Comunicat de presă. Ședința publică a CNA din 10.09.2020

10.09.2020


envoyer l'article par mail title=

Amenzi : 10.000 de lei – Realitatea Plus ; 7.500 de lei È™i 5.000 de lei România TV
SomaÈ›ii publice : Antena 3, B1 TV, Digi 24, Prima TV

ÃŽntrunit în È™edinÈ›a publică din data de 10.09.2020, Consiliul NaÈ›ional al Audiovizualului a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcÈ›ia de specialitate È™i a decis să aplice următoarele sancÈ›iuni :
- amendă de 10.000 de lei postului Realitatea Plus, pentru că la difuzarea emisiunii „Jocuri de Putere”, ediÈ›ia din 10.08.2020, radiodifuzorul a încălcat dispoziÈ›iile art. 3 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, precum È™i pe cele ale art. 40 alin. (1), (2), (4), (5) È™i ale art. 64 alin. (1) lit. a) din Codul de reglementare a conÈ›inutului audiovizual ;
- amendă de 5.000 de lei postului România TV, pentru încălcări ale prevederilor Codului audiovizualului în emisiuni de È™tiri È™i dezbateri difuzate în perioada 01 – 15.08.2020. Postul a difuzat în data de 01.08.2020 È™tirea având ca titluri „Înmormântarea unui mare duhovnic al românilor ; Furtună în plină caniculă la înmormântare ; Fenomene uluitoare la înmormântarea părintelui Papacioc”, menÈ›ionându-se pe ecran „Direct”, fără a se preciza data înregistrării materialului (iulie, 2011). ÃŽn data de 02.08.2020, È™tirea „Bătăi pe străzile din Berlin” a fost transmisă ca „Braking News” cu marcajul „Direct” (protestul având loc în 01.08.2020). Consiliul a reÈ›inut, de asemenea, titlul „Urmează : Andreea Esca demascată de interlopi” È™i modul în care a fost prezentată È™tirea „Scandal pe restricÈ›ii COVID. Descinderea PoliÈ›iei” din 15.08.2020. La difuzarea acestora, postul nu a respectat prevederile art. 65 alin. (1) lit. a), b), c), e). Totodată, în cadrul emisiunii „Știrile România TV” din 02.08.2020, prezentată de Cristina Șincai, a fost difuzat un material înregistrat cu Serghei Mizil fără a È›ine cont de dispoziÈ›iile art. 15 alin. (1), iar în emisiunea „Punctul culminant” din 11.08.2020 nu au fost respectate prevederile art. 64 alin. (2) din Codul audiovizualului.

ÃŽn aceeaÈ™i È™edință, CNA a analizat, ca urmare a autosesizării È™i a reclamaÈ›iilor primite, o serie de rapoarte de monitorizare privind È™tirile difuzate în zilele de 19 È™i 20.08.2020 de posturile de televiziune Antena 3, B1 TV, Digi 24, Prima TV, Pro TV È™i România TV referitoare la un accident rutier în care ar fi fost implicat vloggerul Selly, informaÈ›ie care s-a dovedit a fi o farsă. Constatând încălcări ale Codului de reglementare a conÈ›inutului audiovizual, Consiliul a decis să aplice următoarele sancÈ›iuni :
- amendă de 7.500 de lei postului România TV, pentru nerespectarea dispoziÈ›iilor art. 64 alin. (1) lit. b) È™i ale art. 65 lit. a), b), c). La stabilirea sancÈ›iunii, s-au reÈ›inut È™i emisiuni de È™tiri È™i dezbateri difuzate în zilele de 01, 15, 29 È™i 30.08.2020. Printre titlurile afiÈ™ate pe ecran : „Urlete în casa lui Selly. Picioare în gură” ; „Prezentator tv împuÈ™cat de milionarul Selly” ;
- câte o somație publică posturilor Antena 3, B1 TV, Digi 24 și Prima TV pentru nerespectarea dispozițiilor art. 64 alin. (1) lit. b). La posturile B1 TV, Digi 24 și Prima TV s-a reținut și încălcarea prevederilor art. 64 alin. (2).

Biroul Informare și Relații Publice


Prevederile legislaÈ›iei audiovizualului la care facem referire :

Legea audiovizualului Nr. 504 din 11 iulie 2002
Art. 3 - (2) Toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor.

Decizia CNA nr. 220 /2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările și completările ulterioare

Art. 15 - (1) Este interzisă difuzarea în intervalul orar 6,00 - 20,00 de programe audiovizuale de studio sau realizate în direct în care se fumează, se consumă băuturi alcoolice ori se prezintă acte de comportament vulgar, trivial, obscen.

Art. 40 - (1) În virtutea dreptului la propria imagine, în cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate trebuie contactate şi invitate să intervină pentru a-şi exprima punctul de vedere. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere sau nu a putut fi contactată prin încercări repetate, trebuie precizat acest fapt.
(2) ÃŽn cazul în care acuzaÅ£iile prevăzute la alin. (1) sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars ; respectarea acestui principiu presupune condiÅ£ii nediscriminatorii de exprimare până la finalul aceluiaÅŸi program în cadrul căruia s-au făcut acuzaÅ£iile. ÃŽn situaÅ£ia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere, trebuie precizat acest fapt. (…)
(4) Moderatorii programelor au obligaţia să solicite ferm interlocutorilor să probeze afirmaţiile acuzatoare, pentru a permite publicului să evalueze cât de justificate sunt acestea.
(5) Moderatorii, prezentatorii şi realizatorii programelor au obligaţia să nu folosească şi să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă.

Art. 64 - (1) ÃŽn virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii : a) asigurarea unei distincÅ£ii clare între fapte ÅŸi opinii ; b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată ÅŸi prezentată în mod imparÅ£ial ÅŸi cu bună-credinţă ;
(2) ÃŽn cazul în care informaÅ£iile prezentate se dovedesc a fi eronate în mod semnificativ, furnizorul de servicii media audiovizuale trebuie să aducă rectificările necesare în cel mai scurt timp ÅŸi în condiÅ£ii similare de difuzare ;

Art. 65 - ÃŽn emisiunile de ÅŸtiri ÅŸi dezbateri, radiodifuzorii trebuie să respecte următoarele reguli : a) rigoare ÅŸi acurateÅ£e în redactarea ÅŸi prezentarea ÅŸtirilor ; b) între subiectul tratat ÅŸi imaginile ce însoÅ£esc comentariul să existe o conexiune reală ; c) titlul afiÅŸat pe ecran să reflecte cât mai fidel esenÅ£a faptelor ÅŸi datelor prezentate în acel moment (…) e) în cazul prezentării de înregistrări provenind din surse externe redacÅ£iei, să se precizeze acest lucru pe tot parcursul înregistrării ; dacă imaginile provin de un alt post de televiziune, trebuie precizat acest lucru înainte de difuzarea lor, iar sigla postului de la care au fost preluate trebuie să fie vizibilă pe tot parcursul difuzării ;