Comunicat de presă. Ședința publică a CNA din 03.06.2020

03.06.2020


envoyer l'article par mail title=


ÃŽntrunit în È™edinÈ›a publică din data de 03.06.2020, Consiliul NaÈ›ional al Audiovizualului a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcÈ›ia de specialitate ca urmare a sesizărilor primite È™i a decis sancÈ›ionarea următoarelor posturi de televiziune :
- Pro TV, Realitatea Plus – câte o amendă de 5.000 de lei È™i B1 TV, România TV – somaÈ›ii publice, deoarece au difuzat È™tiri privind viaÈ›a privată a lui Ciprian Marica fără a È›ine seama de dispoziÈ›iile art. 30 ÅŸi de cele ale art. 33 alin. (3) din Codul audiovizualului, potrivit cărora : „Furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaÅ£ia să respecte drepturile ÅŸi libertăţile fundamentale ale omului, viaÅ£a privată, onoarea ÅŸi reputaÅ£ia, precum ÅŸi dreptul la propria imagine”, respectiv „Este interzisă difuzarea de ÅŸtiri, dezbateri, anchete sau de reportaje audiovizuale care constituie imixtiuni în viaÅ£a privată ÅŸi de familie a persoanei, fără acordul acesteia” (monitorizare 30.04 È™i 01.05.2020) ;
- România TV – somaÈ›ie publică pentru încălcarea dispoziÈ›iilor art. 47 alin. (2) din Codul de reglementare a conÈ›inutului audiovizual la difuzarea emisiunii „Newsline”, ediÈ›ia din 01.05.2020, ora 17.00, în cadrul căreia a fost difuzată È™tirea „Ultima oră : Bătaie în cartierul de romi, intervin 30 de poliÈ›iÈ™ti”, È™i a emisiunii „România te vede” din 02.05.2020, printre titlurile afiÈ™ate pe ecran : „Ciocniri violente între mafia din Å£igănie, poliÅ£ie ÅŸi jandarmi”, „Jurnalistul care a anchetat clanurile transmite din Å£igănie” [„Este interzisă difuzarea în programele audiovizuale a oricăror forme de manifestări rasiste, antisemite sau xenofobe”].
De asemenea, în urma analizării rapoartelor întocmite de DirecÈ›ia Control, membrii Consiliului au decis să sancÅ£ioneze cu câte o somaÈ›ie publică următoarele societăţi :
- Radio SRL (Radio BraÅŸov) pentru ediÅ£ii ale emisiunii matinale din zilele de 07, 08 ÅŸi 11.05.2020, la difuzarea cărora au fost încălcate prevederile art. 64 alin. (1) lit. a) ÅŸi b), ale art. 66 ÅŸi cele ale art. 67 din Codul audiovizualului ;
- Sein Media SRL pentru Electron M Bit din PaÅŸcani la difuzarea, în data de 24.04.2020, a emisunii „Pulsul Zilei” în cadrul căreia nu au fost respectate dispoziÅ£iile art. 64 alin. (1) lit. a) ÅŸi b) din Codul audiovizualului.
În aceeaşi şedinţă, ca urmare a analizării deciziilor de autorizare, Consiliul a decis sancţionarea cu somaţie publică a societăţii Teleson SRL pentru Radio Son ca urmare a nerespectării dispoziţiilor art. 12 alin. (2) lit. a) din Decizia CNA nr. 277 / 2013.

Biroul Informare și Relații Publice


Prevederile legislaÈ›iei audiovizualului la care facem referire :

Decizia CNA nr. 220 /2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările și completările ulterioare

Art. 64 (1) ÃŽn virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii : a) asigurarea unei distincÅ£ii clare între fapte ÅŸi opinii ; b) informarea cu privire la un fapt sau un eveniment să fie corectă, verificată ÅŸi prezentată în mod imparÅ£ial ÅŸi cu bunăcredinţă.

Art. 66 (1) ÃŽn programele de ÅŸtiri ÅŸi dezbateri informarea în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială sau culturală, trebuie să respecte următoarele principii : a) asigurarea imparÅ£ialităţii, echilibrului ÅŸi favorizarea liberei formări a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziÅ£ie, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică ; b) evitarea oricăror forme de discriminare. (2) Prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziÅ£ie se asigură, de regulă, în cadrul aceleiaÅŸi emisiuni, iar în mod excepÅ£ional, în emisiunile următoare ; în cazul în care cei solicitaÅ£i refuză să participe sau să îşi precizeze punctul de vedere, acest fapt trebuie menÅ£ionat pe post ; absenÅ£a punctului de vedere al uneia dintre părÅ£i nu exonerează realizatorul/moderatorul de asigurarea imparÅ£ialităţii.

Art. 67 În exercitarea dreptului lor de a-şi exprima opinii sau puncte de vedere în legătură cu subiecte de interes public, prezentatorii şi moderatorii trebuie să asigure o separare clară a opiniilor de fapte şi nu trebuie să profite de apariţia lor constantă în programe într-un mod care să contravină exigenţelor de asigurare a imparţialităţii.

DECIZIA nr. 277 din 6 iunie 2013 privind procedura de acordare, de modificare, de prelungire a valabilităţii şi de cedare a licenţei şi a deciziei de autorizare audiovizuală, cu excepţia celor pentru difuzare în sistem digital terestru, precum şi condiţiile privind difuzarea de programe locale, retransmiterea sau preluarea de programe ale altor radiodifuzori

Art. 12 (2) Titularul licenÅ£ei audiovizuale are obligaÅ£ia să solicite CNA eliberarea/modificarea deciziei de autorizare, conform formularului-tip prevăzut în anexa nr. 1, în următoarele condiÅ£ii : a) în termen de maximum 60 de zile de la obÅ£inerea autorizaÅ£iei tehnice de funcÅ£ionare acordate de ANCOM, în cazul difuzării pe cale radioelectrică terestră.