Comunicat de presă - Ședința CNA din data de 30.05.2013

30.05.2013


envoyer l'article par mail title=

Întruniţi în şedinţă publică în data de 30.05.2013, membrii Consiliului Naţional al Audiovizualului au decis aplicarea următoarelor sancţiuni :

- amendă în cuantum de 10.000 de lei postului de televiziune Antena 2 , deoarece emisiunea „Agentul VIP” din data de 24.04.2013 a fost difuzată cu încălcarea dispoziţiilor legale referitoare la clasificarea programelor audiovizuale în vederea asigurării protecţiei minorilor. Radiodifuzorul nu a ţinut seama de prevederile art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului coroborate cu cele ale art. 19 alin. (2) din Codul audiovizualului care precizează criteriile în funcţie de care trebuie clasificate programele, cum ar fi f) psihologia personajelor şi reperele morale pe care acestea le oferă copiilor sau adolescenţilor ; g) tipologia eroilor, scopul acţiunii acestora, gradul de recurgere la violenţă ; k) calitatea şi tipologia limbajului ; l) genul sau tema programului. De asemenea, s-a reţinut şi nerespectarea dispoziţiilor art. 18 lit. b din Cod, conform cărora “Nu pot fi difuzate în intervalul orar 6,00 - 23,00 producţii care prezintă:b) scene de sex, limbaj sau comportament obscen”, precum şi a prevederilor art. 40 alin. 3 din Codul audiovizualului referitoare la obligaţia moderatorului de a nu folosi şi a nu permite invitaţilor să folosească un limbaj injurios ;

- decizie de acordare a dreptului la replică domnului Radu Căpîlnaşiu, primarul oraşului Zalău de către postul Realitatea TV pentru emisiunea “Dosar de politician” din data de 28.03.2013, în conformitate cu prevederile titlului IV, „Dreptul la replică şi la rectificare” din Codul audiovizualului. Art. 62 din Cod precizează : “În cazul în care Consiliul dă câştig de cauză solicitantului, radiodifuzorul va duce la îndeplinire decizia Consiliului în termen de cel mult 3 zile de la data comunicării ei”.

- somaţie publică postului Prioritar TV din Cudalbi pentru încălcarea prevederilor art. 54 alin. (2) din Legea audiovizualului, conform cărora : „Furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să solicite Consiliului acordul pentru orice modificare intervenită în documentele şi în datele declarate, prevăzute la art. 54 alin. (1) lit. b) şi e).”

Biroul Comunicare şi Relaţii cu Publicul