Decizia nr. 615 din 23.10.2014

27.10.2014


envoyer l'article par mail title=

 privind somarea S.C. INDUSTRIAL PROINVEST S.R.L.
 cu sediul în PETROÅžANI, str. Aviatorilor, bl. 16, sc. 1, ap. 3, jud. Hunedoara CUI : 15361836

 pentru postul KAPITAL TV
 PetroÅŸani, str. 1 Decembrie 1918, nr. 122 parter, jud. Hunedoara

 ÃŽntrunit în ÅŸedinţă publică în ziua de 23 octombrie 2014, Consiliul NaÅ£ional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de Serviciul InspecÅ£ie, în baza reclamaÅ£iilor înregistrate la CNA sub nr. 7436/05.06.2014 ÅŸi 7949/17.06.2014 cu privire la emisiunea „Obiectiv”, ediÅ£iile difuzate în perioada 29-30 mai ÅŸi 01-04 iunie 2014, de postul KAPITAL TV. Postul KAPITAL TV aparÅ£ine S.C. INDUSTRIAL PROINVEST S.R.L. (licenÅ£a audiovizuală nr. TV-C 581.2/22.02.2011, decizia de autorizare nr. 1781.0/28.06.2011 ÅŸi reautorizare nr. 1781.0-2/28.06.2011).

 ÃŽn urma dezbaterilor ce au avut loc după analizarea raportului de monitorizare, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul S.C. INDUSTRIAL PROINVEST S.R.L. a încălcat dispoziÅ£iile articolelor 34 alin. (3) ÅŸi 35 din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conÅ£inutului audiovizual, cu modificările ÅŸi completările ulterioare.
 Potrivit prevederilor invocate :

  • art. 34 alin. (3) : Este interzisă difuzarea de imagini care prezintă interioare ale unui spaÅ£iu privat, fără acordul scris al celui care îl ocupă în mod legal.
  • art. 35 : Este interzisă difuzarea convorbirilor ori a imaginilor înregistrate cu microfoane ÅŸi camere de luat vederi ascunse, cu excepÅ£ia situaÅ£iei în care înregistrările astfel obÅ£inute nu puteau fi realizate în condiÅ£ii normale, iar conÅ£inutul lor prezintă un interes public justificat.

 ÃŽn fapt, postul de televiziune KAPITAL TV difuzează, în direct, de luni până vineri ÅŸi duminică, emisiunea “Obiectiv”, emisiune gen pamflet, realizată de dl. Robert Wagner ÅŸi prezentată împreună cu dl. Maximilian Gânju. ÃŽn cadrul ediÅ£iilor difuzate în perioada 29-30 mai ÅŸi 1-4 iunie 2014 au fost discutate unele probleme cu care se confruntă cetăţenii din Valea Jiului care trăiesc în localităţi conduse de primari PSD (Vulcan – Gheorghe Ile, Petrila – Ilie Păducel ÅŸi Lupeni – Cornel Răsmeriţă).

 ÃŽn cadrul ediÅ£iei din 3 iunie 2014, difuzată sub titlul : „CLANUL RÄ‚SMERIŢĂ SUBJUGÄ‚ LUPENIUL”, au fost discutate unele probleme cu care se confruntă locuitorii din Lupeni, făcându-se o comparaÅ£ie între condiÅ£iile de trai ale oamenilor de rând ÅŸi familia primarului Răsmeriţă. ÃŽn acest context a fost difuzat un reportaj, filmat cu camera ascunsă, care a scos în evidenţă comportamentul fiului primarului din Lupeni, Lucian Răsmeriţă, în momentul în care echipa de filmare a vrut să înregistreze imagini de pe strada din localitatea în care acesta locuieÅŸte.
 ÃŽn momentul în care echipa de filmare înregistra imaginile, reporterul ce însoÅ£ea echipa de filmare a fost agresat de către fiul primarului, context în care acesta a solicitat intervenÅ£ia unui echipaj de poliÅ£ie.
 ÃŽn timp ce reporterul solicita, prin telefon, intervenÅ£ia unui echipaj de poliÅ£ie pentru a clarifica situaÅ£ia care s-a creat, cameramanul postului de televiziune KAPITAL TV a continuat să filmeze din stradă, peste gard, în interiorul curÅ£ii în care locuieÅŸte fiul primarului, înregistrând cadre cu acesta, în timp ce se îndrepta spre intrarea în locuinţă.

 Redăm din raportul de monitorizare :
 “Reporter : “... hei, hei, ia mâna de pe mine... n-o pus nimeni mâna pe gard...” Fiul primarului : „... da, da (neinteligibil)...” Reporter : „... deci.. n-o pus nimeni mâna pe gard... ai pus mâna pe mine, aicea ÅŸi...m-ai agresat în stradă...”. Fiul primarului : „... hai...înăuntru...”. Reporter : „... pentru ce să vin înăuntru ?...” Fiul primarului : „... hai...înăuntru...” Reporter : „... nu am nevoie să vin înăuntru, eu vroiam să pun o întrebare... de ce ai venit ÅŸi m-ai agresat pe stradă ? ...deci n-ai dreptul să pui mâna pe mine... poÅ£i să fi ÅŸi copil de primar, poÅ£i să fi orice, nu ai dreptul...”. Fiul primarului : „... da, dar ai pus mâna...”. Reporter : „... deci nu ai dreptul pentru că nu a pus nimeni mâna ÅŸi sunt martori aicea ÅŸi ... ÅŸi filmarea... ÅŸi pentru că m-aÅ£i agresat sun acuma la poliÅ£ie să vedem ce măsuri se iau...”. Fiul primarului : „... (neinteligibil)...” Reporter : „...pentru ce ne agresaÅ£i ? ExplicaÅ£i-mi ÅŸi mie... nu vorbiÅ£i domnu ?...”. ÃŽntre 01:08-01:56 se reia difuzarea aceluiaÅŸi material video reprezentând discuÅ£ia dintre reporter ÅŸi fiul primarului în stradă, neînsoÅ£it de marcajul grafic corespunzător reprezentând camera ascunsă. Reporter : „... n-o pus nimeni mâna pe garduri...”. Fiul primarului : „... (neinteligibil)...”. Reporter : „...poftim ?...”. Fiul primarului : „... (neinteligibil face semn cu capul către reporter să intre în curte)...”. Reporter : „... deci... n-o pus nimeni mâna pe gard... ai pus mâna pe mine, aicea ÅŸi...m-ai agresat în stradă aicea...”. Fiul primarului se întoarce cu spatele ÅŸi se îndreaptă spre intrarea în curtea casei, după care se reîntoarce spunând ceva neinteligibil. Reporter : „... pentru ce să vin înăuntru ?...”. Fiul primarului : „... (neinteligibil)...”. Reporter : „... eu nu am nevoie să vin înăuntru...”. Fiul primarului : „... (neinteligibil)...”. Reporter : „... eu vroiam să pun o întrebare... de ce ai venit ÅŸi m-ai agresat pe stradă ?... deci nu ai dreptul dom’le să pui mâna pe mine, poÅ£i să fii ÅŸi copil de primar, poÅ£i să fii orice, nu ai dreptul, pentru că nu a pus nimeni mâna ÅŸi sunt ÅŸi martori aicea... ÅŸi filmarea ÅŸi pentru că m-aÅ£i agresat sun acuma la poliÅ£ie să vedem ce măsuri se iau.”

 ÃŽn cadrul ediÅ£iei din 4 iunie 2014, difuzată sub titlul “LUPENI UN MUNICIPIU MORT”, a continuat dezbaterea pe acelaÅŸi subiect, început în seara precedentă : agresarea reporterului, situaÅ£ia grea a locuitorilor din Lupeni, bolnavi care stau în locuinÅ£e improprii condiÅ£iilor de igienă, lipsa căldurii, a apei, datoriile primăriei din Lupeni, modul în care au fost cheltuiÅ£i banii din bugetul local etc.

 Analizând cele două ediÅ£ii ale emisiunii “Obiectiv”, membrii Consiliului au constatat că acestea au fost difuzate cu încălcarea prevederilor privind dreptul la viaţă privată a persoanei.
 Astfel, raportat la conÅ£inutul acestor ediÅ£ii, Consiliul a constatat că radiodifuzorul a prezentat interioarele unui spaÅ£iu privat, fără acordul scris al celui care îl ocupă, respectiv, a d-lui Lucian Răsmeriţă, fapt interzis de prevederile art. 34 alin. (3) din Codul audiovizualului. De asemenea, Consiliul apreciază că imaginile înregistrate cu camera de luat vederi ascunsă în interiorul unui spaÅ£iu privat, cum este curtea în care se afla atât fiul primarului oraÅŸului Lupeni, cât ÅŸi locuinÅ£a acestuia, nu reprezentau un interes public justificat pentru ca aceste imagini prezentate să fie exceptate de la situaÅ£ia în care astfel de înregistrări nu puteau fi realizate în condiÅ£ii normale.
 Legiuitorul a stabilit la art. 35 din Codul audiovizualului interzicerea difuzării convorbirilor ori a imaginilor înregistrate cu microfoane ÅŸi camere de luat vederi ascunse, cu excepÅ£ia situaÅ£iei în care înregistrările astfel obÅ£inute nu puteau fi realizate în condiÅ£ii normale, iar conÅ£inutul lor prezintă un interes public justificat.

 Faţă de aceste considerente, Å£inând cont de criteriile de individualizare prevăzute la art. 90 alin. (4) din Legea audiovizualului, membrii Consiliului au propus ÅŸi au votat sancÅ£ionarea radiodifuzorului cu somaÅ£ie publică.
 ÃŽn temeiul dispoziÅ£iilor art. 91 alin. (1) ÅŸi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările ÅŸi completările ulterioare, cu respectarea prevederilor art. 15 din aceeaÅŸi lege,

 Consiliul NaÅ£ional al Audiovizualului adoptă următoarea

 DECIZIE :

 Art. 1 : Radiodifuzorul S.C. INDUSTRIAL PROINVEST S.R.L., titularul licenÅ£ei audiovizuale nr. TV-C 581.2/22.02.2011, al deciziei de autorizare nr. 1781.0/28.06.2011 ÅŸi reautorizare nr. 1781.0-2/28.06.2011, pentru postul de televiziune KAPITAL TV, se sancÅ£ionează cu somaÅ£ie publică de intrare de îndată în legalitate pentru încălcarea prevederilor articolelor 34 alin. (3) ÅŸi 35 din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conÅ£inutului audiovizual, cu modificările ÅŸi completările ulterioare.

 Art. 2. ÃŽn conformitate cu prevederile art. 93 alin. (3) din Legea audiovizualului, prezenta decizie poate fi atacată direct la secÅ£ia de contencios administrativ a curÅ£ii de apel, fără a fi necesară formularea unei plângeri prealabile, în termen de 15 zile de la comunicare.

 Art. 3. Potrivit dispoziÅ£iilor art. 931 alin. (1) ÅŸi (2) din Legea nr. 504/2002, cu modificările ulterioare, radiodifuzorul S.C. INDUSTRIAL PROINVEST S.R.L. are obligaÅ£ia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor ÅŸi vizual, în intervalul orar 18.00 - 22.00, din care o dată în principala emisiune de ÅŸtiri, următorul text :

 â€žConsiliul NaÅ£ional al Audiovizualului a sancÅ£ionat postul de televiziune KAPITAL TV cu somaÅ£ie publică, întrucât, în cadrul emisiunii „Obiectiv”, ediÅ£iile din 3 ÅŸi 4 iunie 2014 au fost difuzate imagini care prezentau interioare ale unui spaÅ£iu privat, fără a avea acordul scris al persoanei care îl ocupa în mod legal, fapt interzis de prevederile art. 34 ÅŸi 35 din Codul audiovizualului.”

 Vă atragem atenÅ£ia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.