Decizia nr. 120 din 06.02.2014

11.02.2014


envoyer l'article par mail title=

 privind amendarea cu 50.000 lei a S.C. PRO TV S.A. cu sediul în Bucureşti, Bd. Pache Protopopescu nr. 109, et. 1, sector 2 CUI : 2835636

 pentru postul de televiziune PRO TV

 Întrunit în şedinţă publică în ziua de 06 februarie 2014, Consiliul Naţional al Audiovizualului a decis sancţionarea radiodifuzorului S.C. PRO TV S.A., după ce, în şedinţa publică din 13 ianuarie 2014, a analizat raportul întocmit de Direcţia Monitorizare în baza reclamaţiilor înregistrate sub nr. 13739/11.12.2013, 13739/1/12.12.2013, 13739/2/12.12.2013, 13739/3/12.12.2013, 13739/4/12.12.2013, 13739/5/12.12.2013 şi 13885/13.12.2013, cu privire la emisiunea „La Măruţă”, difuzată în perioada 10-12.12.2013 de postul PRO TV.
 Postul de televiziune PRO TV aparţine radiodifuzorului S.C. PRO TV S.A. (licenţa audiovizuală nr. TV 018.4/29.01.1993, decizia de autorizare nr. 084.0/13.10.1994 şi reautorizare nr. 084.0-3/13.10.1994).
 Membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul S.C. PRO TV S.A. a încălcat dispoziţiile art. 39 alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare şi ale articolelor 12, 18 alin. (1) lit. b) raportate la 19 alin. (2) lit. f) şi g) din Decizia CNA nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.

 Conform prevederilor din Legea audiovizualului :

 • art. 39 alin. (1) : Este interzisă difuzarea, în cadrul serviciilor de programe de televiziune şi de radiodifuziune, de programe care pot afecta grav dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor, în special programele care conţin pornografie sau violenţă nejustificată.
   alin. (2) : Difuzarea în serviciile de televiziune şi de radiodifuziune a programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, prin codare sau ca efect al altor sisteme de acces condiţionat, se asigură faptul că minorii din zona de transmisie, în situaţii normale, nu pot auzi sau vedea emisiunile respective.

 Potrivit dispoziţiilor din Decizia nr. 220/2011 :

 • art. 12 alin. (1) : Programele audiovizuale care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor pot fi difuzate numai dacă vizionarea este restricţionată printr-un sistem de acces condiţionat.
   alin. (2) : În lipsa unui sistem de acces condiţionat, difuzarea programelor prevăzute la alin. (1) se poate face numai în intervalul orar permis, potrivit clasificării programului în funcţie de conţinutul acestuia.
 • art. 18 lit. b) : Nu pot fi difuzate în intervalul orar 6,00 - 23,00 producţii care prezintă :
   b) scene de sex, limbaj sau comportament obscen ;
 • art. 19 alin. (2) : Responsabilitatea clasificării programelor revine radiodifuzorilor şi furnizorilor de servicii media la cerere, în conformitate cu următoarele criterii :
   lit. f) psihologia personajelor şi reperele morale pe care acestea le oferă copiilor sau adolescenţilor ;
   lit. g) tipologia eroilor, scopul acţiunii acestora, gradul de recurgere la violenţă.

 În urma analizării raportului de monitorizare şi a vizionării înregistrării, Consiliul a constatat că postul de televiziune PRO TV a difuzat în zilele de 10, 11 şi 12.12.2013 de la ora 17.30, emisiunea „La Măruţă” cu încălcarea prevederilor privind protecţia minorilor în cadrul serviciilor de programe. Tema cât şi titlurile celor trei ediţii ale emisiunii difuzată în perioada menţionată au constituit-o conflictul dintre Nicolae Guţă şi fiica sa, Nicoleta Guţă, pentru că aceasta şi-a părăsit familia pentru un alt bărbat. Astfel, în ediţia din 10 decembrie 2013, sub titlul afişat pe ecran “TATĂ ŞI FIICĂ, DUŞMANI LA CUŢITE”, invitaţii emisiunii Luis Lazarus, Mircea N. Stoian, jurnalist şi Nicoale Guţă, împreună cu prezentatorul acesteia, Cătălin Măruţă au discutat despre acest subiect. În debutul emisiunii au fost difuzate o serie de interviuri luate d-lui Nicolae Guţă şi fiicei sale cu privire la conflictul dintre cei doi, interviuri pe care radiodifuzorul le-a transmis în mod succesiv. Astfel, în interviul dat, Nicoleta Guţă a declarat că a fost ameninţată de tatăl său să plece de acasă, afirmând că a fost bătută de acesta, iar în interviul său, Nicolae Guţă a folosit un limbaj jignitor la adresa fiicei sale, comentând modul în care a bătut-o pentru că şi-a lăsat “familia de izbelişte.”

 Redăm din raportul de monitorizare : Nicoleta Guţă, interviu luat în 04.11.2013 : “N-am plecat eu de bună voie, că eu am vrut să plec şi să-mi las copiii. Nu. Am fost ameninţată să plec... toate astea. S-a întâmplat aşa fără voia mea. Nicolae Guţă : Spre prostia ei, că altcumva nu am cum s-o numesc, ar fi vrut să fiu şi de acord. (...) Voce din off : Nicoleta Guţă nu a uitat nici că a fost bătută de tatăl ei (imagini blurate cu spatele unei fete unde se văd urme) şi a cerut în instanţă ordin de restricţie pe numele lui Nicolae Guţă. Nu a uitat, dar a iertat, şi a renunţat la procesul împotriva părintelui. Nicoleta Guţă, declaraţie din 04.11.2013 : (şi titrat) Am fost nevoită să plec de acasă. Reporter : De ce ai fost nevoită ? Nicoleta Guţă, din 04.11.2013 : (şi titrat) Din cauza bătăii, pe care n-am luat-o de la fostul soţ. Nicolae Guţă : Probabil că s-a învineţit singură, la cât o duce mintea, probabil că şi-a făcut harachiri singură ca să pară mult mai credulă să... să creadă lumea că am bubuit-o tare. Îmi pare rău că n-am bubuit-o cum trebuia, ca să simtă. Probabil că asta ar fi adus-o la realitate.” În studio a venit Nicolae Guţă cu gândul de a se împăca cu fiica lui. Acesta a afirmat că soţul fiicei sale suferă foarte mult şi are gânduri necurate “... să-şi ia viaţa.”
 Deşi avea obligaţia de a menţine desfăşurarea emisiunii în limitele prevăzute de legislaţia audiovizuală, prezentatorul însuşi a îndreptat discuţiile spre o direcţie greşită, alimentând conflictul dintre cei doi. Astfel, între acesta şi invitatul emisiunii au avut loc discuţii referitoare la faptul că Nicoleta Guţă a fost bătută atât de fratele, cât şi de tatăl ei, arătând publicului fotografii cu o tânără bătută (prim plan cu spatele fetei).

 Cităm din raport : “Cătălin Măruţă : A spus că a îndurat foarte multe, Nicolae. A spus că în turnee s-a întâmplat să-şi ia bătaie. (..) Cătălin Măruţă : Şi el a recunoscut că s-a întâmplat şi într-un turneu când veneau din Spania sau de undeva, în microbuz, (...) Nicolae Guţă : Măi, omule, suntem bărbaţi amândoi, atât timp cât ea l-a privat de dragostea ei pentru că ea avea pe altcineva, nu era normal omul să ia foc ? Păi, bă, femeie, nu te culci cu mine o noapte, două, trei, patru, cinci, zece, cinşpe, o lună, două, trei, patru...”. Nicolae Guţă este convins că actualul prieten este îndrăgostit de faima şi celebritatea ei, iar cu fata lui a discutat despre întoarcerea sa în sânul familiei, timp de patru luni. Cătălin Măruţă : În astea patru luni, ea spune că tu n-ai înţeles, c-ai şi bătut-o. (...) Nicolae Guţă : ... Într-adevăr am scuturat-o un pic dar nu ce arată ea acolo. (...)” Nicolae Guţă consideră că fiica sa este condusă sexual. Continuând discuţiile despre subiect, Nicolae Guţă a folosit un limbaj nepotrivit cu ora difuzării, moment în care prezentatorul nu a avut vreo reacţie la cele afirmate de invitat, ba mai mult, a îndreptat discuţia spre un aspect în care s-a vorbit despre acte de violenţă, despre sinuciderea fiicei lui şi chemarea urgiei divinităţii asupra unui invitat. Redăm din raport : “Nicolae Guţă : Să-ţi fie moartea în ziua de Crăciun că nu umbli. (...) Nicolae Guţă : Să-ţi fie moartea în ziua de Crăciun că nu mai umbli. (...) Nicolae Guţă : Să-ţi fie moartea în ziua de Crăciun dacă n-ai spune. (...) Nicolae Guţă : Pe scurt, să-ţi fie moartea în ziua de Crăciun că n-ai mai umblat nicăieri. (...) Nicolae Guţă : Nebunule. (...) Cătălin Măruţă : Nicolae, Andrei, soţul Nicoletei, cel care e la Petroşani, el a recunoscut că fix în ziua nunţii a şi bătut-o. A recunoscut şi el, a recunoscut şi Nicoleta. (...) Nicolae Guţă : Şi dacă a bătut-o, care e problema ? Cătălin Măruţă : Cum care e problema ? Luis Lazarus : Nu se face. Mircea N. Stoian : Nu prea se bate. (...) Luis Lazarus : Câte femei ai bătut tu ? Nicolae Guţă : Eu ? Am caftit pe câteva, stai liniştit. (...) Mircea N. Stoian : Ţi se pare normal ? (...) Nicolae Guţă : Foarte normal. Mircea N. Stoian : Atunci cu ce o acuzi tu pe Nicoleta ? Nicolae Guţă : Unor oameni trebuie să le aplici corecţii fizice. (...) Nicolae Guţă : ... Tu eşti mare nebun, mare handicapat. (...) Nicolae Guţă : Copilul meu, îndrăgostit la maxim fiind, după ce se deşteaptă sau după ce se trezeşte din somnul ăsta poate să-şi ia viaţa, să se sinucidă. (...) Nicolae Guţă : E corect aşa. Mircea N. Stoian : Faptul că ai bătut-o. Nicolae Guţă : E corect aşa. Mircea N. Stoian : Nu e corect. Nicolae Guţă : Mâine poimâine dacă-şi ia viaţa, dacă se sinucide, că aşa se va întâmpla. De asta mi-e cel mai frică. Mircea N. Stoian : N-ai de unde să ştii. Cătălin Măruţă : Ferească Dumnezeu, nu poţi să zici aşa ceva. Nicolae Guţă : De asta mi-e cel mai frică. Mircea N. Stoian : N-ai de unde să ştii.”

 În emisiunea din 11 decembrie 2013, sub titlul afişat pe ecran : “TATĂ ŞI FIICĂ, DUŞMANI DE MOARTE” a continuat subiectul discutat şi în ziua precedentă cu aceiaşi invitaţi, Luis Lazarus, Mircea N. Stoian şi Nicoale Guţă.
 Şi în această ediţie, invitaţii au folosit un limbaj nepotrivit orei difuzării, fără ca moderatorul să încerce să stopeze folosirea unui astfel de limbaj.
 Deşi a încercat în mod formal să-i atenţioneze pe invitaţi atunci când aceştia au folosit un limbaj jignitor, atitudinea acestuia nu a fost conformă normelor legale în materie de protecţie a copiilor, având în vedere intervalul orar de difuzare a emisiunii, respectiv 17.30-19.00.

 Redăm din raport : Nicolae Guţă : Băi, băi..(fluieră), băi dilăule ! Cătălin Măruţă : Nicolae, stai o secundă... Luis Lazarus : Tu eşti dilău ! Cătălin Măruţă : Haideţi să vorbim... (...) Nicolae Guţă : Băi, tu eşti pentru mine papârlapa. Luis Lazarus : Ce-i asta măi, papârlapa ? Ai vreo definiţie ? Sau nu ştii ce însemnă definiţie ? Nicolae Guţă : Un fel de pielea sulii. Cătălin Măruţă : Nicolae, te rog frumos ! (...) Nicolae Guţă : Extra (bip lung). (...) Nicolae Guţă : ... Pentru mine eşti papârlapa. (...) Luis Lazarus : Pentru mine eşti zero barat, ce pot să-ţi spun altceva ? (...) Nicolae Guţă : Am înţeles, scurge- (bip).” Deşi invitatul Luis Lazarus l-a atenţionat pe prezentator că Nicolae Guţă nu are un limbaj civilizat, acesta nu a avut nicio reacţie.

 Cităm din raport :
 “Luis Lazarus : Băi, ce pot să-ţi spun, nu ai un limbaj civilizat. Nicolae Guţă : Nu am ce să discut cu tine, tu eşti papârlapa pentru mine.”.
 În continuare, în direct, din Sibiu a intervenit şi dl. Florin Cioabă, iar peste câteva minute, tot în transmisiune directă, de la Petroşani, a intervenit şi ginerele d-lui Nicolae Guţă, Andrei, care a declarat că nu vrea să renunţe la copii şi la soţia sa.
 În acest context, invitatul Nicolae Guţă a folosit din nou un limbaj nepotrivit cu ora difuzării, la adresa fiicei sale : “Nicolae Guţă : ... Lumea a ştiut-o pe ea o femeie familistă, nu şi-a permis nimeni ca la o piţipoancă sau ca la o fufă, i-a băgat 100.000 sau 500.000 să ia de ţâţă de-aici, sau să ia de fund. (...) Nicolae Guţă : Eu nu voi accepta niciodată un alt ginere, dar dacă asta este alegerea ei şi vrea să-şi facă de cap, din partea mea, să se aleagă prafu’ de ea ! Cătălin Măruţă : E fiica ta, cum să se aleagă prafu’ ? (...) Luis Lazarus : E o vorbă cam gravă asta, nu e ok, mai bine ţi-o retragi ! (...) Nicolae Guţă : Prietene, dar omul ăsta cu care ea s-a îmbârligat, ce face ea de fapt ? Cătălin Măruţă : Dar, tu nu accepţi că ea e fericită lângă Andrei, soţul ei ? (...) Luis Lazarus (invitaţii vorbesc în paralel) : ... Dar, toate femeile care se uită acum la noi, (...) te-au înjurat şi te-au suduit, te-au făcut varză. (...) Pentru că ia uite-l şi pe ăla, burtosu` ăla, se crede că el e mare şmecher şi ne iubeşte pe noi, 100 de femei, aoleu, panarama lumii.... (...) Luis Lazarus : (...). Poate te procopseşti şi cu o SIDA, dracu’ ! Nicolae Guţă : (...) Fraierică geamantan, ăsta e secretu’, burta. Fraierică geamantan ! Luis Lazarus : Gândăcel borţos, stai liniştit că tu şi femeile sunteţi baba şi mitraliera (....). Nicolae Guţă : Băi, (...) fraierică geamantan, (...) n-o să ai niciodată, nici.... Luis Lazarus : Băi, gândăcel borţos, tu eşti atent la ce îţi spun eu ? Ce experienţă să ai tu, dacă ai o femeie ca Beyonce lângă (bip !) Nicolae Guţă : (Bip !) Luis Lazarus : (Bip !) normal (....) (bip !) Nicolae Guţă : (...) Nebunule ce eşti, în viaţă, nici în visul tău, n-ai avut o femeie ca Beyonce, nici în gândirea ta. (...). Nicolae Guţă : Omule, când am scuturat-o pe Nicoleta, bă, am bătut-o, ca să fii liniştit. Când am bătut-o, omul nu era de faţă, era afară, nu a ştiut nicio clipă, ce s-a întâmplat între noi. (...) Mircea M. Stoian : Şi crezi tu că după ce ai scuturat-o acuma, Nicoleta se întoarce să-i mai dai nişte scatoalce după ceafă ? Nicolae Guţă : Îi mai dă dracu’. Mircea M. Stoian : Îi mai dă dracu’. Păi după ce ai făcut-o albie de porci.... Nicolae Guţă : Dracu’ o stăpâneşte, s-a băgat dracu’ în ea, Iuda, comportamentul ei, să se sucească 180 de grade, e stăpânită de dracu’, de forţele malefice (...). Nicolae Guţă : (...) păi vezi, vezi, bată-te crucile să te bată ! Ia-l doamne şi du-l şi trăzneşte-l, lasă-l, vezi că ţi-ai revenit, pu, bată-te să te ucidă, piu, fugi dracul din el, păi vezi că ţi-ai revenit. (...) Bată-te, Dumnezeu să te bată ! (...) Păi, vezi, asta te-ntreb şi eu strică-te Dumnezeu ! Nicolae Guţă o condamnă pe fiica sa că şi-a părăsit familia pentru un alt bărbat. Pe un ecran din studio, Măruţă îi prezintă poza actualului iubit al Nicoletei Guţă. Guţă se uită la poză şi îi adresează injurii, acoperite cu bip-uri.

 Cităm din raport : “Nicolae Guţă : Eu cu ăsta, cu papârlapa asta care umblă după bani, eu n-am ce să discut cu acesta...,vezi pe fata lui Guţă ? I-am făcut aşa, am ciocănit-o aşa, şi îi râde ăia în faţă. Cine râde ? Un fraier şi un vai de capul lui !” (...) Nicolae Guţă : Păi cum să nu fac măi, dilăule ! Cum să nu fac ?! Să mă uit la fata mea ca la televizor şi ce spun ? Distruge-te tată, s-a băgat dracul în tine, te-ai nenorocit !”.

 În ediţie din 12 decembrie 2013, sub titlurile : “RĂSTURNARE DE SITUAŢIE ÎN FAMILIA GUŢĂ/ NICOLETA GUŢĂ S-A MĂRITAT ?”, subiectul a fost discutat cu invitaţii Nicoleta Guţă, Nicolae Guţă – prin telefon, şi Andrei - soţul Nicoletei (în direct de la locuinţa din Petroşani). Invitată în platou, Nicoleta Guţă a vorbit despre scandalul apărut în familia sa din cauză că aceasta a ales să se despartă de soţ pentru alt bărbat, iar tatăl ei nu acceptă acest lucru. Au fost difuzate fragmente difuzate în emisiunea din 11.12.2013, în care Nicolae Guţă a făcut declaraţii cu privire la statutul fiicei sale. Pe ecran a fost titrat “ieri”. Fragmentele difuzate au conţinut un limbaj nepotrivit cu ora difuzării (Sel.2599-36.51 potrivit raportului de monitorizare). (...) Nicolae Guţă : Păi da, prietene, dar omul ăsta cu care ea s-a îmbârligat. Păi dacă iubesc de acum 100 de femei sunt şmecher, păi Nicoleta dacă iubeşte de acum 100 de bărbaţi, spuneţi voi ce este, poate că eu oi fi prost. Eu nu am ce să discut cu ăsta, că ăsta-i materialist, îi trebuie bani, ca să-nţelegi un singur lucru. Şi ăsta mâine- poimâine îi dă cu şutul lu’ Nicoleta şi după aia se strâng vreo 7-8 golani şi eu am fost şmecher, ce am făcut, am fost şmecher la treaba mea şi spune, uite, vezi pe fata lui Guţă, i-am făcut aşa, i-am (bip) aşa, i-am făcut aşa, i-am făcut aşa şi râde în faţă. Cine râde ? Un fraier care e vai de capul lui. Că până la urmă aşa este, dacă nu era asta, pe papârlacă ăsta îl ştiai ? Numai bine, i-a făcut la om firmă, i-a făcut la om nune, gagicile unde trag ? Trag acolo unde, bine-nţeles, omu-i gladiator. Mă uit la fata mea ca la televizor şi ce spun ? Distruge-te tată, s-a băgat dracul în tine, te-ai nenorocit şi eu să stau aşa, să nu fac nimic, că mă judecaţi voi ? Să te ferească Dumnezeu să treci prin ce trec eu...”. Revenind în studio, Nicoleta Guţă a spus că nu se poate discuta cu tatăl ei, pentru că este foarte recalcitrant, înjură şi jigneşte pe toată lumea.
 La un moment dat, Măruţă îl întreabă pe fostul soţ al Nicoletei dacă o poate ierta pentru gestul ei, acesta afirmând pozitiv. Invitata a afirmat că nu se întoarce la soţul ei, prilej cu care aceasta a folosit un limbaj injurios.

 Cităm din raport :
 “Nicoleta Guţă : Păi, poate el mă iartă, dar eu nu mă întorc, eu dacă mă întorc, mă întorc pentru copiii mei, dar nu să mai am o căsnicie şi o relaţie cu el, pentru că eu nu sunt curvă, chiar dacă ei aşa spun, că eu sunt curvă, că nu am cum. Patru - cinci luni, trei luni să fiu cu un bărbat şi apoi să mă întorc la celălalt, deci nu se poate (bip). Andrei a intervenit şi a povestit un eveniment petrecut cu ocazia unei vizite a fostei sale soţii la cumnata sa, solicitându-i Nicoletei să rămână o noapte cu copiii, aceasta refuzând. Nicoleta a infirmat spusele şi a declarat că : “M-am dus în casă, i-am dus şi eu ce i-am dus acolo un cadou, el, uite, că se mai şi vede ce vânătaie, m-o împins acolo, m-o...”. Cătălin Măruţă : Adică iarăşi te-a bătut Andrei, spui ? Nicoleta Guţă : Da, da, da , M-o împins, Marian era în casă doar. Cătălin Măruţă : Fratele tău. Nicoleta Guţă : M-o înjurat în tot felul, jur că nu mint şi nu spun, spun asta cu mâna pe suflet. M-o înjurat în tot felul în faţa copilului, m-o (bip), deci vorbe foarte, foarte jignitoare. Cătălin Măruţă : Andrei, e adevărat ? Andrei a afirmat că Nicoleta minte.
 În continuare, Nicoleta Guţă a declarat că îi este frică de tatăl ei pentru că are o “stare recalcitrantă” şi afirmă că în cazul în care s-ar întâlni, este sigură că acesta o va bate.
 În direct, prin telefon, a intervenit Nicolae Guţă, tatăl Nicoletei. Dialogul dintre cei doi, tată şi fiică, a conţinut un limbaj jignitor, nepotrivit orei de difuzare, prezentatorul neavând nicio reacţie cu privire la utilizarea limbajului de către interlocutorul său.

 Cităm din raport : “Nicolae Guţă : Nu are ce să vorbească pentru că nu are faţă. (...) Nicolae Guţă : Nu trebuia să te întorci, stai acolo cu vagabondul ăla, stai cu vagabondul ăla să îţi mănânce banii, să te ducă la produs. (...) Nicolae Guţă : Nesimţito ce eşti tu, ce câştigi tu nesimţito, ce ai făcut pentru numele ăsta ? Ai muncit nesimţito care ţi-ai abandonat copiii în casă ? (...) Nicolae Guţă : Eu te-am abandonat pe tine, nesimţito care eşti ?! (...) Nicolae Guţă : Nesimţito ce eşti tu ! (...) Nicolae Guţă : Mă nesimţito, mă ! (...) Nicolae Guţă : Mă nesimţito, cum nu am avut grijă de tine ? (...) Nicolae Guţă : Uită-te ce moacă ai, îndrăcoşată, care te-a îndrăcoşat, dracu ! S-o băgat dracu în tine, dracu îşi face lucrarea cu tine. (...)

Nicolae Guţă : Ai 30 de ani, dar te porţi ca un copil la 11 ani, nebuno ! Care am crezut că am crescut un copil, dar am crescut un drac ! Dracu s-a băgat în tine, dracu te stăpâneşte ! Nicoleta Guţă : Mulţumesc. Nicolae Guţă : Eşti ca mumă-ta, aceeaşi naţie. Nicoleta Guţă : Mulţumesc. Nicolae Guţă : Să îţi fie ruşine, nesimţito ce eşti tu ! Cătălin Măruţă : Nicolae, tu eşti nervos acuma. (...) Cătălin Măruţă : Nicolae, Nicolae, numai puţin. Nicoleta spune că vrea să deschidă proces pentru a-şi (...) Nicolae Guţă : ... Stăpânite-ar dracu să te stăpânească ! ... Cătălin Măruţă : Nicolae ... Nicole Guţă : Că te şi stăpâneşte dracul ... Cătălin Măruţă : Nicolae ... e fiica ta, e fata ta la televizor ! Nicoleta Guţă : Toată viaţa ai înjurat şi toată viaţa ai făcut, numai sub teroare ne-o ţinut ! Ăsta nu-i tată ! Nicolae Guţă : Să te stăpânească dracul cum te stăpâneşte de Crăciun acum să-şi facă lucrarea cu tine ! Nicoleta Guţă : Ăsta-i duşman, ăsta nu-i tată ! Nu mai vreau, eu ies din emisiune, te rog frumos ! ... Cătălin Măruţă : Numai o secundă ... Nicolae ... dar să ştii că există oameni care se uită şi poate nu-ţi dau dreptate ca tată să vorbeşti aşa cu ea. Nicolae Guţă : ... Ştiu eu ce a fost ... curvarul tău în casă, nesimţit-o ce eşti tu ! Cătălin Măruţă : Nicolae, ea nu vrea să se întoarcă la Petroşani cu băiatul, Mircea, unde eşti ? (...) Nicolae Guţă : Păi n-are ce, că ea e îndrăgostită şi trăieşte relaţiile ei alea sexuale ... Nicoleta Guţă : Alea sexuale, apăi tu vorbeşti de relaţii sexuale ? Tu vorbeşti de relaţii sexuale ! Tu altceva nu ştii ... (bip) ... Cătălin Măruţă : Dar e tatăl tău ! Nicoleta Guţă : Şi ce dacă e tatăl meu ! Atâta timp cât mă jigneşte şi vorbeşte în felul ăsta cu mine, eu n-am ce să mai vorbesc ! Eu nu sunt condamnată pentru nimic să trebuiască să-i accept lui înjurăturile şi toate jignirile lui, da ? (...) Nicolae Guţă : Să cânte de-acuma încolo ... e suspectă de cancer ... (...) Nicolae Guţă : ... dă-i cu să se bage în tine, să să aibă hazna ta ! Cătălin Măruţă : Ne auzi, Nicolae ? Nicoleta Guţă : Frumos ! Cătălin Măruţă : Nicolae, Nicolae ... Nicolae Guţă : Dă-i dracu ... şi dracu să se aibă hazna cum o şi are dracu’ îşi face lucrarea cu tine ! Uite ce a făcut dracul cu tine ! Uite acolo bărbatul tău ! ... Nesimţito şi neruşinato ce eşti tu ! (...) Nicolae Guţă : Scârbă ce eşti tu ! Scorpie ! Cătălin Măruţă : Nicolae ...

 Afectată de dialogul purtat cu tatăl ei, Nicoleta Guţă l-a ameninţat pe prezentator că iese din emisie. Cătălin Măruţă nu a avut nicio reacţie cu privire la limbajul folosit de interlocutorul său. “Nicoleta Guţă : Dar nici nu mai vreau. Dacă mai intră încă o dată, eu o să ies din emisiune ! Te rog frumos. (...) Nicoleta Guţă : Nici nu mai vreau, dacă el mai intră, eu ies din emisiune. Eu n-am ... să mai stau să mă jignească, că n-am pentru ce ! (Nicoleta Guţă iese din platoul de filmare) În continuare, Nicolae Guţă a folosit un limbaj jignitor, intervenţia formală a moderatorului nefiind în concordanţă cu legislaţia audiovizuală. “Nicolae Guţă : O supărat-o dracu’, ăla o supărat-o ! Cătălin Măruţă : Păi ea spune că tu eşti dracu’ ! Nicolae Guţă : Dracu’ s-a băgat în ea, uite ce moacă are ! Uite dracu’, uite ce face dracu’ cu ea ! Cătălin Măruţă : Nicolae, ascultă o secundă, de ce vorbeşti aşa şi o jigneşti ? Nicolae Guţă : Păi cum să nu fie, bă, dracul se joacă cu ea, şi-a făcut dracul lucrareea cu ea !”. (...) Nicolae Guţă : Joacă teatru ! Joacă teatru nesimţita asta ! Cătălin Măruţă : Da’ cum, de ce zici că joacă teatru, Nicolae ? Nicolae Guţă : ... Îl are pe dracu’ în ea ! (...) Nicolae Guţă : Să-i dea dracu şanse, să-i dea în cap acuma de sărbători şi ei şi lui. Cătălin Măruţă : Ferească Dumnezeu, că nu-i bine să vorbeşti aşa de sărbători !. Nu e bine să vorbeşti aşa de sărbători ! Nicolae Guţă : De ce ? Păi cu cine vorbeşte, nesimţita, uite ce moacă are ! ... Uite ce ochi înveninaţi, vipera ! ... (...) Nicolae Guţă : ... bip ... Eu nu o recunosc pe Nicoleta asta ! (...) Nicolae Guţă : ... şi ordinara asta ... că are pe dracu în ea ! Cătălin Măruţă : Haide, linişteşte-te şi vorbim. Bine, vorbim, Nicolae, mulţumim mult de tot.”.

 Vizionând înregistrările, membrii Consiliului au constatat că emisiunile ce au constituit obiect al raportului de monitorizare au fost difuzate cu încălcarea gravă a dispoziţiilor art. 39 alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului, întrucât au conţinut violenţă verbală în exces, nejustificată, în raport cu scopul educativ sau moralizator pe care radiodifuzorul doreşte să îl evidenţieze în raport de conceptul emisiunii.
 Având în vedere nevoia de protecţie şi de îngrijire specială a copiilor, generată de lipsa lor de maturitate, legiuitorul a înţeles să interzică, indiferent de ora de difuzare, transmiterea programelor care conţin violenţă nejustificată, întrucât acestea pot afecta grav dezvoltarea mentală sau morală a copiilor.
 Conform Legii audiovizualului, difuzarea în cadrul serviciilor de programe de televiziune şi de radiodifuziune, de programe care pot afecta grav dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor, în special programele care conţin violenţă nejustificată este interzisă. Un conţinut ca cel prezentat, precum : „Uită-te ce moacă ai, îndrăcoşată, care te-a îndrăcoşat, dracu ! S-o băgat dracu în tine, dracu îşi face lucrarea cu tine”, “ ... Stăpânite-ar dracu să te stăpânească ! ...” sau “Să te stăpânească dracul cum te stăpâneşte de Crăciun, acum să-şi facă lucrarea cu tine !” este de natură a afecta grav dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor, ştiut fiind că un astfel de conţinut nu poate reprezenta un model în dezvoltarea armonioasă a minorului. Membrii Consiliului consideră că pentru a nu afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor, radiodifuzorul avea obligaţia să aleagă intervalul orar de difuzare, astfel încât să se asigure că minorii care sunt în zona de transmisie nu pot să vizioneze programul respectiv, astfel cum dispun prevederile art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului.

 În aplicarea dispoziţiilor menţionate, Consiliul a emis norme de reglementare cu privire la protecţia minorilor cuprinse în Codul audiovizualului la art. 12, potrivit cărora programele audiovizuale care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor pot fi difuzate numai dacă vizionarea este restricţionată printr-un sistem de acces condiţionat, iar în lipsa acestui sistem, transmiterea acestora se poate face numai în intervalul orar permis, potrivit clasificării programului în funcţie de conţinutul acestuia.
 Or, ţinând cont de faptul că toate cele trei ediţii ale emisiunii au fost difuzate într-un interval orar în care minorii au acces neîngrădit la vizionare, fără restricţii sau semn de avertizare, respectiv în intervalul 17.30 – 19.00, conţinut în care a abundat un limbaj jignitor şi violent, radiodifuzorul avea obligaţia să aibă în vedere şi criteriile de clasificare stabilite de legiuitor la art. 19 alin. (2) din Codul audiovizualului, respectiv, de psihologia personajelor şi reperele morale pe care acestea le oferă copiilor sau adolescenţilor şi de tipologia eroilor, scopul acţiunii acestora şi gradul de recurgere la violenţă.
 În raport de conţinutul prezentat, în care s-a folosit şi un limbaj obscen, nepotrivit în raport cu ora difuzării, producţie clasificată de radiodifuzor ca fiind accesibilă tuturor categoriilor de public, fără restricţii sau semne de avertizare, Consiliul consideră că radiodifuzorul nu a respectat prevederile art. 18 alin. (1) lit. b) din Codul audiovizualului, potrivit cărora nu pot fi difuzate în intervalul orar 6,00 - 23,00 producţii care prezintă limbaj obscen, precum : “... pentru că eu nu sunt curvă, chiar dacă ei aşa spun, că eu sunt curvă, că nu am cum.”. Un astfel de conţinut poate fi deosebit de nociv şi periculos pentru minorii care vizionează astfel de producţii, având în vedere discernământul redus şi tendinţa acestora de a copia în mod involuntar comportamentul şi acţiunile adulţilor sau ceea ce văd la televizor.

 În calitate de garant al interesului public în domeniul comunicării audiovizuale, Consiliul are obligaţia să asigure cu prioritate o protecţie reală a publicului minor, având în vedere nevoia de protecţie şi îngrijire specială a acestei categorii de public. Pentru ca norma să aibă eficienţă, protecţia minorilor şi responsabilitatea radiodifuzorului cu privire la conţinutul programelor difuzate trebuie să fie reale şi efective, în orice program audiovizual pe care îl prezintă publicului, public din care fac parte şi minorii.
 Faţă de toate aceste aspecte, ţinând cont de criteriile legale de individualizare a sancţiunii prevăzute la art. 90 alin. (4) din Legea audiovizualului, Consiliul a decis sancţionarea radiodifuzorului S.C. PRO TV S.A. cu amendă de 50.000 lei, cu respectarea condiţiilor de legalitate prevăzute la art. 15 din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare.
 În temeiul art. 90 alin. (1) lit. g) şi alin. (2) şi (4) şi art. 91 alin. (1) şi (3) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare,

 Consiliul Naţional al Audiovizualului adoptă următoarea

 DECIZIE :

 Art. 1 : Radiodifuzorul S.C. PRO TV S.A., titular al licenţei audiovizuale nr. TV 018.4/29.01.1993, al deciziei de autorizare nr. 084.0/13.10.1994 şi reautorizare nr. 084.0-3/13.10.1994, pentru postul de televiziune PRO TV, se sancţionează cu amendă în cuantum de 50.000 de lei pentru încălcarea prevederilor art. 39 alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale articolelor 12, 18 alin. (1) lit. b) raportate la 19 alin. (2) lit. f) şi g) din Decizia CNA nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.

 Art. 2 : În conformitate cu prevederile art. 93 alin. (3) din Legea audiovizualului, prezenta decizie poate fi atacată direct la secţia de contencios administrativ a curţii de apel, fără a fi necesară formularea unei plângeri prealabile, în termen de 15 zile de la comunicare.

 Art. 3 : Potrivit dispoziţiilor art. 93¹ alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, radiodifuzorul S.C. PRO TV S.A. are obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text :

 "Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul de televiziune PRO TV cu amendă de 50.000 lei, întrucât ediţiile emisiunii „La Măruţă” din 10-12 decembrie 2013, difuzate de la ora 17.30, au avut un conţinut neadecvat orei de difuzare, conţinut în care s-a vorbit despre acte de violenţă nejustificată şi în care s-a folosit un limbaj ameninţător, jignitor şi obscen, de natură a afecta dezvoltarea psihică a minorilor.
 Potrivit dispoziţiilor din legislaţia audiovizuală, este interzisă difuzarea programelor care conţin violenţă nejustificată, prezentarea producţiilor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, se asigură faptul că minorii din zona de transmisie, în situaţii normale, nu pot auzi sau vedea emisiunile respective.”

 Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.