Comunicat de presă. Ședința publică a CNA din 02.02.2023

02.02.2023


envoyer l'article par mail title=

SancÈ›iuni :
• amendă de 10.000 de lei – Inedit TV
• somație publică – Antena 3 CNN

ÃŽntrunit în È™edinÈ›a publică din data de 02.02.2023, Consiliul NaÈ›ional al Audiovizualului a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcÈ›ia de specialitate, ca urmare a sesizărilor primite È™i a decis aplicarea următoarelor sancÈ›iuni :
- amendă de 10.000 de lei postului Inedit TV pentru emisiunea „s o s Sănătate” din 12.10.2022, difuzată cu încălcarea prevederilor art. 29 alin. (1) lit. a) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, conform cărora „Comunicările comerciale audiovizuale difuzate de furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele condiÅ£ii : a) să poată fi uÅŸor identificate ca atare, comunicările audiovizuale cu conÅ£inut comercial mascat fiind interzise” ;
- somaÈ›ie publică postului Antena 3 CNN pentru emisiunea „Sinteza zilei” din 25.10.2022, difuzată fără a se È›ine cont de dispoziÈ›iile art. 47 alin. (4) È™i ale art. 64 alin. (1) lit. b) din Codul de reglementare a conÈ›inutului audiovizual.

ÃŽn aceeaÈ™i È™edință, Consiliul a decis să aplice societăților Linkpresstv SRL din BucureÈ™ti È™i Artfest Consulting SRL din BucureÈ™ti câte o amendă de 10.000 de lei pentru nerespectarea prevederilor art. 54 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002 [„Furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaÅ£ia să solicite Consiliului acordul pentru orice modificare intervenită în documentele ÅŸi în datele declarate, prevăzute la art. 54 alin. (1) lit. b) ÅŸi e)”]. ÃŽn cazul societății Linkpress TV SRL BucureÈ™ti s-a reÈ›inut È™i încălcarea dispoziÈ›iilor art. 58 alin. (1) din Legea audiovizualului, conform cărora „Difuzarea serviciului de programe poate începe după obÅ£inerea deciziei de autorizare audiovizuală”.

De asemenea, în urma analizării rapoartelor DirecÈ›iei Control, CNA a decis să sancÈ›ioneze societatea TopTelecom SRL BuhuÈ™i / Bacău cu amendă de 20.000 de lei pentru că nu a respectat dispoziÈ›iile art. 74 alin. (1) din Legea audiovizualului, conform cărora „Retransmisia de servicii de programe de către distribuitorii de servicii se va face numai pe baza avizului eliberat de Consiliu”.

Biroul Informare și Relații Publice


Decizia CNA Nr. 220 din 24 februarie 2011 privind Codul de reglementare a conÅ£inutului audiovizual, cu modificările È™i completările ulterioare :
Art. 47 - (4) Sunt interzise în programele audiovizuale afirmaţii defăimătoare generalizatoare la adresa unei persoane pe baza apartenenţei acesteia la un grup/o comunitate definit(ă) de gen, vârstă, rasă, etnie, naţionalitate, cetăţenie, credinţe religioase, orientare sexuală, nivel de educaţie, categorie socială, afecţiuni medicale sau caracteristici fizice.

Art. 64 - (1) ÃŽn virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii : (…) b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată ÅŸi prezentată în mod imparÅ£ial ÅŸi cu bună-credinţă.