Decizia nr. 240 din 15.03.2011

15.03.2011


envoyer l'article par mail title=

privind amendarea cu 5.000 lei a S.C. RCS & RDS S.A.
cu sediul în BUCUREŞTI, str. Dr. Staicovici nr. 75 Clădirea Forum 2000, Building, faza I, et. 2, sector 5
C.U.I 5888716

pentru postul 10 TV

ÃŽntrunit în ÅŸedinţă publică în ziua de 15 martie 2011, Consiliul NaÅ£ional al Audiovizualului a analizat rapoartele întocmite de DirecÅ£ia Monitorizare, în baza reclamaÅ£iilor înregistrate la CNA cu nr. 3119/04.03.2011 ÅŸi C227/08.03.2011 privind emisiunea „NaÅŸul” difuzată în zilele de 09 februarie, 01 ÅŸi 02 martie 2011 de postul 10 TV.

Postul de televiziune 10 TV aparţine radiodifuzorului S.C. RCS & RDS S.A. (licenţa audiovizuală nr. S-TV 273/07.12.2010 şi decizia de autorizare nr. 1727.0/09.12.2010).

În urma analizării rapoartelor de monitorizare şi a vizionării emisiunilor, Consiliul a constatat că radiodifuzorul a încălcat dispoziţiile art. 34 alin. (1) şi art. 40 alin. (3) din Decizia 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, astfel cum au fost preluate din Decizia nr. 187/2006 (art. 42 alin. (1) şi (4)), în vigoare la data săvârşirii faptelor, ulterior abrogată prin Decizia 220/2011.

Potrivit dispoziÅ£iilor invocate din Decizia nr. 220/2011 :

- art. 34 alin. (1) : Orice persoană are dreptul la propria imagine. (art. 42 alin. (1) din Decizia nr. 1897/2006, în vigoare la data săvârÅŸirii faptei) ;
- art. 40 alin. (3) : Moderatorii programelor au obligaÅ£ia să nu folosească ÅŸi să nu permită invitaÅ£ilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă.
- art. 42 alin. (4) din Decizia nr. 187/2006, în vigoare la data săvârÅŸirii faptei : Realizatorii emisiunilor au obligaÅ£ia să nu permită invitaÅ£ilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă împotriva altor persoane.

ÃŽn fapt, în ziua de 09 februarie 2011, postul de televiziune 10 TV a difuzat, de la ora 20.00, o ediÅ£ie a emisiunii “NaÅŸul”, moderată de domnul Radu Moraru.

ÃŽncepând cu ora 21.30, emisiunea i-a avut ca invitaÅ£i pe domnii : Mircea Toader – liderul grupului PD-L din Camera DeputaÅ£ilor, Vasile Lincu – preÅŸedintele Sindicatului poliÅ£iÅŸtilor ÅŸi vameÅŸilor PROLEX, Ionel Blănculescu – consultant financiar ÅŸi Ioan BoanchiÅŸ – jurnalist. Tema discuÅ£iilor a constituit-o “MAFIA din vămi – dezvăluiri extraordinare”. Analizând emisiunea, membrii Consiliului au constatat că aceasta a fost difuzată cu încălcarea regulilor privind dreptul la imagine ÅŸi la demnitate al persoanei.

Pornind de la tema anunţată, postul 10 TV a difuzat un material în care a prezentat publicului nivelul corupţiei la vama Halmeu.

În acest sens, a fost difuzată o informaţie potrivit căreia şeful vămilor din România, dl. Radu Traian Mărginean a fost pus oficial sub învinuire pentru luare de mită, fiind cercetat în dosarul traficului de influenţă de la Vama Halmeu.

ÃŽn contextul prezentării unor informaÅ£ii cu privire la acest subiect, s-a afirmat că fosta ÅŸefă a vămii, d-na Nicoleta Dobrescu, este acuzată de DNA că ÅŸi-ar fi cumpărat funcÅ£ia în schimbul sumei de 130 de mii de euro, „bani pe care i-ar fi procurat de la cămătari ÅŸi contrabandiÅŸti. Banii ar fi ajuns la superiori prin intermediul afaceristului Florian Liviu, care s-ar fi bucurat de trecere în cercurile potrivite. Suma amintită ar fi fost plătită în 2009, când Nicoleta Dobrescu a ÅŸi primit funcÅ£ia mult râvnită. Potrivit anchetatorilor, în primăvara anului 2010, după ce aceasta ÅŸi-a încetat mandatul, milionarul de top 300 Florin Liviu a venit cu o nouă ofertă. De această dată preÅ£ul era de 300 de mii de euro pentru o nouă numire în funcÅ£ie. Atât angajata, care potrivit DNA ÅŸi-a cumpărat un loc de conducere la Vama Halmeu, cât ÅŸi cei care au ajutat-o, au fost reÅ£inuÅ£i de procurori.”.

ÃŽn acelaÅŸi material s-a afirmat că, potrivit unui articol publicat de jurnaliÅŸtii de la “Evenimentul zilei”, scandalul mitei de la Vama Halmeu ar avea iz politic ÅŸi că “... banii plătiÅ£i de învinuită ar fi fost solicitaÅ£i în numele unui partid politic ÅŸi pentru un ÅŸef de instituÅ£ie cu referire la Radu Traian Mărginean. Acesta din urmă se află la cârma vămilor din 3 februarie 2009, când a fost numit ÅŸi vicepreÅŸedinte ANAF. Radu Traian Mărginean a fost adjunctul lui Vasile Blaga pe când acesta era ÅŸef al DirecÅ£iei Regionale Vamale Oradea. Potrivit declaraÅ£iei de avere acesta deÅ£ine 2 apartamente, unul în Oradea ÅŸi altul în Târgu Jiu, un teren de 12.800 de metri pătraÅ£i, bijuterii în valoare de 6500 de euro ÅŸi un depozit bancar de 10 mii de euro. Åžpăgile de sute de mii de euro vehiculate de anchetatori ca fiind plătite pentru obÅ£inerea unor funcÅ£ii de conducere la punctele vamale evocă o situaÅ£ie inedită. ObÅ£inerea unui post călduÅ£ în domeniu reprezintă un adevărat El Dorado, o afacere foarte bănoasă din care doar bugetul de stat are de pierdut. AÅŸa se explică ÅŸi cum în ciuda unor salarii nu foarte mari mulÅ£i vameÅŸi ÅŸi poliÅ£iÅŸti de frontieră au un standard de viaţă mult peste românul mediu. Potrivit procurorilor unii angajaÅ£i vamali se organizaseră în adevărate reÅ£ele care lucrau mână în mână cu contrabandiÅŸtii. La finalul unei zile de muncă profitul se ridica ÅŸi la câteva mii de euro. Pe lângă cazul prezentat de procurori de la Vama Halmeu surse din interior au declarat pentru „România liberă” că fostul ÅŸef al Vămii MoraviÅ£a a plătit nu mai puÅ£in de 400 de mii de euro pentru funcÅ£ia sa. Se vehiculează că pe timpuri într-o singură tură la Vama MoraviÅ£a se strângeau ÅŸi 100 de mii de euro din ÅŸpăgi, un calcul simplu arată că ÅŸeful vămii, chiar ÅŸi cu un procent mai mic din pradă, ÅŸi-ar fi amortizat în scurt timp investiÅ£ia.”.

Pe fondul acestor discuÅ£ii, moderatorul Radu Moraru a folosit un limbaj jignitor la adresa d-nei Nicoleta Dobrescu, despre care a afirmat că este o “pârlită”, “o ţărancă pârlită”, “baragladină”, afirmaÅ£ii de natură a-i prejudicia acesteia dreptul la imagine.

Redăm din raportul de monitorizare :

Radu Moraru : “... Åži dacă ne gândim că o pârlită de aia, o ţărancă pârlită care în loc să stea la sapă să crească ceva, a luat ÅŸpagă de la toÅ£i infractorii din zonă 430 de mii de euro. Păi cum să nu crezi că să fii ÅŸeful vămilor dai 2 milioane de euro. Deci să vedeÅ£i ce discuta Nicoleta Dobrescu. Domnule, am jignit ţăranii domnule, că ţăranii au un limbaj mult superior. Trebuia să stea la coada vacii, să dea bălegarul, atât putea să facă. Ea a strâns bani de la toÅ£i infractorii. 400 de mii de euro, vă daÅ£i seama. Ca să ia salariul lunar de 15 milioane. Baragladine din astea ÅŸi cu alÅ£ii au făcut posibil ca ÅŸmecherii ăia de sus să prospere.”.

ÃŽn cadrul ediÅ£iei din 01 martie 2011, a emisiunii “NaÅŸul” moderată de dl. Radu Moraru, au fost invitaÅ£i d-na Andreea Paul Vass - consilier al premierului ÅŸi domnii : Peter Eckstein Kovacs - consilier prezidenÅ£ial, Mădălin Voicu - deputat PSD ÅŸi Sever Voinescu - deputat PDL. Titlul emisiunii : Vanghelioane în timp de criză, Cine pune presiune pe emisiunea noastră ?

Pe parcusul emisiunii, moderatorul Radu Moraru a afirmat că asupra emisiunii „NaÅŸul” ÅŸi, în general, asupra presei se fac presiuni politice.

ÃŽn acest context, moderatorul a făcut referire la senatorul Dan Radu RuÅŸanu care, prin intermediul domnului Georgian Ghervasie, director la DirecÅ£ia generală comunicare imagine din Senatul României, a solicitat, postului 10 TV transcrierile ÅŸi copiile unor ediÅ£ii ale emisiunii „NaÅŸul”.

Nemulţumit de acest demers, moderatorul a afirmat că dl. Dan Radu Ruşanu avea posibilitatea să solicite direct un drept la replică.

Or, potrivit legislaÅ£iei audiovizuale, care consfinÅ£eÅŸte acest drept, acest demers a fost demarat de persoana lezată, în sensul că dl. Dan Radu RuÅŸanu a solicitat transcrierile ÅŸi copiile unor ediÅ£ii ale emisiunii „NaÅŸul”, astfel cum prevăd reglementările legale.

Faţă de acest demers legal, radiodifuzorul avea obligaţia de a asigura persoanei care se consideră lezată de prezentarea în cadrul unui program audiovizual a unor fapte neadevărate sau informaţii eronate, accesul la revizionarea programului respectiv, prin înmânarea unei copii video, astfel cum a solicitat dl. Dan Radu Ruşanu.

ÃŽn fapt, moderatorul ÅŸi-a manifestat nemulÅ£umirea faţă de exercitarea de către o persoană a dreptului de a solicita transcrierile ÅŸi copiile cu înregistrările unor ediÅ£ii ale emisiunii „NaÅŸul” ÅŸi de a sesiza organele competente, creând impresia că persoana respectivă săvârÅŸeÅŸte un abuz.

De asemenea, moderatorul a indus publicului o presupusă vinovăţie a soţiei d-lui Dan Radu Ruşanu pentru simplul motiv că aceasta se afla în asociere cu dl. Eugen Bogatu, persoană cercetată penal pentru fapte de altă natură decât cele legate de activitatea societăţii la care cei doi erau asociaţi.

Pe fondul acestor comentarii, moderatorul emisiunii a încercat să creeze o imagine defavorabilă soţiei senatorului Dan Radu Ruşanu şi să-i aducă prejudicii de imagine.

Radu Moraru : „... Repet, Senatul României, banii României. CredeÅ£i că am făcut referire la doamna senatorului Dan Radu RuÅŸanu ? Nu, că doamna nu e senator, doamna e o femeie de afaceri, face business, e asociată cu domnul Bogatu, dacă vă spune ceva. L-au săltat, fost vameÅŸ, cu porturile, cu TVA-ul, l-au săltat. A cerut 20 de miliarde, cu cazul de returnare de TVA. E normal ? ÃŽn ce lume trăim ?!...”. (...)
Radu Moraru : „... Deci nu mai vreau să facem din astea pentru că, repet, omul nu poÅ£i să te atingi de el, deci de Dan Radu RuÅŸanu nu ai voie să te atingi. Åži dacă mai e ÅŸi asociat cu Bogatu prin nevastă-sa atunci e cumplit. (...).

ÃŽn cadrul ediÅ£iei din 02 martie 2011 a emisiunii „NaÅŸul”, moderată de dl. Radu Moraru, începând cu ora 22.00 au fost invitaÅ£i în studio domnii Vasile Lincu, preÅŸedinte al Sindicatului NaÅ£ional al PoliÅ£iÅŸtilor ÅŸi VameÅŸilor Prolex ÅŸi Emilian Ciucă fost inspector fiscal AgenÅ£ia NaÅ£ională a Vămilor.

Titlul emisiunii : „Cine pune presiune pe emisiunea noastră ? Åžpagă de milioane de euro, MAFIA din vămi-dezvăluiri, CorupÅ£ie la nivel înalt.”

Şi în această ediţie, moderatorul emisiunii a continuat să aducă prejudicii de imagine, d-lui Dan Radu Ruşanu şi soţiei acestuia.

Pe fondul discuţiilor ce au avut loc pe parcursul emisiunii, moderatorul a asociat, din nou, numele soţiei senatorului Dan Radu Ruşanu, cu numele d-lui Eugen Bogatu, fost vameş, cercetat pentru presupuse fapte de corupţie, fapt de natură a-i prejudicia acesteia dreptul la imagine.

NemulÅ£umit de faptul că senatorul Dan Radu RuÅŸanu a trimis „scrisori” postului 10 TV, prin care solicita transcrierile ÅŸi copiile unor ediÅ£ii ale emisiunii „NaÅŸul”, moderatorul a solicitat AgenÅ£iei NaÅ£ionale pentru Integritate, prin intermediul emisiunii pe care o modera, să verifice averile d-lui senator Dan Radu RuÅŸanu, precum ÅŸi ale d-lor Georgian Ghervasie, director la DirecÅ£ia generală comunicare imagine din Senatul României ÅŸi Ion Moraru, secretar general al Senatului.

Analizând rapoartele de monitorizare, membrii Consiliului au constatat că ediÅ£iile monitorizate ale emisiunii „NaÅŸul” au fost difuzate cu încălcarea prevederilor privind dreptul la imagine ÅŸi la demnitate ale persoanei.

În acest sens, membrii Consiliului au constatat că, în cadrul ediţiei din 09 februarie 2011, dreptul la imagine al d-nei Nicoleta Dobrescu a fost prejudiciat, întrucât moderatorul a folosit un limbaj injurios la adresa acesteia, fapt ce contravine prevederilor art. 34 alin. (1) şi 40 alin. (3) din Decizia 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, astfel cum au fost preluate din Decizia nr. 187/2006 (art. 42 alin. (1) şi (4)), în vigoare la data săvârşirii faptelor, ulterior abrogată prin Decizia 220/2011.

Faţă de aceste aspecte, Consiliul a apreciat că prin conduita adoptată de moderatorul emisiunii, ediţia din 09 februarie 2011 s-a desfăşurat cu încălcarea dispoziţiilor legale.

Consiliul a constatat, de asemenea, că şi ediţiile din 01 şi 02 martie 2011 au fost difuzate cu încălcarea dreptului la imagine, prin insinuări, precum şi prin plasarea în diverse contexte, în speţă, prin asocierea numelui d-nei Ruşanu cu dl. Bogatu, persoana cercetată penal, asociere de natură a crea suspiciuni în legătură cu moralitatea şi afacerile făcute de d-na Ruşanu şi de soţul acesteia.

Consiliul a apreciat că juxtapunerile făcute de moderatorul emisiunii între soţia d-lui Ruşanu şi o persoană cercetată penal au fost de natură să conducă la discreditarea acesteia, având în vedere că până în acest moment, nu a fost dovedită implicarea sa în activităţi de natură penală. Ţinând cont de aceste aspecte, membrii Consiliului au propus amendarea radiodifuzorului S.C. RCS & RDS S.A. cu suma de 5.000 lei.

Supusă la vot, propunerea de amendare a fost adoptată cu respectarea condiţiilor de legalitate prevăzute de art. 15 din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare.

În temeiul prevederilor art. 91 alin. (1) şi (3) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare,

Consiliul Naţional al Audiovizualului adoptă următoarea

DECIZIE :

Articol unic : Radiodifuzorul S.C. RCS & RDS S.A., având licenÅ£a audiovizuală nr. S-TV 273/07.12.2010 ÅŸi decizia de autorizare nr. 1727.0/09.12.2010, pentru postul de televiziune 10 TV, se sancÅ£ionează cu amendă în cuantum de 5.000 lei pentru încălcarea prevederilor art. 34 alin. (1) ÅŸi 40 alin. (3) din Decizia 220/2011 privind Codul de reglementare a conÅ£inutului audiovizual, astfel cum au fost preluate din Decizia nr. 187/2006 (art. 42 alin. (1) ÅŸi (4)), în vigoare la data săvârÅŸirii faptelor, ulterior abrogată prin Decizia 220/2011.


Către,

S.C. RCS&RDS S.A.
Str. Dr. Staicovici nr. 75
Clădirea Forum 2000, Building, faza I etaj 2, sector 5
BUCUREÅžTI C.U.I 5888716

pentru postul 10 TV

Vă înaintăm, alăturat, Decizia C.N.A. nr. 240/15.03.2011 privind amendarea cu 5.000 lei a radiodifuzorului S.C. RCS&RDS S.A. pentru postul de televiziune 10 TV ÅŸi vă atenÅ£ionăm că, potrivit dispoziÅ£iilor art. 93^1 alin. (1) ÅŸi (2) din Legea nr. 504/2002, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 333/2009, aveÅ£i obligaÅ£ia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor ÅŸi vizual, de cel puÅ£in 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ÅŸtiri, următorul text :

„Consiliul NaÅ£ional al Audiovizualului a sancÅ£ionat postul 10 TV cu amendă de 5.000 lei, întrucât, prin informaÅ£iile puse la dispoziÅ£ia publicului în ediÅ£iile din 09 februarie, 01 ÅŸi 02 martie 2011 ale emisiunii „NaÅŸul”, precum ÅŸi prin limbajul folosit de moderator la adresa unor persoane, imaginea acestora a fost prejudiciată în mod nejustificat, fapte ce contravin dispoziÅ£iilor din Codul audiovizualului.”

Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.