Revista Presei CNA, 09 mai 2013

09.05.2013


envoyer l'article par mail title=

• ACTUALITATE

Raport FreeEx. Presa în 2012 : abuzuri, presiuni, derapaje.
Iulia Bunea
Paginademedia.ro

Abuzuri asupra jurnaliștilor, presiuni din zona politică, derapaje editoriale și corupție în presă. Cam așa s-ar rezuma ultimul an de presă în România, potrivit celui mai recent raport FreeEx, publicat astăzi de ActiveWatch. În 2012, țara noastră s-a situat pe locul 42 în clasamentul anual al libertății presei, realizat de Reporteri fără Frontiere, după Spania (36), Franța (37), Letonia (39) și înaintea altor membri ai Uniunii Europene precum Ungaria (56), Italia (57), Grecia (84) sau Bulgaria (87). Citeşte tot articolul.


RAPORT FreeEx. Presiuni asupra media. Cazuri de cenzură, linșaj mediatic, jurnaliști-politicieni și politicieni care se apucă de presă.
Iulia Bunea
Paginademedia.ro

Transformarea presei în instrument de propagandă politică mai vizibilă ca oricând, relațiile periculos de apropiate ale unor politicieni față de anumite instituții media și intensificarea acțiunilor de poliție politică se numără printre presiunile făcute asupra presei în 2012, se arată în raportul FreeEx.

În 2012, Președintele Traian Băsescu a reluat ideea din 2010 privind includerea presei ca vulnerabilitate la adresa siguranței naţionale. Citeşte tot articolul.


RAPORT FreeEx. Probleme cu etica din ultimul an : Mirela bugetara, furtuna de nisip È™i Ioana Tufaru
Carmen Maria Andronache
Paginademedia.ro

RAPORT FREEEX. Mirela bugetara, furtuna de nisip de la Realitatea TV sau cazul Ioana Tufaru, derapaje prezentate de Paginademedia.ro, figurează în raportul FreeEx la capitolul “probleme cu etica”.

Dificultăţile financiare au amplificat compromisurile editoriale făcute de redacții. O serie de exemple dintre cele mai grave încălcări ale normelor etice în 2012, în continuare. Citeşte tot articolul.


RAPORT FreeEx. Conflictele dintre jurnalişti şi patronat. Cazurile Adevărul, Jurnalul Național și România liberă
Carmen Maria Andronache
Paginademedia.ro

Acutizarea crizei economice a slăbit și mai mult statutul jurnalistului în raport cu patronatul, mulți jurnaliști devenind și mai vulnerabili la compromisuri, exploatare și la încălcarea drepturilor lor de muncă, se arată în raportul FreEx despre situația presei în ultimul an. Citeşte tot articolul.


Presa din România, la cote de avarie. InsolvenÈ›e, închideri È™i concedieri : Adevărul, mărcile Click È™i Jurnalul
Carmen Maria Andronache
Paginademedia.ro

RAPORT FREEX. ÃŽn 2012, presa românească a funcÈ›ionat la cote de avarie. La fel ca în 2011, peisajul media a fost măcinat de criza economică, schimbări de management È™i acÈ›ionariat, falimente (financiare È™i/ sau „morale”), soluÈ›ii de supravieÈ›uire nesustenabile, intrări în insolvență, presiuni politice È™i economice, întârzieri salariale, greve, restructurări È™i demisii. CiteÅŸte tot articolul.


Active Watch : Anul 2012 a însemnat politizarea cronică a pieÅ£ei de media. Raportul FreeEx privind libertatea presei în România în 2012
de Ana Obretin
Mediafax

Anul 2012 a însemnat politizarea cronică a pieţei de media, în condiţiile în care a fost marcat de războiul politic dintre preşedinte şi USL şi a consemnat două alegeri şi un referendum pentru demiterea şefului statului, potrivit raportului FreeEx privind libertatea presei în România în 2012.

« Raportul privind libertatea presei în România în 2012 » a fost redactat în cadrul programului FreeEx al ActiveWatch - AgenÅ£ia de Monitorizare a Presei (AMP) ÅŸi a fost lansat miercuri dimineaţă, în faÅ£a sediului din BucureÅŸti al Serviciului Român de InformaÅ£ii (SRI). CiteÅŸte tot articolul.


SRI : Raportul FreeEx privind libertatea presei de anul acesta este mai bun decât cel de anul trecut
de Departamentul Life
Mediafax

Sorin Sava, purtătorul de cuvânt al Serviciului Român de InformaÅ£ii, a declarat, miercuri, la o dezbatere pe tema raportului FreeEx despre libertatea presei în România, că recentul raport este « mult mai bun decât cel de anul trecut », apreciind totodată impactul acestuia la nivelul mass-media.

« Raportul din acest an este mai bun decât cel de anul trecut, iar, prin natura mea, trebuie să le citesc pe toate. Este de apreciat modul în care aÅ£i monitorizat activitatea Serviciului Român de InformaÅ£ii », a spus Sorin Sava. CiteÅŸte tot articolul.

Articole cu acelasi subiect

Hotnews.ro - Raportul FreeEx : Presa din Romania in 2012 - mai politizata ca oricand, avida de mizerii si stiri inventate, abuzata de autoritati si folosita in scopuri personale de patroni

Romania Libera - Active Watch, despre raportul FreeEx : Anul 2012 a însemnat politizarea cronică a pieÅ£ei de media. Vezi ce spune SRI despre raport

Romania Libera - Mircea Toma (AMP) : Au înflorit ziariÅŸtii subordonaÅ£i SRI

Reportervirtual.ro - Raportul despre presa si primele controverse. EVZ : coordonator, un fost angajat al lui Vantu


• OPINII

Pe jurnaliști trebuie să-i judece doar cititorii
Autor : Simona Ionescu
Evenimentul zilei

AsociaÈ›ia ActiveWatch a dat publicității un ”preambul” al raportului pe anul 2012 despre starea presei din România. JurnaliÈ™tii ar trebui să fie cel puÈ›in satisfăcuÈ›i de faptul că le sunt făcute cunoscute problemele cu care se confruntă, dacă ele ar fi cele esenÈ›iale. Dar nu sunt. CiteÅŸte tot articolul.


Insultă, calomnie, satiră și umor
de Brindusa Armanca
08.05.2013
Revista 22

Gâdea È™i-a permis să-l facă „dobitoc“ pe un interlocutor, parlamentarul Becali bate recordul în injurii, primarul Mazăre e as în afirmaÈ›ii golăneÈ™ti. Pe ei nu-i deranjează nimeni cu procese de insultă sau calomnie, ei sunt la butoane È™i intimidează.

În 2006, Monica Macovei a reușit, ca ministru al Justiției, să facă primul pas în dezincriminarea insultei și calomniei, acțiune pornită din convingerea avansată că libertatea de exprimare este o valoare care trebuie protejată, iar apărarea onoarei și a reputației pot fi acoperite de Codul Civil. Citeşte tot articolul.


• DIVERSE

Fără Suleyman, Masterchef și-a făcut de cap. Show-ul de gătit a condus în audiențe
Iulia Bunea
Paginademedia.ro

După încheierea, luni seara, a celui de-al doilea sezon al serialului Suleyman, de pe Kanal D, MasterChef a redevenit lider de audiență pe segmentul său. Aseară, MasterChef a fost urmărit de 1,7 milioane de telespectatori din toată țara. Citeşte tot articolul.

Articole cu acelasi subiect

Mediafax - Pro TV, lider de audienţă marţi seară, cu MASTERCHEF

Adevarul - „Masterchef“ a dat „în clocot“ : show-ul de la Pro TV a fost lider de audienţă