Revista Presei CNA, 4 iunie 2013

04.06.2013


envoyer l'article par mail title=

• ACTUALITATE

Volumele « Mass-media ÅŸi democraÅ£ia în România postcomunistă » ÅŸi « Violarea libertăţii de exprimare. Cazul Frăsilă », lansate la CNA
Luni, 03 Iunie 2013 15:11
Agerpres

Principala problemă a presei după 1989 a fost cum să-ÅŸi gestioneze libertatea, a afirmat luni preÅŸedintele Consiliului NaÅ£ional al Audiovizualului, Laura Georgescu, la lansarea volumelor « Mass-media ÅŸi democraÅ£ia în România postcomunistă » ÅŸi « Violarea libertăţii de exprimare. Cazul Frăsilă », apărute la Editura Institutului European.

"După aproape 50 de ani de dictatură mi s-a părut că principala problemă a presei a fost cum să-şi gestioneze libertatea şi mi s-a părut că a fost destul de uşor să treacă de la cuvântul care laudă la cuvântul care jigneşte. Citeşte tot articolul.


Åžefa CNA : Principala problemă a presei postcomuniste a fost gestionarea libertăţii
3 IUNIE 2013 | CARMEN MARIA ANDRONACHE
Pagina de Media

“După căderea comunismului, mi s-a părut ca principala problemă a presei a fost gestionarea libertății. Și primul mare examen pe care l-a dat presa a fost autocenzura ÅŸi l-a trecut cu greu”, a spus Laura Georgescu, preÈ™edinte CNA, la lansările volumelor „Mass-media È™i democraÈ›ia în România postcomunistă” È™i „Violarea libertăţii de exprimare, Cazul Frăsilă”.

Astăzi la sediul CNA au avut loc primele lansări de carte din istoria Consiliului. La eveniment au participat Mircea Toma (ActiveWatch),Doru Tompea, profesor universitare dr. rector al Universităţii „Petre Andrei” din IaÅŸi, Radu Călin Cristea, membru CNA, Laura Georgescu, preÈ™edinte CNA, Daniel Åžandru & Sorin Bocancea(Facultatea de ÅžtiinÅ£e Politice a Universităţii „Petre Andrei” din IaÅŸi),Mihai Selegean, reprezentanÅ£i din mediul academic, ai ONG-urilor din media, ai mass-media (jurnaliÅŸti, radiodifuzori), precum ÅŸi personalităţi ale societăţii civile. CiteÅŸte tot articolul.


Lansări de carte la CNA
Data publicării : 3 Iunie 2013
N24 PLUS

Premieră la Consiliul NaÈ›ional al Audiovizualului. Sala « Ralu Filip » a găzduit o dublă lansare de carte, la care au participat reprezentanÈ›i din mediul academic, ai ONG-urilor din media, oameni de presă, precum È™i personalități ale societății civile. CiteÅŸte tot articolul.


Prima lansare de carte din istoria CNA
Categorie : actualitate
Publicat Luni, 03 Iunie 2013 22:39

NewsIasi.ro

Luni, 3 iunie 2013, la sediul Consiliului Național al Audiovizualului din București, în Sala Ralu Filip, a avut loc lansarea volumului Mass-media și democrația în România postcomunistă, coordonat de Daniel Șandruși Sorin Bocancea și publicat de Editura Institutul European din Iași, primul eveniment de acest gen din istoria instituției.

Prefațat de jurnalistul Emil Hurezeanu, volumul reunește contribuțiile a 32 de specialiști din diferite domenii (științe politice, sociologie, științe juridice, istorie, științele comunicării și analiză media) și, totodată, ziariști reputați la nivel național și local. Citeşte tot articolul.


International Advertising Association şi Uniunea Agenţiilor de Publicitate din România cer modificarea OUG25/2013 pentru creşterea transparenţei în achiziţia de spaţiu publicitar
de Departamentul Life
Mediafax

IAA România şi UAPR propun Parlamentului României adoptarea unui amendament la OUG 25/2013 de modificare a Legii audiovizualului, pentru eliminarea costurilor de complexitate suplimentare pe care le generează aplicarea actului normativ de modificare a legii, în forma sa actuală. Propunerea IAA România şi UAPR, cele mai importante asociaţii profesionale din industria de publicitate şi marketing, beneficiază şi de susţinerea Camerei de Comerţ Româno-Americane (AmCham), potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.

International Advertising Association (IAA Romania) ÅŸi Uniunea AgenÅ£iilor de Publicitate din România (UAPR) au dat publicităţii o « Scrisoare deschisă » prin care propun ca beneficiarii finali ai publicităţii televizate să aibă posibilitatea de a achiziÅ£iona spaÅ£iu atât direct de la radiodifuzori, cât ÅŸi prin intermediari mandataÅ£i, în mod total transparent al preÅ£urilor aplicate de radiodifuzori. CiteÅŸte tot articolul.


IAA si UAPR propun modificarea Ordonantei de Urgenta 25/2013 de modificare a Legii Audiovizualului
3 iunie 2013
Wall-stret.ro

IAA Romania si UAPR, cele mai importante asociatii din industria locala de publicitate si marketing propun Parlamentului Romaniei adoptarea unui amendament la OUG 25/2013, pentru eliminarea costurilor suplimentare pe care le genereaza aplicarea actului normativ de modificare a Legii audiovizualului, in forma sa actuala.

„Propunerea de a amenda textul Ordonantei de urgenta 25/2013 vine in completarea interesului companiilor care activeaza in industria de marketing si publicitate pentru o transparenta maxima a procesului de achizitie de spatiu publicitar. Citeşte tot articolul.


IAA România și UAPR propun modificarea Ordonanței anti-rebate
3 IUNIE 2013 | CARMEN MARIA ANDRONACHE
Pagina de Media

Asociațiile profesionale din industria de publicitate și marketing IAA România șiUAPR propun Parlamentului României adoptarea unui amendament la OUG 25/2013, pentru eliminarea costurilor de complexitate suplimentare pe care le generează aplicarea actului normativ de modificare a Legii audiovizualului, în forma sa actuală.

Propunerea de modificare a actului normativ beneficiază și de sustinerea Camerei de Comerț Româno-Americane (AmCham). Citeşte tot articolul.


Dan Diaconescu nu s-a È›inut de promisiuni : n-a depus nimic la CNA pentru redeschiderea OTV
3 IUNIE 2013 | CARMEN MARIA ANDRONACHE
Pagina de Media

Vorbe în vânt. Dan Diaconescu n-a făcut niciun demers la CNA în vederea redeschiderii OTV-ului, deși în urmă cu o săptămână a spus în fața Consiliului că va depune o solicitare de redenumire în OTV a unui post post pe care l-a achiziționat în România. Citeşte tot articolul.


O nouă anchetă după presupusul şantaj
Dosarul RCS RDS-Dragomir, anchetat de DNA
Publicat Luni, 03 iunie 2013
Cotidianul

DNA anchetează dosarul RCS RDS- Dragomir. Procurorii anticorupţie verifică modul în care a fost încheiat contractul dintre RCS-RDS şi firma lui Dumitru Dragomir, prin care şeful Ligii Profesioniste de Fotbal a primit 1,7 milioane de euro. Contractul este chiar obiectul șantajului pentru care a fost arestat directorul general Antena Group. Citeşte tot articolul.


Contractul lui Dumitru Dragomir cu RCS&RDS, verificat de DNA
3 IUNIE 2013 | IULIA BUNEA
Pagina de Media

DNA verifică dosarul RCS RDS – DRAGOMIR, potrivit Realitatea.net. Este vorba de contractul încheiat de RCS&RDS cu o firmă privată a lui Mitică Dragomir, Bodu SRL. Ar fi vorba de un contract de 1,7 milioane de euro care viza renovarea unei săli de ceremonii deținut de Dumitru Dragomir.

După cercetarea contractului procurorii DNA vor stabili dacă încep urmărirea penală sau închid dosarul. Citeşte tot articolul.


Contractul firmei lui Dragomir cu RCS&RDS, verificat de DNA
de Catalin Lupasteanu
Mediafax

Contractul prin care firma Bodu a lui Dumitru Dragomir a primit 3,5 mil. euro de la RCS&RDS este verificat de procurorii DNA, acesta fiind folosit, în opinia anchetatorilor, de Sorin Alexandrescu, pentru a-l şantaja pe administratorul companiei, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.

Ancheta legată de acest contract se află în faza actelor premergătoare, Dragomir nefiind pus sub învinuire, au mai spus sursele citate.Citeşte tot articolul.


MOTIVAREA ARESTÄ‚RII LUI ALEXANDRESCU : Are abilitate în a folosi metode care să îngreuneze tragerea la răspundere
3 IUNIE 2013 | CARMEN MARIA ANDRONACHE
Pagina de Media

Calitatea conspirată în care a acţionat Sorin Alexandrescu denotă o abilitate sporită de a folosi metode care să îngreuneze identificarea şi tragerea la răspundere, faptele acestuia lezând dreptul cetăţenilor de a fi informaţi cu profesionalism în mass-media, arată instanţa în motivarea arestării, citată deMediafax.

Judecătoria Sectorului 1 a decis, în 31 mai, arestarea preventivă pentru 29 de zile a directorului general al Antena TV Group, Sorin Alexandrescu, acuzat că l-a şantajat pe administratorul RCS&RDS Ioan Bendei să semneze un contract de retransmitere prin satelit a programelor Antena TV. Citeşte tot articolul.


Şeful Antena Group, arestat pe presupuneri. Motivarea instanţei în cazul arestării lui Sorin Alexandrescu
03 Iun 2013
Jurnalul.ro

Directorul Antena Group, Sorin Alexandrescu, a fost arestat în baza unor presupuneri. În motivarea deciziei se arată că este suficient să existe indicii pentru o presupusă faptă, şi nu dovezi clare. La 31 mai, directorul general al Antena TV Group, Sorin Alexandrescu, acuzat că l-a şantajat pe administratorul RCS & RDS Ioan Bendei, a fost arestat preventiv pentru 29 de zile, potrivit unei decizii luate de Judecătoria Sectorului 1, la propunerea procurorilor anticorupţie. Decizia nu este definitivă, ea fiind atacată cu recurs la Tribunalul Bucureşti. Citeşte tot articolul.


Judecătoria Sectorului 1 : Alexandrescu are abilitate în a folosi metode care să îngreuneze tragerea la răspundere
de Catalina Cocolos
BUCUREÅžTI, (ieri, 14:29)
Mediafax

Calitatea conspirată în care a acţionat Sorin Alexandrescu denotă o abilitate sporită de a folosi metode care să îngreuneze identificarea şi tragerea la răspundere, faptele acestuia lezând dreptul cetăţenilor de a fi informaţi cu profesionalism în mass-media, arată instanţa în motivarea arestării.

Judecătoria Sectorului 1 a decis, în 31 mai, arestarea preventivă pentru 29 de zile a directorului general al Antena TV Group, Sorin Alexandrescu, acuzat că l-a şantajat pe administratorul RCS&RDS Ioan Bendei să semneze un contract de retransmitere prin satelit a programelor Antena TV. Citeşte tot articolul.


Scandalul Alexandrescu la ora știrilor umflate
Mizerii de presă la RoTV
Publicat Luni, 03 iunie 2013
Cotidianul

Postul tv patronat de deputatul PSD Sebastian Ghiţă s-a descalificat total în urma prestaÅ£iilor din week-endul care tocmai a trecut. RoTV dă informaÅ£ii de un comic care depăşesc filmele cu Stan ÅŸi Bran ; Radu Tudor acÅ£ionează în instanţă moderatorii RoTV.

Gazetărie fluierată după ureche
În ultimul week-end, plecând de la problemele judiciare legate de directorul Antenei 1, Sorin Alexandrescu, cei de la RoTV s-au lansat în atacuri mizerabile împotriva…jurnaliştilor de la Antena3, culmea, un post care i-a lansat în media pe unii dintre atacatori. Citeşte tot articolul.


EXCLUSIV. Promo-ul din dosarul de șantaj al Antenei, difuzat de 208 ori. A fost pe post și după reținerea lui Sorin Alexandrescu
3 IUNIE 2013 | IULIA BUNEA
Pagian de Media

Promo-ul „Mită în fotbal”, despre care DNA spune că a fost folosit de Sorin Alexandrescu pentru È™antajarea unui È™ef RCS&RDS, a fost difuzat de 208 ori în câteva săptămâni, pe mai multe posturi Intact, potrivit unei monitorizăriMediaTRUST, realizată pentru paginademedia.ro.

Cifra este de patru ori mai mare decât cea notată de dosarul de la DNA. Difuzarea promo-ului, arată monitorizarea făcută pentru Paginademedia.ro, a continuat și după ce Sorin Alexandrescu a fost reținut pentru audieri, în ziua de 30 mai. Ultimele promo-ui au fost difuzat în ziua primelor audieri ale șefului Antenelor, pe Antena 1, la ora 11.43, și pe GSP TV, la 11.55, înainte de prânz. Citeşte tot articolul.


Dan Voiculescu : ÃŽnÅ£eleg frustrarea celor care nu mă pot învinge, m-am confruntat o viaţă cu asemenea cazuri. Dacă cineva crede că mă ascund acum este fie prost, fie ticălos
Jurnalul.ro

Dan Voiculescu, preşedintele fondator al Partidului Conservator, răspunde pe blogul său campaniei de denigrare îndreptată împotriva sa, a familiei sale şi a trustului Intact.

Menţionând că această campanie furibundă are ca punct de plecare specularea unui conflict comercial , denaturat într-un dosar penal, Dan Voiculescu precizează că în doar trei zile numele său a fost menţionat de peste 5000 de ori, de doar două televiziuni, în contexte halucinante, conţinând dezinformări flagrante, cu scopul evident de a genera presiuni asupra instituţiilor statului. Citeşte tot articolul.


• OPINII

De ce a început asaltul împotriva lui Voiculescu
de DAN CRISTIAN TURTURICA
România Libera
3 Iunie 2013

Arestarea lui Sorin Alexandrescu, omul prin care Dan Voiculescu îşi gestiona tele-afacerile dubioase, anunţă evoluţii mai interesante decât lasă să se întrevadă primele impresii. Şi asta deoarece Antenele reprezintă mult mai mult decât o afacere la care râvnesc unii rivali.

Miza scandalului declanşat este în primul rând legată de ambiţiile politice ale lui Voiculescu şi de capabilităţile propagandistice ale trustului său media, care îi permit să influenţeze jocurile de putere. Şi nu atât pe cele ce au ca finalitate numirea unui ministru, a unor şefi de instituţii sau câştigarea unor contracte, cât mai ales pe cele ce pot afecta interesele strategice ale ţării. Banii sunt o chestiune secundară în acest punct al acţiunii, pentru că reprezintă un mijloc, nu un scop în sine.Citeşte tot articolul.


Ponta loveÅŸte cu ÅŸantajul lui Voiculescu
de Andreea Pora
Politica | Editie scrisa

04.06.2013
Revista 22

Arestarea lui Sorin Alexandrescu, omul de casă şi specialistul în afacerile tele-şantajiste ale casei Voiculescu, nu poate fi scoasă din contextul tensiunilor din USL, al luptei pentru anihilarea principalei guri de foc a adversarilor PSD şi al deal-ului pe justiţie.

Asaltul asupra Antenelor, cu toate armele din dotare ÅŸi exact în miezul corupt al afa¬cerilor, clarifică lucrurile : CiteÅŸte tot articolul.


• DIVERSE

EXCLUSIV. Alarmă cu bombă, la Antena 3
3 IUNIE 2013 | IULIA BUNEA
Pagina de Media

UPDATE 2. Antenele confirmă informațiile publicate de Paginademedia.ro. Un comunicat, publicat în continuare, explică situația.

UPDATE 1. Angajații Antenei au fost lăsați să intre în clădire, dar se fac încă verificări. Citeşte tot articolul.


Bendeac vrea să fie cârcotaș. Huidu reacționează
3 IUNIE 2013 | IULIA BUNEA
Pagina de Media

Contre între Bendeac È™i Huidu. Șerban Huidu a reacÈ›ionat pe blogul său la o declaraÈ›ie a lui Mihai Bendeac, care a anunÈ›at că va realiza o emisiune „ce are ca temă tot parodierea televiziunilor È™i show-biz-ului”. Bendeac a mai spus despre fostul cârcotaÈ™, potrivit Wowbiz.ro : „Nu È™tie ce-i pregătesc pentru toamnă. I-ar tremura chiloÈ›ii”.

Huidu publică pe blogul său un schimb de SMS-uri dintre cele două vedete, pe care paginademedia.ro îl redă în continuare : CiteÅŸte tot articolul.


ROMÂNII AU IDEI. Gabriela Cristea, emoticoane în loc de față la Capatos.
Vedeta n-a vrut să apară la Antenă
4 IUNIE 2013 | IULIA BUNEA
Pagina de Media

Un show Păcătos a ales într-un mod original să o ironizeze pe Gabriela Cristea, după ce vedeta TV nu le-a permis să-i fie prezentată fața, și nici numele, în emisiune. Astfel, în toate înregistrările în care apare alături deMarcel Toader, fața ei este înlocuită de …emoticoane. Citeşte tot articolul.


BURTIERELE ZILEI. Gușă, patronul Realitatea TV : “Patronii de presă, precum câinii”
3 IUNIE 2013 | PETRIÅžOR OBAE
Pagina de Media

“Patronii de presă uită de deontologie”. AfirmaÈ›ia îi aparÈ›ine unui patron de presă, Cozmin Gușă, proprietar È™i director editorial al Realitatea TV, invitat în platou la Realitatea TV. CiteÅŸte tot articolul.


• AUDIENŢE

Finala Cupei României, jucată în fața a 2,4 milioane de telespectatori
3 IUNIE 2013 | IULIA BUNEA
Pagina de Media

Meciul Petrolul – CFE Cluj din finala Cupei României a adus Pro TV-ului puțin peste 2,4 milioane de telespectatori, sâmbătă seara.

Paginademedia.roprezintă în continuare audiența posturilor TV pe intervalul meciului de Cupa României. Citeşte tot articolul.


Consumul TV scade serios seara. Pro TV, Antena 1 și Kanal D, minusuri în mai fără Suleyman și Românii au talent. Antena 3 cade pe cinci. Crește RTV
4 IUNIE 2013 | PETRIÅžOR OBAE
Pagina de Media

AUDIENȚE. Audiențele generalistelor continuă să scadă seara și în luna mai. Datele arată că, în prime-time, românii s-au uitat la televizor mai puțin decât în luna aprilie la principalele canale.

Scăderile sunt vizibile la Pro TV (fără Românii au talent), la Antena 1È™i la Kanal D (fără “motorul” Suleyman, gata la începutul lui mai). CiteÅŸte tot articolul.