Comunicat de presă. Ședința publică a CNA din 17.01.2023

17.01.2023


envoyer l'article par mail title=


ÃŽntrunit în È™edinÈ›a publică din data de 17.01.2023, Consiliul NaÈ›ional al Audiovizualului a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcÈ›ia de specialitate ca urmare a sesizărilor primite È™i a decis să aplice postului Realitatea Plus următoarele sancÈ›iuni :
- amendă de 30.000 de lei, deoarece în ediÈ›iile din 27.09 È™i 21.11.2022 ale emisiunii „Culisele statului paralel” nu au fost respectate prevederile art. 40 alin. (2) È™i nici cele ale art. 67 din Codul de reglementare a conÈ›inutului audiovizual (printre titlurile afiÈ™ate pe ecran : „Dezvăluiri-bombă despre caracatiÈ›a È™efului din transporturi” ; „CaracatiÈ›a din spatele podului de la Brăila, cine e implicat”) ;
- amendă de 10.000 de lei pentru ediÈ›ii informative din data de 03.12.2022, în cadrul cărora a fost difuzată È™tirea având ca titlul „Scandalul acÈ›ionarilor B1 TV continuă. Ultimatum pentru Oancea” fără a se È›ine cont de dispoziÈ›iile art. 64 alin. (1) lit. b) din Cod, conform cărora : „În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii : (…) b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată ÅŸi prezentată în mod imparÅ£ial ÅŸi cu bună-credinţă.

Biroul Informare și Relații Publice


Prevederile legislaÈ›iei audiovizualului la care facem referire :

Decizia CNA Nr. 220 din 24 februarie 2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările și completările ulterioare

art. 40 (2) ÃŽn cazul în care acuzaÅ£iile prevăzute la alin. (1) sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars ; respectarea acestui principiu presupune condiÅ£ii nediscriminatorii de exprimare până la finalul aceluiaÅŸi program în cadrul căruia s-au făcut acuzaÅ£iile. ÃŽn situaÅ£ia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere, trebuie precizat acest fapt.

art. 67- În exercitarea dreptului lor de a-şi exprima opinii sau puncte de vedere în legătură cu subiecte de interes public, prezentatorii şi moderatorii trebuie să asigure o separare clară a opiniilor de fapte şi nu trebuie să profite de apariţia lor constantă în programe într-un mod care să contravină exigenţelor de asigurare a imparţialităţii.