Decizia nr. 355 din 12.05.2011

12.05.2011


envoyer l'article par mail title=

privind amendarea cu 10.000 lei a S.C. RADIO XXI S.R.L.,
pentru postul RADIO 21

S.C. RADIO XXI S.R.L. CUI R 4034103
Str. Horia Măcelariu nr. 36-38, sector 1 BUCUREŞTI

pentru postul RADIO 21

Întrunit în şedinţă publică în ziua de 12 mai 2011, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de Direcţia Monitorizare cu privire la emisiunea „Bine dimineaţa”, ediţiile transmise în luna martie 2011, precum şi la inserturile audio difuzate în cursul lunii aprilie 2011, de postul RADIO 21.

Postul RADIO 21 aparţine S.C. RADIO XXI S.R.L. (licenţa audiovizuală nr. R 064.1/07.07.1993, decizia de autorizare nr. 023/14.06.1994 şi reautorizare nr. 023.3/22.07.2008).

Analizând raportul de monitorizare, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul S.C. RADIO XXI S.R.L. a încălcat prevederile art. 39 alin. (2) din Legea nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare.

Potrivit dispoziţiilor invocate, difuzarea în cadrul serviciilor de programe de televiziune şi de radiodifuziune a programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, prin codare sau ca efect al altor sisteme de acces condiţionat, se asigură faptul că minorii din zona de transmisie, în situaţii normale, nu pot auzi sau vedea emisiunile respective.

Membrii Consiliului au constatat că ediţiile emisiunii ,,Bine dimineaţa’’, din zilele de 24, 25, 28 şi 30 martie 2011, au fost difuzate cu încălcarea prevederilor referitoare la protecţia copiilor în cadrul serviciilor de programe, întrucât au conţinut expresii licenţioase şi comentarii pe teme sexuale, conţinut nepotrivit în raport de ora de difuzare şi de natură a prejudicia dezvoltarea psihică, mentală şi morală a minorilor.

Astfel, în ediţia din data de 24.03.2011, referindu-se la sloganul din campania de promovare a postului : „...Noi credem că românii sunt buni la pat. Pentru că Radio 21 e simply positive« , prezentatorii emisiunii „Bine dimineaţa”, voind să „demonstreze că românii sunt buni la pat » au solicitat ascultătorilor să trimită mesaje în acest sens, context în care în emisiune s-au făcut comentarii cu conotaţii sexuale.

Redăm din raportul de monitorizare :

 Emisiunea „Bine dimineaţa” din data de 24.03.2011 Bogdan (ora 08.16) : ... noi vrem să demonstrăm că românii sunt buni la pat. ... astăzi vorbim despre faptul că românii sunt buni la pat şi nu poate nimeni să ne contrazică. Chiar dacă ieri am văzut în Libertatea un articol care zicea că România este printre ultimele ţări la capitolul mărimea penisului... ...Asta este o tâmpenie, nu poţi lucra cu aşa ceva, mărimea nu contează, dar nici chiar aşa...
Bogdan : Aşadar...să ne spuneţi şi nouă motivele pentru care sunt românii buni la pat, ca să demonstrăm împreună chestia asta...
Ioana : Ne-a scris J. pe facebook la Radio 21, ieri : „Eu vă demonstrez, numai daţi-mi un pat şi două femei”... Ha ha ha !

La ora 8.23, pe post a fost difuzat următorul insert audio : „Bine dimineaţa recomandă sexul de dimineaţă. Radio 21.”

Bogdan : Apropo de ce-am auzit acum două secunde, ne zice cineva : „Băi, trebuie să încercaţi sexul de dimineaţă. Vă dă un chef de muncă...’
Ioana : Am primit un sms : „Bună ! Românii sunt buni la pat, pentru că o au mică, dar jucăuşă”.
Bogdan : ... Ai rupt patul făcând sex ? Să fim serioşi...Mă, armăsarule care eşti ! Ai rupt patul ?
Ioana : ...Am primit un comment foarte tare, zice că : „Băi nene, voi credeţi că mai erau atâtea fete borţoase de la vârsta de 14 ani, dacă nu erau aşa buni românii noştri” ?

În cadrul ediţiei din 25.03.2011, în contextul continuării subiectului din ediţia anterioară, au fost, de asemenea, făcute comentarii pe teme sexuale.

Redăm din raportul de monitorizare :

 Emisiunea „Bine dimineaţa” din data de 25.03.2011

Bogdan (ora09.50) : Ieri am discutat în direct la Radio 21 despre faptul că românii sunt buni la pat...
Bogdan : Înainte să spunem ce a câştigat, hai să dăm şi commentul lui în legătură cu faptul că românii sunt buni la pat, el a zis (...). Pentru tine, G.C. un kg de ţelină, o păpuşă gonflabilă şi o cutie de prezervative, să-ţi ajungă... puţin, că suntem români.

Acelaşi subiect a fost abordat şi în cadrul ediţiei din ziua de 28 martie 2011, ediţie care a avut un conţinut asemănător, de natură a prejudicia protecţia copiilor în cadrul programelor audiovizuale, fapt ce contravine prevederilor Legii audiovizualului.

Redăm din raportul de monitorizare :

 Emisiunea „Bine dimineaţa” din data de 28.03.2011

Bogdan (ora 08.10) : Mă uitam pe facebook şi am văzut că e revoluţie la subiectul pe care l-am postat vineri seara, subiectul pe care-l discutăm şi astăzi în „Bine dimineaţa”.
Bogdan : ... Ştim că fetele cuminţi fac sex nebun, am şi afirmat. Bine, bine, dar vrem să ştim de la voi care este profilul fetei cuminţi...
Bogdan (rep. 09.40) : ...Vrem profilul fetei cuminţi ...pentru că noi ştim deja că fetele cuminţi fac sex nebun, dar vrem să ştim cum să le recunoaştem, mai ales noi, băieţii. (...)
Ioana (rep. 11.18) : Părerea mea e că şi fetele bune şi fetele rele fac sex nebun şi asta se poate dovedi şi ştim cu toţii că românii sunt buni la pat.
Paul (ora 08.48) : Bă, se pare că în dimineaţa asta vorbim numai despre... sex, dar lucruri bune. ...pe când, dacă faci sex ..., ideea e că dacă facem sex riscul de a face atac de cord este mult mai mic.
Bogdan : Deci dacă fac sex des, am rezistenţă mai mare. Dacă fac sex ocazional s-ar putea să mori.
Bogdan (ora 09.08) : ...Astăzi la „Bine dimineaţa” discutăm despre faptul că fetele cuminţi fac sex nebun şi sms-urile voastre curg...
Paul : Eu tocmai vroiam să spun că fetele, tocilarele, de obicei erau nişte frustrate şi-şi varsă frustrările în pat...
Bogdan (ora 09.30) citeşte din presa mondenă : (...) Şi mai avem aici vedetele autohtone care şi-au amintit prima lor experienţă sexuală... Cineast şi zice cum a făcut el sex „când era mic, la curve"...

În cadrul ediţiei difuzate în data de 30.03.2001, au fost citite mai multe bancuri, unele dintre acestea având conotaţii sexuale.

Exemplificam : ,,Un bătrân se uită la organul său şi zice : „Ne naştem împreună, dar murim pe rând.” ; Două prietene se întâlnesc. „Vai, dar ce rău arăţi ! Ce-ai păţit ?” „Aseară am făcut 39 cu 7.” „Vai dragă, ciudat, eu aseară am făcut 69 cu 2 şi mă simt excelent !"

În aceeaşi şedinţă publică, membrii Consiliului au constatat că în cadrul programelor muzicale ale postului RADIO 21 a fost difuzată, de mai multe ori, piesa ,,Vestul sălbatic’’, ale cărei versuri au conţinut o expresie vulgară, respectiv : „ Tot ce e de la noi e de căcat şi tre’ să moară".

Piesa a fost difuzată, după cum urmează : în data de 15.04.2011 în emisiunile „Bine dimineaţa”, la ora 08.38 şi „21@ Work cu Nico”, la ora 11.55, iar în data de 16.04.2011 în emisiunea „Afterparty”, la orele 07.25 şi 10.49.

De asemenea, membrii Consiliului au constatat că spotul de promovare a emisiunii „Request 629" a fost difuzat cu încălcarea prevederilor legale referitoare la protecţia copiilor în cadrul serviciilor de programe, spotul având un conţinut nepotrivit, de natură a prejudicia dezvoltarea morală a acestora.

Acesta a avut următorul conţinut :

„Radio 21 (pronunţat în engleză : Radio Twenty-one). „Request 629” ! Dom’le, eu stăteam în cameră liniştit şi când colo ce să vezi ?! Se aude : „Aşa, aşa, joacă-te cu camera. Rupe patu’, dă-i cu pasu, jos textila, mută-i vila !”. Şi când colo, ce să vezi ?! La radio era SexyRequest-ul. De-aici, înţelegeţi voi restul. Request 629. Sunt Liviu Hodor, sunt DJ Andi, românii ştiu să se distreze şi noi îţi demonstrăm asta. În fiecare zi, de luni până vineri, de la şase la nouă seara. „Request 629”, o emisiune o... o... orgasmică. Request 629... Orgasm, dom’le, nu problemă !

Redăm din raportul de monitorizare exemple de repere orare la care s-a difuzat acest anunţ autopromoţional, respectiv : în data de 15.04.2011, ora 07.49, 09.25, 11.25 ; în data de 18.04.2011, orele 07.27, 09.23, 10.10 ş.a.

Un alt anunţ autopromoţional cu un conţinut nepotrivit a fost următorul :

„Radio Twenty-one. Românii sunt buni la pat. Salut ! Soci sunt şi cred că românii sunt buni la pat pentru că în fiecare zi văd pe prima pagină a ziarelor numai sfârcuri. Normal, se şi antrenează după. Asta e România ! Simply positive." (Difuzat, de exemplu, în 16.04.2011, la ora 08.57).

Având în vedere conţinutul ediţiilor exemplificate mai sus, precum şi cele menţionate cu referire la versurile piesei muzicale şi a anunţurilor autopromoţionale, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul a încălcat prevederile art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului, întrucât acestea au avut un conţinut de natură a afecta dezvoltarea morală sau mentală a copiilor, fapt ce contravine dispoziţiilor invocate.

Potrivit acestor norme, toţi radiodifuzorii au obligaţia de a asigura o protecţie reală a publicului minor, iar difuzarea emisiunilor cu un asemenea conţinut trebuie făcută cu responsabilitate, astfel încât interesul superior al copilului să nu fie prejudiciat.

Raportat la ora de difuzare, în scopul asigurării protecţiei copiilor în cadrul serviciilor de programe, legiuitorul a prevăzut că transmiterea unor astfel de programe care, prin conţinutul lor, pot afecta dezvoltarea mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, aceştia nu au acces la audierea programelor respective.

Or, emisiunea „Bine dimineaţa" este una matinală, care se adresează tuturor categoriilor de public, inclusiv copiilor, şi care este transmisă la ore la care aceştia au acces neîngrădit la audierea programelor, respectiv în intervalul oarar 07.00-10.00.

De asemenea, piesa muzicală „Vestul sălbatic« , precum şi anunţurile autopromoţionale pentru emisiunea ,,Request 629 » au fost transmise tot la ore accesibile copiilor, acestea având un conţinut nepotrivit audierii lor de către copii.

Conform normelor legale din domeniul audiovizualului, protecţia minorilor se realizează, în principal, fie prin interdicţia de a difuza programe care pot afecta grav dezvoltarea fizică, mentală şi morală a copiilor, fie prin programarea acestora în intervale orare la care minorii nu pot avea acces la programele respective.

Având în vedere aceste aspecte, radiodifuzorul avea obligaţia de a lua toate măsurile legale astfel încât, prin difuzarea producţiilor audiovizuale respective, copiii să nu fie prejudiciaţi din punct de vedere al dezvoltării lor morale sau mentale.

Faţă de aceste considerente, Consiliul a propus amendarea radiodifuzorului cu suma de 10.000 lei.

Supusă la vot, propunerea de amendare a radiodifuzorului S.C. RADIO XXI S.R.L. a fost adoptată în condiţiile şi cu respectarea dispoziţiilor art. 15 din Legea audiovizualului, cu modificările şi completările ulterioare.

În temeiul prevederilor art. 90 alin. (1) lit. g) şi alin. (2) din Legea audiovizualului, cu modificările şi completările ulterioare,

Consiliul Naţional al Audiovizualului adoptă următoarea

DECIZIE :

Articol unic : Radiodifuzorul S.C. RADIO XXI S.R.L. (licenţa audiovizuală nr. R 064.1/07.07.1993, decizia de autorizare nr. 023/14.06.1994 şi reautorizare nr. 023.3/22.07.2008, pentru postul RADIO 21) se sancţionează cu amendă în cuantum de 10.000 lei pentru încălcarea prevederilor art. 39 alin. (2) din Legea nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare.


Către

S.C. RADIO XXI S.R.L. CUI R 4034103
Str. Horia Măcelariu nr. 36-38, sector 1 BUCUREŞTI

pentru postul RADIO 21

Vă înaintăm, alăturat, Decizia C.N.A. nr. 355/12.05.20011 privind amendarea cu 10.000 lei a radiodifuzorului S.C. RADIO XXI S.R.L. pentru postul RADIO 21 şi vă atenţionăm că, potrivit dispoziţiilor art. 93^1 alin. (1) şi (2) din Legea nr. 504/2002, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 333/2009, aveţi obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la în intervalul orar 06.00-14.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text :

„Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul RADIO 21 cu amendă de 10.000 lei, întrucât mai multe ediţii ale emisiunii „Bine dimineaţa", difuzate în luna martie 2011, au conţinut expresii licenţioase şi comentarii pe teme sexuale, nepotrivite în raport de ora de difuzare a emisiunii şi de natură a prejudicia dezvoltarea morală a copiilor, fapt ce contravine prevederilor art. 39 din Legea audiovizualului.

Potrivit dispoziţiilor invocate, difuzarea programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, aceştia nu au acces la emisiunile respective."

Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.