Răspuns CNA nr. 9439 RF/02.11.2017 la sesizările referitoare la utilizarea denumirii „Steaua” pentru echipa FCSB

03.11.2017


envoyer l'article par mail title=

Având în vedere numărul foarte mare de reclamaÅ£ii primite la CNA cu privire la utilizarea, pe diverse posturi de radio È™i televiziune, a denumirii „Steaua” pentru echipa FCSB, facem public răspunsul instituÅ£iei, neavând capacitatea administrativă de a răspunde fiecărui petiÅ£ionar în parte.

ÃŽntrunit în ÅŸedinÅ£e publice în zilele de 10, 17 È™i 31 octombrie 2017, Consiliul NaÅ£ional al Audiovizualului a analizat rapoartele întocmite de DirecÅ£ia Monitorizare ca urmare a celor 482 de sesizări primite. Rapoartele de monitorizare se referă la emisiuni difuzate în perioada iulie – octombrie 2017 de posturile : Digi 24, Digi Sport 1, Pro TV, Pro X (Sport.ro), Telekom Sport 1 (Dolce Sport 1), TVR 1, TVR 2, TVR HD È™i Sport Total FM. Membrii Consiliului au vizionat secvenÈ›e relevante din emisiuni È™i au audiat punctele de vedere exprimate atât de preÈ™edintele Clubului Sportiv al Armatei „Steaua”, cât È™i de reprezentanÈ›ii radiodifuzorilor, prezenÈ›i la È™edinÈ›e.

La finalul dezbaterilor din ședința publică a CNA din 31.10.2017, având în vedere Decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție nr. 3425/2014 și Decizia Curții de Apel București nr. 989A/2016, Consiliul a decis să transmită radiodifuzorilor o adresă de atenționare prin care să le reamintească obligația de a asigura informarea corectă a publicului, conform prevederilor legislației audiovizuale în vigoare.

Precizăm de asemenea că, în aceeaÈ™i È™edință, CNA a decis să sancÈ›ioneze cu amendă de 10.000 de lei postul Pro TV, deoarece a difuzat un spot publicitar de 10 secunde pentru NetBet, cu încălcarea prevederilor art. 3 alin. (2) È™i art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002. Potrivit raportului de monitorizare, spotul a fost ilustrat cu imagini din tribunele unui stadion, iar vocea din off a afirmat „ForÈ›a Steaua ! Știm că astăzi vei câștiga ! NetBet, sponsor oficial al echipei Steaua”. Spotul s-a încheiat cu afiÈ™area unei coperte pe care era titrat : „NetBet ;Sponsor oficial FCSB”.

PreÅŸedinte

Laura Georgescu


Prevederile legislatiei audiovizualului la care facem referire :

Legea audiovizualului nr. 504/2002 cu modificările È™i completările ulterioare :
ART. 3 (2) Toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor.
ART. 39 (2) Difuzarea în serviciile de televiziune şi de radiodifuziune a programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, prin codare sau ca efect al altor sisteme de acces condiţionat, se asigură faptul că minorii din zona de transmisie, în situaţii normale, nu pot auzi sau vedea emisiunile respective.