Răspunsul CNA nr. 10762 RF / 11.10.2013 la petiÈ›iile referitoare la emisiunea „4 nunÈ›i È™i o provocare”, difuzată de Pro TV în zilele de 11 È™i 12 septembrie 2013

14.10.2013


envoyer l'article par mail title=

Având în vedere numărul foarte mare de reclamaÅ£ii primite la CNA în luna septembrie 2013 (aproximativ 2000) cu privire la ediÅ£iile emisiunii „4 nunÅ£i ÅŸi o provocare”, difuzate de Pro TV, în care a participat la concurs ÅŸi un cuplu de homosexuali, facem public răspunsul instituÅ£iei, neavând capacitatea administrativă de a răspunde fiecărui petiÅ£ionar în parte.

Întrunit în şedinţa publică din data de 1 octombrie 2013, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul de monitorizare, întocmit de direcţia de specialitate ca urmare a sesizărilor mai sus-menţionate.

Membrii Consiliului au vizionat înregistrările relevante şi au audiat punctul de vedere exprimat de reprezentantul postului, prezent la şedinţă.

Conform radiodifuzorului, formatul emisiunii a fost achiziţionat de la un partener din Marea Britanie, ţară în care a fost difuzat din anul 2009. Ulterior, emisiuni realizate în baza acestui format, au fost difuzate în ţări din întreaga lume, cum ar fi SUA, Canada, Franţa sau Finlanda.

ÃŽn urma dezbaterilor din ÅŸedinţă a fost făcută o propunere de sancÅ£ionare a postului de televiziune cu amendă în cuantum de 10.000 de lei, pentru încălcarea unor prevederi referitoare la protecÅ£ia minorilor, dar aceasta nu a întrunit numărul legal de voturi pentru a fi aprobată. Art. 15 alin. (1) din Legea audiovizualului stipulează : „În îndeplinirea funcÅ£iilor ÅŸi a atribuÅ£iilor ce îi revin potrivit prezentei legi, Consiliul emite decizii, instrucÅ£iuni ÅŸi recomandări, în prezenÅ£a a cel puÅ£in 8 membri ÅŸi cu votul a cel puÅ£in 6 membri.”

Menţionăm că CNA are ca obligaţie stabilită prin Legea audiovizualului şi pe cea privind respectarea principiului nondiscriminării pe considerente de rasă, religie, naţionalitate, sex, orientare sexuală sau etnie în cadrul programelor audiovizuale.

În domeniul audiovizualului în toate cele 28 de state membre ale Uniunii Europene sunt aplicabile dispoziţiile Directivei Serviciilor Media Audiovizuale.

Punctual cu privire la tema nediscriminării pe criterii de orientare sexuală în cadrul serviciilor de programe media audiovizuale, la art. 9, alin.c), pct. (ii) din Directivă se stipulează angajamentul statelor membre “de a nu include È™i de a nu promova orice discriminare bazată pe sex, origine rasială sau etnică, naÈ›ionalitate, religie sau credință, handicap sau orientare sexual, în cadrul comunicărilor comerciale audiovizuale”.

La art. 3 alin. 1) al Directivei se arată că : Statele membre garantează libera recepÈ›ionare È™i nu restricÈ›ionează retransmisia serviciilor mass-media audiovizuale pe propriul teritoriu din alte state membre din motive care se încadrează în domeniile reglementate de prezenta directivă.

În aceste condiţii, formatul din România construit pe tiparul celui din Marea Britanie nu poate fi restricţionat de la difuzare pe criteriul orientării sexuale în cazul unui cuplu aflat în concurs.

Art. 40 din Legea audiovizualului precizează că “Este interzisă difuzarea de programe care conÅ£in orice formă de incitare la ură pe considerente de rasă, religie, naÅ£ionalitate, sex sau orientare sexuală.”, iar art.47, alin. 2 din Codul audiovizualului prevede că “Este interzisă în programele audiovizuale orice discriminare pe considerente de rasă, religie, naÅ£ionalitate, sex, orientare sexuală sau etnie.”

Menţionăm, de asemenea, că dreptul la liberă exprimare este protejat de art. 10 alin. (1) din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului.

Cu deosebită consideraţie,

Laura GEORGESCU

PreÅŸedinte