oraşul Cernavodă.

Astfel, în ziua de 05 ianuarie 2011, sub titlul „Morţi învăluite în mister”, prezentatorii ştirilor de la ora 07.00 au anunţat că şi părinţii unei tinere găsite înecate în ziua precedentă au fost descoperiţi morţi în locuinţa lor, tatăl fiind găsit sub un pat, de către poliţiştii care investigau cazul, iar mama a fost găsită moartă într-un şifonier.

Materialul prezentat a conţinut detalii cu privire la asasinarea celor două victime găsite înjunghiate în locuinţa lor. De exemplu, în interviul luat unui vecin al victimelor, acesta a relatat cum a găsit-o pe mama tinerei ucise în Dunăre : avea urme de sânge proaspăt, o tăietură în zona mandibulei, în zona gâtului, etc.

Redăm din raportul de monitorizare : „Voce din off : După ce cadavrul mamei fetei ucise în Dunăre a fost găsit în şifonier, a fost identificat şi trupul neînsufleţit al tatălui. Ambii erau înjunghiaţi.
Vecin al victimelor : S-a dat la o parte un preş în care erau urme de sânge proaspăt.
Reporter : Sub preş sau pe preş ?
Vecin al victimelor : sub preş, era acoperită pata cu alt preş. Mi-am dat seama că a fost o altercaţie, a fost o ceartă, o răfuială în familie. Am început să căutăm prin beci, prin pod, prin toate incintele pe care le avea şi când am deschis şifonierul, am dat peste cadavru.
Reporter : Cum era femeia ?
Vecin al victimelor : Femeia era băgată sub rufe, cu urme de violenţă…
Reporter : Tăiată ?
Vecin al victimelor : Din ce am văzut eu, era o tăietură în zona mandibulei, în zona gâtului. Şi plin de sânge.
Reporter : Aţi găsit şi pe bărbat ?
Anchetator : Da
Reporter : Unde era ?
Anchetator : Sub pat.”

Materialul a fost reluat şi în ediţiile informative de la orele 08.00, 09.00, 10.00, 11.00, 15.00, 16.00, 17.00 şi 18.00.

În data de 06 ianuarie 2011, în cadrul ştirilor de la ora 07.00, sub titlul „Trei morţi, doi suspecţi”, postul ANTENA 3 a prezentat un material despre o posibilă desfăşurare a crimelor.

Prin vocea din off au fost prezentate informaţii cu privire la uciderea celor două victime găsite în locuinţa lor din Cernavodă. Astfel, în timpul audierilor, principalul suspect al dublei crime, Giani Deli-Iorga şi cel mai bun prieten al lui Bogdan Mitu, soţul tinerei găsite înecate în Dunăre, a refăcut filmul asasinării socrilor lui Bogdan. Bărbatul le-a povestit anchetatorilor că avea o relaţie cu Gabriela, soţia lui Bogdan şi că în urmă cu câteva zile Bogdan a aflat de relaţia lor, moment în care Giani s-a dus la casa părinţilor fetei ca să-i convingă să stea ei de vorbă cu soţul femeii. Voia ca cei doi soţi să se împace. Însă, tatăl fetei nu a primit vestea prea bine : a pus mâna pe un cuţit şi l-a ameninţat pe Deli-Iorga. Bărbatul s-a enervat şi s-a luat la bătaie cu cei doi bătrâni, pe care apoi i-a omorât cu câte 30 de lovituri de cuţit.

Într-un interviu luat unui vecin al victimelor, acesta a relatat că pe „mama Gabrielei au găsit-o rudele moartă într-un dulap, iar pe tată, l-au găsit anchetatorii la demisol, plin de tăieturi şi sânge.”

Materialul a fost reluat şi în ediţiile informative de la orele 08.00, 09.00, 10.00, 12.00 şi 14.00.

În aceeaşi zi, în cadrul ştirilor de la ora 12.00, a fost prezentat un fragment din reconstituirea făcută de anchetatori cu ajutorul principalului suspect, care a relatat modul în care a abandonat într-un tomberon de gunoi, două cuţite, o pereche de mănuşi şi o cârpă, precum şi o bluză de trening de culoare gri cu care a fost îmbrăcat când a plecat de la locuinţa bătrânilor.

Materialul a fost reluat şi în ediţiile informative de la orele 14.00, 15.00, 16.00, 17.00, precum şi în ziua de 07.01.2011, în ediţiile de la orele 07.00, 08.00, 09.00, 10.00, 11.00, 12.00 şi 13.00.

În cadrul ediţiei de la ora 14.00, difuzată în data de 07 ianuarie 2011, sub titlul „Suspectul a fost arestat”, a fost prezentat un interviu cu suspectul principal, care le-a povestit anchetatorilor, în detaliu, cum i-a omorât pe soţii Garoafă, interviu preluat de la postul de televiziune NEPTUN TV. Redăm din raport :

„Giani Deli-Iorga :El a zis : hai până jos, să mutăm patul acela, pentru că era patul ăla unde se mutase ei. Am coborât jos cu el. Ea a rămas sus. M-am certat cu el şi a zis : ieşi din casa mea, că nu vreau să te mai văd. A luat cuţitul, a vrut să mă înţepe. L-am pus jos şi el tot dădea cu cuţitul în haină, dar se îndoia cuţitul.
Reporter : I-ai smuls cuţitul din mână ?
Giani Deli-Iorga : Da.
Reporter : Şi unde l-ai lovit ?
Giani Deli-Iorga : (arată în zona gâtului)
Reporter : Bătrâna a venit, v-a auzit ?
Giani Deli-Iorga : Da, ieşise acolo în hol.
Reporter : Si ce i-ai zis bătrânei ?
Giani Deli-Iorga : Uitaţi ce s-a întâmplat, bătrânul a vrut să dea cu cuţitul în mine. A zis : ce ai făcut, mă, nenorocitule ? A luat şi ea un alt cuţit. A început să mă lovească, să dea cu cuţitul în mine, dar nu avea forţă.
Reporter : I-ai dat câteva şi ei ?
Giani Deli-Iorga : Da, am intrat în panică.
Reporter : Cam cât a durat ?
Giani Deli-Iorga : Cam, să zic, o oră.
Reporter : Jumătate de oră cu unul, jumătate cu altul ?
Giani Deli-Iorga : Cam aşa, să zic.
Reporter : Cu care cuţit ai înjunghiat-o pe ea ?
Giani Deli-Iorga : Cu unul mic.”

Acelaşi material a fost prezentat şi în ediţiile difuzate la orele 15.00, 16.00 şi 18.00.

Vizionând înregistrările emisiunilor de ştiri, difuzate de postul ANTENA 3, în perioada 05-07 ianuarie 2011, membrii Consiliului au constatat că prezentarea, în mod repetat şi în detaliu, a unor informaţii cu privire la modul în care au fost ucise cele două victime din oraşul Cernavodă, au fost de natură să afecteze dezvoltarea mentală şi morală a copiilor.

În scopul asigurării protecţiei minorilor, legiuitorul a instituit, la art. 15 din Codul audiovizualului, norme obligatorii pentru radiodifuzori referitoare la intervalul orar de difuzare a unor programe audiovizuale, programe al căror conţinut prezintă detalii importante privind tehnici criminale.

Astfel, potrivit art. 15 alin. (2) lit. b) din Codul audiovizualului, emisiunile care conţin demonstraţii sau detalii importante privind tehnici criminale nu pot fi difuzate în intervalul orar 6,00 - 22,00.

Prin difuzarea unor astfel de ştiri, cu un asemenea conţinut, la ore la care copiii au acces neîngrădit la vizionare, a fost încălcat principiul interesului superior al copilului, principiu statuat de întreaga legislaţie privitoare la drepturile acestuia, din care, o parte importantă o constituie legislaţia audiovizuală ce protejează aceste drepturi.

Consiliul apreciază că vizionarea unor astfel de programe de către copii este deosebit de nocivă şi periculoasă pentru aceştia, având în vedere lipsa lor de maturitate, care le afectează capacitatea unei reprezentări corecte a faptelor şi consecinţelor, precum şi curiozitatea sau tendinţa şi uşurinţa cu care aceştia pot imita comportamentul şi faptele adulţilor.

Având în vedere aceste aspecte, în temeiul dispoziţiilor art. 162 alin. (2) din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările ulterioare, coroborate cu cele ale art. 91 alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările ulterioare şi cu respectarea prevederilor art. 15 din acelaşi act normativ, Consiliul Naţional al Audiovizualului decide adresarea unei somaţii publice radiodifuzorului SC ANTENA 3 SA, pentru postul de televiziune ANTENA 3 - NEWS & CURRENT AFFAIRS şi dispune intrarea de îndată în legalitate.

Potrivit dispoziţiilor art. 93^1 alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 333/2009, aveţi obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text :

„Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul de televiziune ANTENA 3 cu somaţie publică, întrucât în cadrul ştirilor referitoare la crimele de la Cernavodă, difuzate în perioada 05-07 ianuarie 2011, la ore accesibile tuturor categoriilor de public, au fost prezentate detalii privind tehnici criminale, fapt ce contravine prevederilor legale.

Conform Codului Audiovizualului, pentru asigurarea protecţiei minorilor în cadrul serviciilor de programe, difuzarea emisiunilor ce conţin demonstraţii sau detalii importante privind tehnici criminale este interzisă în intervalul orar 06.00 - 22.00.”

Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.