Decizia nr. 207 din 17.02.2011

17.02.2011


envoyer l'article par mail title=

privind somarea a S.C. ANTENA TV GROUP S.A.
Bucureşti, str. Gârlei nr. 1B, Clădirea Grivco Business Center, sector 1
CUI RO 1599030

pentru postul de televiziune ANTENA 1 din PloieÅŸti
PloieÅŸti, str. MaramureÅŸ nr. 12 (Institutul CONSPROIECT S.A.)

ÃŽntrunit în ÅŸedinţă publică în ziua de 17 februarie 2011, Consiliul NaÅ£ional al Audiovizualului a analizat raportul întrocmit de Serviciul InspecÅ£ie privind emisiunea „A IV-a putere”, ediÅ£iile difuzate în zilele de 21 ianuarie ÅŸi 13 februarie 2011 de postul de televiziune ANTENA 1 din PloieÅŸti.

Postul ANTENA 1 din Ploieşti aparţine radiodifuzorului S.C. ANTENA TV GROUP S.A. (licenţa audiovizuală nr. TV 093.2/06.12.1994, decizia de autorizare nr. 160.0/23.04.1996).

Analizând raportul de inspecţie şi vizionând emisiunile, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul a încălcat prevederile art. 42 alin. (1) şi (3) si pe cele ale art. 71 alin. (1) lit. a) din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.

Conform art. 42 alin. (1) ÅŸi (3) din Codul audiovizualului :

„(1) Orice persoană are dreptul la propria imagine.
(3) Realizatorii emisiunilor au obligaÅ£ia să respecte dreptul persoanei la propria imagine ÅŸi să pună în vedere interlocutorilor să probeze afirmaÅ£iile acuzatoare sau să indice, cel puÅ£in, probele care le susÅ£in ; stăruinÅ£a moderatorului trebuie să fie convingătoare, astfel încât să ajute publicul să-ÅŸi formeze o opinie corectă.

Prevederile art. 71 alin. (1) lit. a) din Codul audiovizualului dispun că, în programele de ştiri şi dezbateri informarea în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială şi culturală, trebuie să respecte, între altele, principiul asigurării imparţialităţii, echilibrului şi favorizarea liberei formări a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică.

ÃŽn fapt, postul de televiziune ANTENA 1 din PloieÅŸti a difuzat, în data de 21 ianuarie 2011, de la ora 12.00, sub titlul „OpoziÅ£ia, strânge rândurile !”, emisiunea „A IV-a putere” moderată de dl Marius Visarion, invitaÅ£i fiind domnii Iulian Bădescu, senator PSD, ÅŸi Ion Eparu, consilier local PSD la primăria PloieÅŸti.

Pe parcursul emisiunii, dl. Iulian Bădescu, a adus o serie de acuzaţii grave cu incidenţă penală şi morală la adresa unor persoane fără ca aceste afirmaţii să fie probate în vreun fel şi fără ca moderatorul emisiunii să aibă o atitudine convingătoare, să stăruie pentru ca acuzaţiile să fie pe cât posibil dovedite ori combătute, astfel încât publicul să-şi poată forma o opinie corectă.

Redăm din raportul de inspecÅ£ie :
„Iulian Bădescu, senator PSD : Nu este domnule, PD-L-ul a început acest lucru de când s-au terminat alegerile din 2008. ÃŽn fiecare săptămână, în fiecare zi aproape se împart cadouri în PloieÅŸti, cadouri pe care le cumpără din banii tăiaÅ£i din pensiile oamenilor din PloieÅŸti, din salariile oamenilor din PloieÅŸti, din ceea ce fură din administraÅ£ia locală ÅŸi naÅ£ională.”...
(...) Iulian Bădescu, senator PSD : Ca să rupem această condiÅ£ionare a votului...nu este devreme să facem acest lucru ...să înÅ£eleagă că acele cadouri pe care Roberta Anastase le dă astăzi în PloieÅŸti pornind de la sacii de cartofi, de la orez, de la zahăr, de la făină, de ulei, de la banii pentru biserici. Toate aceste cadouri, toÅ£i aceÅŸti bani pe care R. Anastase ÅŸi Andrei Volosevici( primarul mun. PloieÅŸti) îi aruncă în PloieÅŸti sunt din banii noÅŸtrii. Din banii pe care-i ia de la Prigoană, pentru că face un serviciu scump în PloieÅŸti, din banii pe care-i ia de la diferiÅ£i operatori care lucrează în PloieÅŸti, din banii de la Conpet, din banii de la Electrica, de la Romgaz(din banii investiÅ£i acolo, nu de la oameni).
(...) Iulian Bădescu, senator PSD : Asta face parte din tipicul furăciunilor PD-L, ca să nu mai vorbim de Luxten, iluminatl public din PloieÅŸti trebuia scos la licitaÅ£ie. Nu a fost scos la licitaÅ£ie pentru că dl. Volosevici cu dna Roberta Anastase trebuia îi fac din nou un serviciu dlui Pepenică care a angajat-o pe Elena Băsescu ÅŸi-a Å£inut-o pe un salariu de 2000 de euro timp de câţiva ani....Toate aceste nenorociri, toate aceste acte de corupÅ£ie, o corupÅ£ie împotriva căreia a Å£ipat Traian Băsescu, fac ca astazi Romînia să nu intre astăzi în spaÅ£iul She.. Si vă dau un singur exemplu : toÅ£i banii pe care-i investeÅŸte bugetul naÅ£ional în acest moment în România sunt într-un cuib de corupÅ£i unde cloÅŸcă este Elena Udrea.”

ÃŽn ziua de 13 februarie 2011, de la orele 12.00, postul de televiziune ANTENA 1 din PloieÅŸti a difuzat emisiunea “A IV a putere” moderată de dl. Marius Visarion. La emisiune au participat dl. Iulian Bădescu - senator PSD (vicepreÅŸedinte PSD Prahova), dl. LaurenÅ£iu Rebega-preÅŸedinte PC Prahova ÅŸi dl. Bogdan Nica– secretar PNL PloieÅŸti.

Pornind de la diferite probleme de interes public, precum cele 10 principii care stau la baza încheierii alianţei USL, modul în care se fac achiziţiile publice, comasarea spitalelor sau accesarea fondurilor europene, invitaţii emisiunii au adus acuzaţii de natură morală şi penală la adresa actualei guvernări despre care au afirmat că strânge bani pentru eventuale mişcări electorale, că se doreşte distrugerea sistemul de sănătate publică din Prahova, etc.

Exemplificăm din raportul de inspecÅ£ie : „Bogdan Nica. : Undeva o centralizare a unor achiziÅ£ii naÅ£ionale, în mâinele câtorva persoane, care fac parte dintr-o mafie, dintr-o camarilă, că sunt regi, regine sau ce doriÅ£i dv. Este o modalitate simplă, facilă de a strânge niÅŸte bani pentru eventuale miÅŸcări electorale pentru că prin imagine publică ÅŸi prin rezultatele guvernării sigur nu vor reuÅŸi. ...
(...) Iulian Bădescu, senator PSD : ÃŽn acest moment acest dr. Vintilescu este pus de dna Roberta Anastase exclusiv la conducerea acestei instituÅ£ii pentru a distruge sistemul de sănătate publică din Prahova ÅŸi pentru a face bani pentru domnia sa, pentru dna R. Anastase ÅŸi pentru PD-L. (...) Bogdan Nica : CitiÅ£i proiectul de Hotărâre de Guvern...este un proiect derulat în colaborare între ghilimele cu autorităţile locale...pentru accesarea unor fonduri europene care se vor regăsi probabil în aceleaÅŸi buzunare : ale dnei R. Anastase, ale dlui Falcă ÅŸi a altor domni ÅŸi doamne din PD-L. Sunt 2000 de cereri de instituÅ£ionalizare a unor bătrâni, atât declară I. N. BotiÅŸ, ministrul muncii. Se eliberează 5000 de paturi prin aceste comasări. DiferenÅ£a ce se întâmplă cu ele.... Ramân oamenii pe drum datorită acestor politici idioate, lipsite de sens ÅŸi care au în spate un singur lucru : corupÅ£ia.... Åži eu îi sfătuiesc la fel : LuaÅ£i-i domnule puii dar votaÅ£i cu alÅ£ii.... „

Membrii Consiliului au considerat, având în vedere cele prezentate anterior, că moderatorul emisiunii a avut o atitudine formală, total neconvingătoare şi că nu şi-a îndeplinit obligaţia legală de a stărui pentru ca invitaţii celor două ediţii ale emisiunii să probeze afirmaţiile acuzatoare sau să indice cel puţin probele care susţineau acuzaţiile de natură penală şi morală la adresa persoanelor publice despre care s-a discutat.

Permiţând invitaţilor prezenţi în cele două ediţii ale emisiuni monitorizate să formuleze un discurs a cărui veridicitate este dată numai de faptul că este prezentat de aceştia, fără a-şi proba în vreun fel afirmaţiile acuzatoare, radiodifuzorul şi-a dezinformat publicul, aceste afirmaţii tinzând să îmbrace un caracter de adevăr de necontestat pentru o parte din publicul telespectator. În aceste condiţii, Consiliul a constatat că radiodifuzorul a încălcat şi obligaţia legală de a asigura o informare obiectivă a publicului, informare care să permită acestuia să-şi formeze singur opinia în legătură cu subiectele discutate şi cu persoanele publice puse în discuţie.

Astfel, prin lipsa de stăruinţă de care a dat dovadă, moderatorul emisiunii a susţinut, în mod indirect, discursul invitaţilor săi, fără a-l combate în vreun fel, transformându-se din realizator de emisiuni, al cărui rol activ trebuie să influenţeze calitatea programului audiovizual, şi difuzarea lui cu respectarea prevederilor legale, într-un simplu telespectator.

Consiliul a apreciat că atitudinea formală şi lipsa de stăruinţă a moderatorului au fost de natură a afecta pe de o parte, imaginea şi demnitatea unor persoane, iar, pe de altă parte, interesul publicului şi dreptul acestuia la o informare corectă, echilibrată şi imparţială, care să-i ofere posibilitatea formării unei opinii obiective cu privire la cele discutate în emisiune.

Membrii Consiliului au mai constatat că, faţă de subiectele dezbătute în cele două ediţii ale emisiunii, publicul a fost lipsit de o informare obiectivă şi imparţială, întrucât, discuţiile sau discursurile invitaţilor au fost departe de a aduce informaţii echilibrate, de interes general, care să ajute la formarea liberă a unei opinii a publicului cu privire la problemele de interes public dezbătute.

Faţă de aceste aspecte, în conformitate cu dispoziţiile art. 162 alin. (2) din Decizia 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare, coroborate cu ale art. 91 alin. (1) şi alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, cu respectarea prevederilor art. 15 din aceeaşi lege, Consiliul Naţional al Audiovizualului decide adresarea unei somaţii publice radiodifuzorului S.C. ANTENA TV GROUP S.A. - pentru postul de televiziune ANTENA 1 din Ploieşti şi dispune intrarea de îndată în legalitate.

Potrivit dispoziÅ£iilor art. 93^1 alin. (1) ÅŸi (3) din Legea nr. 504/2002, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 333/2009, aveÅ£i obligaÅ£ia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor ÅŸi vizual, de cel puÅ£in 3 ori, în intervalul orar 18.00 - 22.00, următorul text :

"Consiliul NaÅ£ional al Audiovizualului a sancÅ£ionat postul ANTENA 1 din PloieÅŸti cu somaÅ£ie publică, întrucât atitudinea formală de care a dat dovadă moderatorul emisiunii „A IV a putere”, difuzată în 21 ianuarie ÅŸi 13 februarie 2011, a permis invitaÅ£ilor să aducă acuzaÅ£ii penale ÅŸi morale, neprobate, la adresa unor persoane. Astfel, au fost prejudiciate atât dreptul la propria imagine al celor acuzaÅ£i, cât ÅŸi dreptul publicului la o informare corectă, echilibrată ÅŸi imparÅ£ială, drepturi a căror respectare este prevăzută de Codul audiovizualului.”

Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.