Decizia nr. 591 din 11.10.2011

13.10.2011


envoyer l'article par mail title=

privind amendarea cu 10.000 lei a S.C. RCS & RDS S.A

cu sediul în Bucureşti, Str. Dr. Staicovici nr. 75 Clădirea Forum 2000, Building, faza I, et. 2, sector 5 C.U.I 5888716

ÃŽntrunit în ÅŸedinţă publică în ziua de 11 octombrie 2011, Consiliul NaÅ£ional al Audiovizualului a analizat situaÅ£ia cu privire la modul în care distribuitorul de servicii S.C. RCS & RDS S.A. respectă principiul „must carry” prevăzut de art. 82 alin. (1) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările ÅŸi completările ulterioare.

ÃŽn urma analizării situaÅ£iei prezentate de Serviciul InspecÅ£ie referitoare la retransmiterea postului GSP TV în reÅ£elele de comunicaÅ£ii electronice deÅ£inute de distribuitorul de servicii S.C. RCS & RDS S.A. în localităţile nominalizate în Anexa ce face parte integrantă din prezenta decizie, membrii Consiliului au constatat că acesta a încălcat prevederile art. 82 alin. (1) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările ÅŸi completările ulterioare (dispoziÅ£ii care reglementează principiul „must carry”).

Conform prevederilor invocate, „orice distribuitor care retransmite servicii de programe prin reÅ£ele de comunicaÅ£ii electronice, cu excepÅ£ia celor care utilizează exclusiv spectrul radio, are obligaÅ£ia să includă în oferta sa serviciile de programe ale Societăţii Române de Televiziune destinate publicului din România, precum ÅŸi alte servicii de programe, libere la retransmisie ÅŸi fără condiÅ£ionări tehnice sau financiare, ale radiodifuzorilor privaÅ£i, aflaÅ£i sub jurisdicÅ£ia României, în limita a 25 % din numărul total de servicii de programe distribuite prin reÅ£eaua respectivă, precum ÅŸi serviciile de televiziune a căror obligativitate de retransmitere este stabilită prin acorduri internaÅ£ionale la care România este parte. Criteriul de departajare pentru radiodifuzorii privaÅ£i este ordinea descrescătoare a indicelui anual de audienţă”. Membrii Consiliului au constatat că în localităţile enumerate în Anexa ce face parte integrantă din prezenta decizie, distribuitorul S.C. RCS & RDS S.A. nu retransmite postul GSP TV, nici în sistem analogic, nici în sistem digital.

La data de 21 iulie 2011, Consiliul a făcut public, pe site-ul instituţiei, că postul de televiziune GSP TV a fost inclus, la poziţia 13, în lista programelor libere la retransmisie, fără condiţionări tehnice şi/sau financiare şi că, în funcţie de numărul de programe retransmise şi de posibilităţile tehnice, fiecare distribuitor de servicii are obligaţia de a include postul GSP TV în ofertele de servicii de programe pe care le retransmite, în condiţiile stabilite de art. 82 alin. (1), cu respectarea prevederilor art. 74 din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare şi în conformitate cu prevederile Deciziei CNA nr. 12/2003, cu modificările ulterioare.

În şedinţa publică din 11 august 2011, în urma analizării situaţiei prezentate de Serviciul Inspecţie referitoare la includerea şi retransmiterea postului GSP TV în reţelele de comunicaţii electronice deţinute de către distribuitorii de servicii de programe, Consiliul a decis atenţionarea acestora, inclusiv a S.C. RCS & RDS S.A., cu privire la respectarea obligaţiei prevăzute la art. 82 alin. (1) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare.

ÃŽn acest sens, prin adresa nr. 11742 din 16 august 2011, Consiliul a comunicat distribuitorului de servicii S.C. RCS & RDS S.A. că are obligaÅ£ia de a introduce programul GSP TV în structura ofertelor de servicii de programe, în condiÅ£iile stabilite de art. 74 din Legea audiovizualului ÅŸi în conformitate cu dispoziÅ£iile Deciziei nr. 12/2003 pivind eliberarea avizului de retransmisie, cu modificările ulterioare, pentru a respecta astfel principiul „must carry”, instituit de art. 82 alin. (1) din aceeaÅŸi lege.

Având în vedere faptul că distribuitorul de servicii nu s-a conformat obligaţiei legale prevăzute de norma invocată, cea de a include în ofertele de servicii şi de a retransmite programul GSP TV în reţelele de comunicaţii electronice pe care le deţine, prin Decizia nr. 504/06.09.2011, Consiliul i-a adresat o somaţie publică de intrare de îndată în legalitate, în sensul respectării obligaţiilor prevăzute de art. 82 alin. (1) din Legea audiovizualului.

Precizăm că la data emiterii deciziei de sancţionare cu somaţie publică a S.C. RCS & RDS S.A., Consiliul Naţional al Audiovizualului fusese sesizat cu peste 7000 de reclamaţii, prin care petenţii sesizau faptul că nu pot viziona postul GSP TV, (care este un canal de sport), reclamaţii care au continuat să fie primite la C.N.A. şi după momentul aplicării somaţiei publice prin decizia menţionată.

Analizând, în şedinţa publică din 11 octombrie 2011, situaţia retransmiterii postului GSP TV în reţelele de comunicaţii electronice deţinute de S.C. RCS & RDS S.A., membrii Consiliului au constatat că aceasta nu s-a conformat obligaţiilor dispuse prin somaţia publică şi că în continuare, nu respectă obligaţia legală instituită de art. 82 alin. (1) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, aceea de a retransmite, atât în sistem analogic, cât şi în sistem digital, programul GSP TV în cele 27 de localităţi menţionate în Anexa ce face parte integrantă din prezenta decizie.

DispoziÅ£iile invocate nu disting după cum modalitatea tehnică de retransmisie a serviciilor de programe este analogică sau digitală ; cu excepÅ£ia distribuitorilor care utilizează exclusiv spectrul radio, ceilalÅ£i distribuitori de servicii au obligaÅ£ia de a include programul GSP TV în ofertele de servicii de programe, cu respectarea dispoziÅ£iilor legale, ÅŸi de a-l retransmite efectiv, astfel încât publicul, indiferent că beneficiază de o retransmitere în sistem digital sau analogic, să aibă posibilitatea de a-l viziona.

Având în vedere aceste aspecte şi ţinând cont de faptul că prin Decizia nr. 504/06.09.2011, S.C. RCS & RDS S.A. a fost sancţionată cu somaţie publică, pentru încălcarea aceloraşi dispoziţii legale, aspect care demonstrează că sancţiunea nu şi-a realizat scopul preventiv, distribuitorul ignorând în continuare aceste dispoziţii, Consiliul a propus amendarea acestuia cu suma de 10.000 lei.

Supusă la vot, propunerea de amendare a fost adoptată cu respectarea condiţiilor de legalitate prevăzute de art. 15 din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare. În temeiul dispoziţiilor art. 90 alin. (1) lit. j) şi alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare,

Consiliul Naţional al Audiovizualului adoptă următoarea

DECIZIE :

Articol unic : Distribuitorul de servicii S.C. RCS & RDS S.A., se sancÅ£ionează cu amendă în cuantum de 10.000 lei pentru încălcarea prevederilor art. 82 alin. (1) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările ÅŸi completările ulterioare.

Către,

S.C. RCS&RDS S.A.

Str. Dr. Staicovici nr. 75 Clădirea Forum 2000 Building, faza I etaj 2, sector 5 BUCUREŞTI C.U.I 5888716

Vă înaintăm, alăturat, Decizia C.N.A. nr. 591/11.10.2011 privind amendarea cu 10.000 lei a distribuitorului de servicii S.C. RCS & RDS S.A. ÅŸi vă atenÅ£ionăm că, potrivit dispoziÅ£iilor Deciziei C.N.A. nr. 36/2008, aveÅ£i obligaÅ£ia de a transmite în reÅ£elele de comunicaÅ£ii electronice din localităţile menÅ£ionate în Anexa ce face parte integrantă din prezenta decizie, în mod continuu, timp de 7 zile, pe canalul alocat programului care a constituit obiect al sancÅ£iunii, următorul text :

“Consiliul NaÅ£ional al Audiovizualului a sancÅ£ionat distribuitorul de servicii S.C. RCS & RDS S.A. cu amendă în cuantum de 10.000 lei, întrucât în anumite reÅ£ele de comunicaÅ£ii electronice ce-i aparÅ£in, nu a retransmis programul GSP TV, care este liber la retransmisie, fapt ce contravine dispoziÅ£iilor art. 82 din Legea audiovizualului.

Conform legii, orice distribuitor care retransmite servicii de programe prin reÅ£ele de comunicaÅ£ii electronice, are obligaÅ£ia să includă în ofertele sale, programele libere la retransmisie ÅŸi fără condiÅ£ionări tehnice sau financiare, ale radiodifuzorilor privaÅ£i, aflaÅ£i sub jurisdicÅ£ia României, în limita a 25 % din numărul total de servicii de programe distribuite prin reÅ£eaua respectivă.”