Comunicat de presă. Ședința publică a CNA din 13.02.2024
13.02.2024
Sancțiuni :
• Amenzi : 200.000 de lei – Kanal D ; 25.000 de lei – România TV ; 20.000 de lei – Digi Sport 1 ; 5.000 de lei - Realitatea Plus
ÃŽntrunit în È™edinÈ›a publică din data de 13.02.2024, Consiliul NaÈ›ional al Audiovizualului a analizat raportul de monitorizare întocmit de direcÈ›ia de specialitate privind duratele inserÈ›iilor de publicitate difuzate în perioada 01-31.12.2023, în intervalul orar 18.00-24.00, de 11 posturi centrale de televiziune (Antena 1, Antena 3 CNN, B1 TV, Digi 24, Kanal D, NaÈ›ional TV, Prima TV, Pro TV, Realitatea Plus, România TV È™i TVR 1). Constatând încălcarea dispoziÈ›iilor art. 35 alin. (1) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, conform cărora „ProporÅ£ia de spoturi publicitare televizate ÅŸi de spoturi de teleshopping cuprinsă în intervalul orar 6.00 - 18.00 nu poate depăşi 20% din intervalul respectiv. ProporÅ£ia de spoturi publicitare televizate ÅŸi de spoturi de teleshopping cuprinsă în intervalul orar 18.00 - 24.00 nu poate depăşi 20% din intervalul respectiv”, CNA a decis sancÈ›ionarea postului Kanal D cu amendă de 200.000 de lei pentru depășirea duratei admise de difuzare a publicității cu 5 ore, 38 minute È™i 19 secunde.
După analizarea rapoartelor de monitorizare întocmite de direcția de specialitate ca urmare a sesizărilor primite, Consiliul a hotărât să sancționeze următoarele posturi :
- România TV cu amendă de 25.000 de lei pentru emisiunile „Punctul culminant”, ediÈ›iile din 12 È™i 20.12.2023, „România te vede” din 16.12.2023 È™i „Știrile România TV” din 17.12.2023. Prin modul de abordare a subiectelor referitoare la activitatea AsociaÈ›iilor „DăruieÈ™te Viață” È™i „MagiCamp” È™i la intenÈ›ia lui Codin Maticiuc de a se implica în construirea unei secÈ›ii / clinici de psihiatrie pediatrică, postul a încălcat dispoziÈ›iile art. 40 alin. (1), (2) È™i (3) din Codul de reglementare a conÈ›inutului audiovizual. Printre titlurile afiÈ™ate : „Profit de milioane pe spatele copiilor bolnavi de cancer” ; „Prezentatoarea TV implicată în escrocheria carității” ; „Oamenii donează pentru cauze nobile È™i banii dispar” ; „Noua manipulare, tunul carității naÈ›ionale” ; „ReÈ›eaua de actori È™i influenceri care au girat mare jaf” ; „Noua dovadă în tovărășia jafului din donaÈ›ii” ; „InfluenceriÈ›a care a fugit cu banii copiilor bolnavi” ; „Rezistele de la « DăruieÈ™te Viață », È™antaj la Ministerul Sănătății” ; „Manevra prin care încearcă să preia conducerea unui spital, tunul de zeci de milioane de euro pe care-l È›in ascuns”. La stabilirea sancÈ›iunii s-au avut în vedere È™i emisiunile „România de poveste” din 07.01.2024, „Știrile România TV” din 08, 11, 12, 13.01.2024, precum È™i „România te vede” din 13.01.2024 (pentru o serie de acuzaÈ›ii aduse È™efului postului de poliÈ›ie din comuna Belciugatele, judeÈ›ul CălăraÈ™i). De asemenea, în cazul emisiunii „România te vede” din 16.12.2023 s-a reÈ›inut È™i un material audiovizual despre ambasadorul României în SUA È™i despre fratele său (titluri : „Cum se lăfăie în străinătate gemenii-demnitari” ; „FraÈ›ii politicieni, lux È™i opulență pe banii românilor”) ;
- Digi Sport 1 cu amendă de 20.000 de lei pentru ediÈ›iile „Digi Gol” din 24 È™i 31.12.2023, difuzate fără a se È›ine cont de dispoziÈ›iile art. 89 alin. (3) din Codul audiovizualului, conform cărora „Cu excepÅ£ia spoturilor publicitare referitoare la pariuri care pot fi difuzate ÅŸi în timpul transmisiunilor sportive în direct, programele audiovizuale care conÅ£in jocuri de noroc, precum ÅŸi spoturile publicitare care promovează astfel de jocuri se supun condiÅ£iilor de protecÅ£ie a minorilor prevăzute în cap. II « Clasificarea programelor în vederea protecÅ£iei minorilor » din titlul II « ProtecÅ£ia minorilor ».
ÃŽn aceeaÈ™i È™edință, Consiliul a decis să sancÈ›ioneze postul Realitatea Plus cu amendă de 5.000 de lei pentru că nu a È›inut cont de dispoziÈ›iile art. 93^1 alin. (1) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, conform cărora „Radiodifuzorul căruia i s-a aplicat o sancÅ£iune sau i s-a adresat o somaÅ£ie de intrare în legalitate de către Consiliu are obligaÅ£ia de a comunica publicului motivele ÅŸi obiectul sancÅ£iunii sau ale somaÅ£iei, în formularea transmisă de Consiliu”.
De asemenea, după analizarea rapoartelor întocmite de DirecÈ›ia Control, Consiliul a hotărât să aplice o somaÈ›ie publică postului Nord Vest TV din Satu Mare pentru emisiunea „Actualitatea Sătmăreană” din 15.01.2024, difuzată fără a se respecta prevederile art. 47 alin. (3) din Codul audiovizualului [„Sunt interzise în programele audiovizuale afirmaÅ£ii defăimătoare generalizatoare la adresa unui grup/comunităţi definit(e) de gen, vârstă, rasă, etnie, naÅ£ionalitate, cetăţenie, credinÅ£e religioase, orientare sexuală, nivel de educaÅ£ie, categorie socială, afecÅ£iuni medicale sau caracteristici fizice”].
Biroul Informare și Relații Publice
Prevederi ale legislației audiovizuale la care facem referire :
Decizia nr. 220 din 24 februarie 2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual
Art. 40 – (1) În virtutea dreptului la propria imagine, în cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate trebuie contactate şi invitate să intervină pentru a-şi exprima punctul de vedere. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere sau nu a putut fi contactată prin încercări repetate, trebuie precizat acest fapt. (2) În cazul în care acuzaţiile prevăzute la alin. (1) sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars ; respectarea acestui principiu presupune condiţii nediscriminatorii de exprimare până la finalul aceluiaşi program în cadrul căruia s-au făcut acuzaţiile. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere, trebuie precizat acest fapt. (3) Orice material înregistrat în care se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale trebuie să conţină şi opinia acesteia. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere sau nu a putut fi contactată prin încercări repetate, trebuie precizat acest fapt.