Decizia nr. 144 din 04.03.2014

06.03.2014


envoyer l'article par mail title=

 privind amendarea cu 70.000 lei a SOCIETÄ‚Å¢II ROMÂNE DE TELEVIZIUNE
 cu sediul în BUCUREÅžTI, Calea DorobanÅ£i nr. 191, sector 1, CUI R 8468440

 pentru posturile de televiziune TVR 1 ÅŸi TVR INTERNAÅ¢IONAL

 ÃŽntrunit în ÅŸedinţă publică în ziua de 04 martie 2014, Consiliul NaÅ£ional al Audiovizualului a decis sancÅ£ionarea radiodifuzorului SOCIETATEA ROMÂNÄ‚ DE TELEVIZIUNE, după ce, în ÅŸedinÅ£a publică din 27 februarie 2014, a analizat rapoartele întocmite de DirecÅ£ia Monitorizare, în baza reclamaÅ£iilor înregistrate la CNA cu nr. 12410/13.11.2013 ÅŸi 13047/26.11.2013, cu privire la emisiunile „PreÅ£uieÅŸte viaÅ£a”, ediÅ£iile din 20 ÅŸi 27 octombrie 2013 ÅŸi „Ora regelui”, ediÅ£ia din 16 noiembrie 2013, difuzate de postul TVR 1.
 ÃŽn aceeaÅŸi ÅŸedinţă publică a fost reanalizat ÅŸi subiectul discutat în ÅŸedinÅ£a din 27 februarie 2014 cu privire la întreruperea difuzării de către postul TVR INTERNAÅ¢IONAL cu structura de programe pentru Republica Moldova, a producÅ£iei „MoÅŸtenirea Clandestină” din 07 februarie 2014.
 Postul public de televiziune TVR 1 aparÅ£ine SOCIETÄ‚Å¢II ROMÂNE DE TELEVIZIUNE (licenÅ£a audiovizuală nr. TV 340.1/03.11.2005 ÅŸi decizia de autorizare nr. 1268.0/15.03.2007).
 Postul public de televiziune TVR INTERNATIONAL (TVR) aparÅ£ine SOCIETÄ‚Å¢II ROMÂNE DE TELEVIZIUNE (licenÅ£a audiovizuală nr. S-TV 21.2/11.03.1999, decizia de autorizare nr. 1271.0/15.03.2007 ÅŸi reautorizare nr. 1271.0-2/15.03.2007).

 ÃŽn urma analizării rapoartelor de monitorizare, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul SOCIETATEA ROMÂNÄ‚ DE TELEVIZIUNE a încălcat prevederile articolelor 3, 66 alin. (1) lit. a), 67 ÅŸi 81 din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conÅ£inutului audiovizual, cu modificările ÅŸi completările ulterioare, precum ÅŸi cele ale art. 2 alin. (1) lit. a) din Decizia nr. 412/2007 privind obligaÅ£iile ce revin radiodifuzorilor la înregistrarea programelor de radio ÅŸi de televiziune.

 Potrivit dispoziÅ£iilor invocate din Codul audiovizualului :

  • art. 3 alin. (1) : Minorul are dreptul la protejarea imaginii ÅŸi a vieÅ£ii sale intime, private ÅŸi familiale.
     (2) CondiÅ£iile de participare a minorului la un program audiovizual trebuie să Å£ină seama de sensibilitatea ÅŸi vulnerabilitatea specifice vârstei, în general, ÅŸi de personalitatea minorului, în particular.
     (3) Dreptul minorului la respectarea vieÅ£ii private ÅŸi la propria imagine prevalează în faÅ£a necesităţii de informare, cu atât mai mult în cazul minorului aflat în situaÅ£ii dificile.
     (4) ÃŽn producÅ£iile audiovizuale minorul nu poate fi folosit sau expus de către părinÅ£i, rude, reprezentanÅ£i legali, avocaÅ£i sau alte persoane responsabile de creÅŸterea ÅŸi îngrijirea lui, în scopul de a obÅ£ine pentru ei avantaje de orice fel sau de a influenÅ£a deciziile autorităţilor publice.
  • art. 66 alin. (1) : ÃŽn programele de ÅŸtiri ÅŸi dezbateri informarea în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială sau culturală, trebuie să respecte următoarele principii :
     a) asigurarea imparÅ£ialităţii, echilibrului ÅŸi favorizarea liberei formări a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziÅ£ie, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică ;
  • art. 67 : ÃŽn exercitarea dreptului lor de a-ÅŸi exprima opinii sau puncte de vedere în legătură cu subiecte de interes public, prezentatorii ÅŸi moderatorii trebuie să asigure o separare clară a opiniilor de fapte ÅŸi nu trebuie să profite de apariÅ£ia lor constantă în programe într-un mod care să contravină exigenÅ£elor de asigurare a imparÅ£ialităţii.
  • art. 81 : Radiodifuzorii au obligaÅ£ia de a respecta programul anunÅ£at ; fac excepÅ£ie situaÅ£iile de forţă majoră.

 Conform art. 2 din Decizia nr. 412/2007, radiodifuzorii sunt obligaÅ£i să pună la dispoziÅ£ia Consiliului NaÅ£ional al Audiovizualului, la cerere, înregistrările în următoarele formate :
 a) pentru programele de televiziune, înregistrare analogică pe casete VHS, cu viteză normală ori « longplay », sau înregistrare digitală pe suport CD/DVD, într-un format uzual, cum ar fi AVI, MPEG-2, MPEG-4 ;

 Consiliul a constatat că ediÅ£iile emisiunii „PreÅ£uieÅŸte viaÅ£a”, din 20 ÅŸi 27 octombrie 2013, precum ÅŸi emisiunea „Ora regelui”, ediÅ£ia din 16 noiembrie 2013, au fost difuzate de postul TVR 1 cu încălcarea prevederilor privind protecÅ£ia copiilor în cadrul serviciilor de programe ÅŸi, respectiv, a asigurării informării corecte a publicului.
 Astfel, în emisiunea „PreÅ£uieÅŸte viaÅ£a”, prezentată de Andreea Marin ÅŸi difuzată, în direct, în fiecare duminică, au loc discuÅ£ii despre anumite fapte ÅŸi evenimente petrecute în societate.

 Din echipa ediÅ£iei din 20 octombrie 2013 au făcut parte : Eliza Rogalski – specialist în comunicare ÅŸi strategie de afaceri, primul român în juriul Festivalului de Publicitate de la Cannes, Sorin DuÅ£oiu – jurnalist, fondatorul primei AgenÅ£ii de Presă Mondenă ÅŸi al primei AgenÅ£ii Celebrity PR din România, Ramona LăcătuÅŸ – life coach, trainer ÅŸi mentor, specialist în dezvoltare personală, Sorin Păun – chirurg, urolog, doctor în Medicină, doctorand în Drept, master în Criminologie ÅŸi Dana Barbu – jurist, mediator, licenÅ£iată în Drept la BucureÅŸti ÅŸi Sorbona, protagoniÅŸti fără nume sonore, al căror destin a fost marcat de o provocare dificil de depăşit ÅŸi care au ÅŸtiut să se ridice ÅŸi să meargă mai departe, devenind prin curajul ÅŸi tăria lor de caracter, exemple pentru cei din jur (conform http://www.tvrplus.ro/emisiune-pret...).
 ÃŽn cadrul acestei ediÅ£ii, difuzată ÅŸi, în reluare, în data de 22 octombrie 2013, în intervalul orar 09.10-12.18 a fost discutat cazul Georgianei, o fetiţă din comuna Brezoaiele, judeÅ£ul DâmboviÅ£a, foarte deÅŸteaptă, olimpică, dar care trece printr-o perioadă dificilă din viaÅ£a ei. După ce Georgiana ÅŸi mama ei au fost invitate în platou, Andreea Marin a prezentat spectatorilor din platou ÅŸi telespectatorilor drama prin care trece această familie.
 Actorul Gabriel CoveÅŸeanu i-a făcut o surpriză Georgianei oferindu-i un abonament pe un an de zile la Teatrul Ion Creangă, unde poate veni cu mama ÅŸi cu fratele ei.
 Cu lacrimi în ochi, mama Georgianei a recunoscut că este foarte mândră de fiica ei ÅŸi a relatat că, în ceea ce o priveÅŸte, nu a avut ÅŸansa de a învăţa, că are doar 7 clase ÅŸi că vrea să lupte pentru ca Georgiana să aibă mult mai mult faţă de cât a avut ea. A mai spus că, recent, s-au mutat de la Å£ară în BucureÅŸti unde stau cu chirie (în prim-plan, pe obrajii Georgianei se prelingeau lacrimile), dar că aici este mai grea ÅŸcoala.
 După acest moment, asistenta Camelia Căpitanu a coborât din culise Å£inând în mână un desen făcut de Georgiana care reprezenta familia ei (mama, fratele ÅŸi ea), dar ÅŸi înscrisurile Eu ÅŸi familia ! ÅŸi Vreau să fiu fericită !
 Camelia Căpitanu a întrebat-o pe Georgiana de ce nu este ÅŸi tatăl ei în platou, moment în care Georgiana a început să plângă, ÅŸi-a acoperit ochii cu mâna ÅŸi ÅŸi-a rezemat capul de umărul mamei ei (au fost difuzate imagini în prim-plan cu fetiÅ£a). Andreea Marin a povestit că a cunoscut-o pe Georgiana din imaginile difuzate la un post de ÅŸtiri. Au fost prezentate câteva imagini înregistrate cu Georgiana, fratele ÅŸi mama acesteia, cu casa în care locuiau, dar ÅŸi câteva declaraÅ£ii ale Georgianei cu privire la tatăl ei. „Georgiana (plângând) : De tati nu pot să spun multe. De fiecare dată când îmi amintesc de el încep să plâng.”

 După prezentarea acestor imagini, s-a revenit în platoul emisiunii, moment în care mama Georgianei a relatat că în urmă cu doi ani de zile soÅ£ul ei a avut un accident de maÅŸină în urma căruia a rămas cu tulburări psihice, că devenise foarte violent cu copiii, că nu o suferea deloc pe Georgiana, deÅŸi tatăl fusese un model pentru fiica sa ÅŸi că cei doi avuseseră o relaÅ£ie extraordinară. „Elena : După accident n-o mai suferea, n-o mai iubea, o certa, o bătea, era s-o lovească cu o cărămidă, s-o omoare. (imagini în prim-plan cu Georgiana Å£inându-ÅŸi capul aplecat ÅŸi suspinând).” Elena a mai spus că Georgiana a trecut printr-o perioadă dificilă din momentul în care tatăl său a avut accidentul, că a devenit închisă în ea, că nu mai comunica, nu mai învăţa ÅŸi nu se mai juca. De asemenea, a relatat că rudele din partea soÅ£ului ei, respectiv cumnaÅ£ii, au lovit-o ÅŸi i-au spus să-ÅŸi ia copiii ÅŸi să părăsească casa pentru că vor avea ei grijă de fratele lor. ÃŽntrebându-ÅŸi fiica dacă doreÅŸte acest lucru, aceasta a răspuns afirmativ, spunând că pentru a fi fericite este de acord să meargă ÅŸi să stea chiar sub poduri, pentru a nu mai îndura traumele la care a fost supusă familia ei. Elena a mai povestit că au ajutat-o cele două surori ale ei să treacă peste acest eveniment din familia ei, că stă cu chirie ÅŸi că în acest moment lucrează. A precizat că face eforturi mari pentru Georgiana la ÅŸcoală pentru că învăţământul diferă între oraÅŸ ÅŸi provincie, că Georgiana face meditaÅ£ii ÅŸi că a vorbit cu profesoara ei pentru a înÅ£elege situaÅ£ia familială a acesteia.
 Asistând la discutarea acestui caz, cei 5 specialiÅŸti din echipa emisiunii au oferit câteva soluÅ£ii în ceea ce priveÅŸte situaÅ£ia Georgianei ÅŸi a familiei acesteia pentru ca viaÅ£a lor să se schimbe, exprimându-ÅŸi dorinÅ£a de a le ajuta. De exemplu, cu privire la „violenÅ£a în familie”, consilierul juridic Dana Barbu ÅŸi-a exprimat opÅ£iunea de a o ajuta pe Elena în rezolvarea problemelor juridice, afirmând că există soluÅ£ii concrete, cum ar fi ordinul de protecÅ£ie prin care se pot lua diverse măsuri ÅŸi care poate fi obÅ£inut printr-o cerere adresată judecătoriei.

 Redăm din raport : „Dana Barbu : Din câte am înÅ£eles de la tine vorbim de violenţă în familie. Andreea Marin : Dar într-o situaÅ£ie specială în care soÅ£ul e bolnav. Nu e un om violent dintotdeauna. Da ? (...) D-na Ramona LăcătuÅŸ a afirmat că o să facă tot ce poate pentru a o ajuta pe Georgiana să fie fericită împreună cu mama ÅŸi frăţiorul ei ÅŸi i-a oferit un pachet de dezvoltare personală pentru părinÅ£i ÅŸi copii cu scopul de a-ÅŸi mări creativitatea, inteligenÅ£a ÅŸi încrederea în ea, dar ÅŸi o bibliotecă nouă cu cărÅ£i. Doctorul Sorin Păun i-a invitat pe cei trei membri ai familiei, săptămâna viitoare, pentru un set complet de analize la o clinică medicală. De asemenea, doctorul Sorin Păun a menÅ£ionat că doctorii stomatologi Åžtefan ÅŸi Gabriela Pantelimon au oferit tratament gratuit familiei. D-na Eliza Rogalski a precizat că a creat un plan simplu în trei paÅŸi pentru redresarea familiei. Astfel, pentru Robert s-a găsit un loc gratuit la grădiniÅ£a nr. 44, iar firma Magipi i-a oferit un loc de muncă Elenei. Aceasta a mai primit un curs de calificare în make-up artist oferit de Avon, un set de produse cosmetice ÅŸi o maÅŸină de spălat.
 Prezentatoarea Andreea Marin a afirmat că pentru următoarea jumătate de an, Carrefour i-a oferit Elenei 50 de milioane de lei vechi pentru chirie, iar firmele Olympia ÅŸi Alka i-au pus la dispoziÅ£ie produse alimentare. De asemenea, o companie mare, Avon, i-a oferit Elenei un curs de specializare în vânzări directe ÅŸi o oportunitate de dezvoltare în industria cosmetică. Dl. Sorin DuÅ£oiu i-a spus Georgianei că a fost înscrisă gratuit la „Atelierul de inventat poveÅŸti ÅŸi scriere creativă” din cadrul FundaÅ£iei „Calea Victoriei” ÅŸi i-a făcut cadou o chitară.
 ÃŽn cadrul ediÅ£iei din 27 octombrie 2013, difuzată ÅŸi, în reluare, în data de 28 octombrie 2013, în intervalul 09.10 – 12.23, prezentatoarea Andreea Marin a readus în discuÅ£ie drama prin care trece familia Georgianei, afirmând că tatăl acesteia „... a fost victima unui accident de maÅŸină, a declanÅŸat o durere de nedescris în această familie. Bărbatul, altădată modelul în viaţă pentru fetiÅ£a sa, s-a ales cu grave tulburări de personalitate, devenind violent, un cu totul alt om decât tatăl ÅŸi soÅ£ul de odinioară.”
 ÃŽn public, au fost prezenÅ£i, Elena, mama Georgianei, Georgiana ÅŸi fratele acesteia, Robert Feraru. Prezentatoarea a vrut să afle ce schimbări s-au produs în viaÅ£a familei Feraru. Emisiunea i-a avut ca invitaÅ£i pe aceiaÅŸi specialiÅŸti prezenÅ£i ÅŸi în ediÅ£ia din 20 octombrie 2013.
 Cu privire la situaÅ£ia Georgianei, d-na Ramona LăcătuÅŸ, life coach, specialist în dezvoltare personală, a relatat că aceasta a fost puÅ£in reticentă ÅŸi a aflat că soÅ£ul Elenei „... era violent ÅŸi înainte de accidentul pe care îl avea...”.
 Au fost difuzate câteva secvenÅ£e din emisiunea anterioară cu imagini în care Georgiana plângea (prim-plan). Dl. Sorin DuÅ£oiu a vorbit despre înscrierea Georgianei la „Atelierul de inventat poveÅŸti ÅŸi scriere creativă”, despere necesitatea fetiÅ£ei de a se concentra pe emoÅ£ii pozitive pentru a putea trece peste problemele din trecut ÅŸi despre faptul că Georgiana a început să citească din cărÅ£ile primite. Georgiana a arătat prima carte aleasă ÅŸi anume „Enciclopedia copilului deÅŸtept”. ÃŽntrebată de ce a ales această carte, Georgiana a răspuns, plângând, că o va ajuta mult la ÅŸcoală.

 Cităm din raport : „Andreea Marin : Draga mea, te rog din suflet să nu mai plângi. Georgiana, plângând : Sunt lacrimi de fericire. Andreea Marin : Sunt lacrimi de fericire ! (râsete ÅŸi aplauze) Iubita de ea !”
 Unul dintre specialiÅŸtii emisiunii, d-na Dana Barbu, a afirmat că mama Georgianei, Elena, a ales, ca prim pas, medierea, ca urmare a încheierii contractului de asisteţă juridică cu doamna avocat PleÅŸa.

 Cităm din raport : „Dana Barbu : Săptămâna aceasta m-am întâlnit într-adevăr cu doamna Feraru ÅŸi i-am făcut ÅŸi cunoÅŸtinţă cu doamna avocat PleÅŸa, astfel că ele au ÅŸi încheiat contractul de asistenţă juridică ÅŸi pentru că doamna Feraru are un suflet foarte mare ÅŸi îşi doreÅŸte înÅ£elegere a ales ca prim pas medierea. Doamna Feraru a aflat ce înseamă mediere... Andreea Marin : Poate ar fi bine să explicăm asta în câteva cuvinte tuturor celor care ne urmăresc, să aducem această informaÅ£ie atât de importantă. Ce e medierea, Dana ? Dana Barbu : Este un alt mod de a rezolva neînÅ£elegeri între vecini, în familie ÅŸi presupune costuri mult mai mici, presupune timp mult mai scurt faţă de instanţă ÅŸi ce-i cel mai important faptul că decizia aparÅ£ine celor implicaÅ£i. Mediatorul nu dă soluÅ£ii, nu este un judecător, mediatorul ajută pe cei implicaÅ£i să-ÅŸi găsească singuri soluÅ£ia, de aceea... (neinteligibil) Andreea Marin : Adică să se împace. Practic să se apropie cele două dorinÅ£e, da ?, ale celor două părÅ£i, în aÅŸa fel încât să se ajungă la o soluÅ£ie comună, nu una impusă cum e în cazul judecăţii. Dana Barbu : Exact, pe care o vor agrea ambele părÅ£i.” (...) Doctorul Sorin Păun a relatat că familia Feraru a fost la controlul medical, dar ÅŸi la medicul stomatolog, iar d-na Eliza Rogalski a menÅ£ionat că Elena a semnat contractul de muncă la firma unde va lucra, iar Robert va merge la grădiniţă chiar din ziua următoare. De ziua lui, Robert a primit cadou o maÅŸină cu telecomandă ÅŸi un tort.

 Vizionând înregistrarea ediÅ£iilor emisiunii „PreÅ£uieÅŸte viaÅ£a”, din 20 ÅŸi 27 octombrie 2013, transmise ÅŸi în reluare, în zilele de 22 ÅŸi 28 octombrie 2013, la ore la care minorii au acces neîngrădit la vizionare, membrii Consiliului au constatat că ambele ediÅ£ii au fost difuzate cu încălcarea prevederilor privind protecÅ£ia copilului în cadrul serviciilor de programe.
 Membrii Consiliului apreciază că, prin expunerea minorei în public ÅŸi prin modalitatea de desfăşurare a discuÅ£iilor, aceasta a fost pusă într-o situaÅ£ie dureroasă legată de evenimentele violente suferite în familie, situaÅ£ie care i-a accentuat ÅŸi mai mult suferinÅ£a ÅŸi a determinat-o să-ÅŸi rememoreze evenimentele prin care a trecut, prelugindu-i astfel trauma.
 Consiliul consideră că, dată fiind situaÅ£ia familială dificilă în care se afla minora în acel moment, radiodifuzorul avea obligaÅ£ia de a lua toate măsurile legale, astfel încât aceasta să nu fie expusă niciunui risc fizic, psihic ori moral.
 Din acest punct de vedere, membrii Consiliului apreciază că radiodifuzorul nu a Å£inut cont de sensibilitatea ÅŸi vulnerabilitatea specifică vârstei ÅŸi personalităţii minorei, Å£inând cont de faptul că aceasta nu are capacitatea de a înÅ£elege complexitatea consecinÅ£elor unor astfel de fapte pe care le-a trăit.
 Or, potrivit dispoziÅ£iilor invocate din Codul audiovizualului, în orice program audiovizual, minorul are dreptul la protejarea imaginii, a vieÅ£ii sale familiale, dreptul minorului la respectarea vieÅ£ii private ÅŸi la propria imagine prevalează necesităţii unei informări a publicului.
 De asemenea, Consiliul consideră că expunerea în mod public a minorei, cu intenÅ£ia de a-i ajuta familia, nu îl exonerează pe radiodifuzor de respectarea prevederilor legale referitoare la protecÅ£ia minorilor în cadrul serviciilor de programe.

 ÃŽn aceeaÅŸi ÅŸedinţă publică, Consiliul a analizat ÅŸi raportul de monitorizare cu privire la emisiunea „Ora regelui”, ediÅ£ia din 16 noiembrie 2013 ÅŸi a constatat că aceasta a fost difuzată cu încălcarea prevederilor privind asigurarea informării corecte a publicului. Astfel, în debutul emisiunii prezentate de Marilena Rotaru, publicul a putut viziona evenimentele legate de ziua onomastică a Majestăţii Sale Regele Mihai, recitalul aniversar al maestrului Dan Grigore, pianist al Casei Regale, porÅ£i deschise la Palatul Elisabeta, performanÅ£e industriale în timpul monarhiei, societatea Astra Română, partea a II-a, marÅŸul regal „Monarhia pentru viitor”.
 Cu menÅ£iunea Palatul Elisabeta, 5 noiembrie 2013 a fost difuzat un scurt material de la sărbătorirea zilei de naÅŸtere ÅŸi a numelui M.S. Regelui Mihai la care au participat reprezentanÅ£i ai societăţii civile ÅŸi câţiva dintre membrii Consiliului Regal (n.n. aÅŸa cum a precizat A.S.R. Principele Radu în discursul de deschidere al evenimentului). A fost prezentat momentul în care a fost dezvelit bustul
 M.S. Regelui Mihai realizat de sculptorul român Silvia Radu. Apoi, cu menÅ£iunea Palatul Elisabeta, 7 noiembrie 2013 a fost difuzat un scurt material cu masa festivă organizată în cinstea M.S. Regelui Mihai la care au participat înalÅ£i reprezentanÅ£i ai statului român dar ÅŸi ai Republicii Moldova.
 ÃŽn continuare a fost difuzat recitalul susÅ£inut de maestrul Dan Grigore. Au fost difuzate imagini cu oamenii adunaÅ£i în curtea Palatului Elisabeta care au venit să-l felicite pe M.S. Regele Mihai cu ocazia zilei onomastice. Au fost prezentate ÅŸi câteva interviuri cu participanÅ£i la eveniment, atât politicieni cât ÅŸi oameni obiÅŸnuiÅ£i.
 De asemenea, a fost difuzată partea a II-a a documentarului „Societatea Astra Română, un exemplu strălucit de performanţă industrială pe timpul monarhiei ÅŸi de dezastru desăvârÅŸit în republică”, iar apoi imagini de la MarÅŸul regal „Monarhia pentru viitor”. S-au auzit lozincile strigate de manifestanÅ£i ÅŸi au fost prezentate mesaje ÅŸi interviuri ale câtorva dintre participanÅ£i.
 ÃŽn acest context, prezentatoarea a făcut afirmaÅ£ii defăimătoare ÅŸi jignitoare la adresa formei de organizare statală actuală a ţării, în speţă republica, afirmând că republica a distrus familia ÅŸi valorile culturale naÅ£ionale, că este ilegitimă că niciun preÅŸedinte nu a fost, nu este ÅŸi nu va fi legitim, că toate ConstituÅ£iile impuse după 30 decembrie 1947 sunt ilegitime ÅŸi că Republica română este o hoÅ£ie.

 Redăm din raport : „Marilena Rotaru : Televiziunile organizează dezbateri despre oportunitatea monarhiei. De ce nu invers ? Despre oportunitatea republicii. Pentru că republica proiectată de steluÅ£a roÅŸie de pe Kremlin ÅŸi adusă cu violenţă pe tancurile sovietice a distrus ordinea ÅŸi prosperitatea pe care numai monarhia constituÅ£ională le-a instaurat vreme de aproape un secol. Republica a sădit buruiana comunismului la umbra căreia n-a mai crescut nimic. Republica a umplut închisorile cu elitele societăţii româneÅŸti. Republica a distrus familia ÅŸi valorile culturale naÅ£ionale. De ce nu sunt operele lui BrâncuÅŸi ÅŸi ale altor mari artiÅŸti de origine română în România ? Din cauza republicii. A vrut poporul român republică ? A votat-o ? Niciodată. Republica din România este ilegitimă. De 66 de ani. Cum să condamni comunismul ÅŸi să nu condamni republica ? Procesul comunismului în România trebuie să înceapă cu restaurarea monarhiei pentru că alungarea Regelui Mihai a avut urmări catastrofale în fiinÅ£a acestui popor. Niciun preÅŸedinte nu a fost, nu este ÅŸi nu va fi legitim. Toate legile, toate ConstituÅ£iile impuse după 30 decembrie 1947 sunt ilegitime. Nu poÅ£i legifera un furt, o hoÅ£ie. Poate în România. Republica română este o hoÅ£ie. Clădită, vorba lui Alexandru Paleologu, „pe un turbion de minciuni”. Acceptând această ilegitimitate, politicienii de astăzi acceptă minciuna. Nu ? VeÅ£i vedea ce-o să vă spună sâmbăta viitoare ÅŸi Bogdan Åžerban Iancu. Trăiască Regele !”

 ÃŽn urma dezbaterilor ce au avut loc după analizarea raportului de monitorizare, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul nu a asigurat informarea corectă a publicului, întrucât prezentatoarea Marilena Rotaru a susÅ£inut o pledoarie pentru monarhie sprijinită pe o ofensivă contra formei de organizare statală actuală a republicii, fapt de natură să creeze un dezechilibru în formarea liberă a opiniilor publicului. Astfel, Consiliul consideră că exprimările prezentatoarei, precum : republica a distrus familia ÅŸi valorile culturale naÅ£ionale, republica este ilegitimă ÅŸi Republica română este o hoÅ£ie, reprezintă, fără echivoc, o defăimare la adresa formei de organizare a României.
 Sub acest aspect, Consiliul consideră că prezentatoarea nu a asigurat o separare clară a opiniilor de fapte, în condiÅ£iile în care, atât organizarea referendumului din 1991 prin care s-a votat ConstituÅ£ia României, cât ÅŸi cel din 2003, când s-a revizuit ConstituÅ£ia, reprezintă fapte ÅŸi nu opinii. De asemenea, nici exprimările enunÅ£ate, precum : “niciun preÅŸedinte nu a fost, nu este ÅŸi nu va fi legitim” sau “toate legile... sunt nelegitime” nu reprezintă opinii ale prezentatoarei, ci fapte care atestă că toÅ£i preÅŸedinÅ£ii României ce au ocupat funcÅ£iile după anul 1990 au fost aleÅŸi în mod democratic, de popor, iar legile au fost votate de Parlamentul României, ales, tot în mod democratic, de către popor.

 Or, în exercitarea dreptului lor de a-ÅŸi exprima opinii sau puncte de vedere în legătură cu subiecte de interes public, prezentatorii ÅŸi moderatorii trebuie să asigure o separare clară a opiniilor de fapte ÅŸi nu trebuie să profite de apariÅ£ia lor constantă în programe într-un mod care să contravină exigenÅ£elor de asigurare a imparÅ£ialităţii, astfel cum dispun prevederile art. 67 din Codul audiovizualului.
 Având în vedere subiectul prezentat, membrii Consiliului consideră că radiodifuzorul avea obligaÅ£ia să ofere publicului o pluralitate de idei, prin prezentarea ÅŸi punctului de vedere opus, pentru a se asigura imparÅ£ialitatea, echilibrul ÅŸi favorizarea liberei formări a opiniilor, astfel cum prevăd dispoziÅ£iile art. 66 alin. (1) lit. a) din Codul audiovizualului.
 De asemenea, Consiliul a luat în discuÅ£ie ÅŸi situaÅ£ia întreruperii ÅŸi respectiv încetarea difuzării de către postul TVR INTERNAÅ¢IONAL cu structura de programe pentru Republica Moldova, a producÅ£iei „MoÅŸtenirea Clandestină” din 07 februarie 2014 ÅŸi a constatat că radiodifuzorul SOCIETATEA ROMÂNÄ‚ DE TELEVIZIUNE a încălcat dispoziÅ£iile art. 81 din Codul audiovizualului potrivit cărora radiodifuzorii au obligaÅ£ia de a respecta programul anunÅ£at ; fac excepÅ£ie situaÅ£iile de forţă majoră.
 Astfel, membrii Consiliului consideră că, nefiind o situaÅ£ie de forţă majoră, pentru a fi exceptată de la respectarea prevederilor invocate, radiodifuzorul avea obligaÅ£ia de a difuza respectivul documentar în integralitatea lui, astfel cum a fost programat.
 DeÅŸi CNA a solicitat radiodifuzorului să-i pună la dispoziÅ£ie înregistrarea documentarului menÅ£ionat, acesta nu s-a conformat dispoziÅ£iilor art. 2 lit. a) din Decizia nr. 412/2007 privind obligaÅ£iile ce revin radiodifuzorilor la înregistrarea programelor de radio ÅŸi de televiziune.

 Faţă de toate aceste aspecte, Å£inând cont de criteriile legale de individualizare a sancÅ£iunii prevăzute la art. 90 alin. (4) din Legea audiovizualului, Consiliul a decis sancÅ£ionarea radiodifuzorului SOCIETATEA ROMÂNÄ‚ DE TELEVIZIUNE cu amendă de 70.000 lei.
 Supusă la vot, propunerea de amendare a radiodifuzorului SOCIETATEA ROMÂNÄ‚ DE TELEVIZIUNE a fost adoptată cu respectarea condiÅ£iilor de legalitate prevăzute de art. 15 din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările ÅŸi completările ulterioare.

 ÃŽn temeiul dispoziÅ£iilor art. 91 alin. (1) ÅŸi (3) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările ÅŸi completările ulterioare,

 Consiliul NaÅ£ional al Audiovizualului adoptă următoarea

 DECIZIE :

 Art. 1 : Radiodifuzorul SOCIETATEA ROMÂNÄ‚ DE TELEVIZIUNE, având licenÅ£a audiovizuală nr. TV 340.1/03.11.2005 ÅŸi decizia de autorizare nr. 1268.0/15.03.2007, pentru postul de televiziune TVR 1 ÅŸi licenÅ£a audiovizuală nr. S-TV 21.2/11.03.1999, decizia de autorizare nr. 1271.0/15.03.2007 ÅŸi reautorizare nr. 1271.0-2/15.03.2007 pentru postul de televiziune TVR INTERNATIONAL (TVR), se sancÅ£ionează cu amendă în cuantum de 70.000 de lei pentru încălcarea prevederilor articolelor 3, 66 alin. (1) lit. a), 67 ÅŸi 81 din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conÅ£inutului audiovizual, cu modificările ÅŸi completările ulterioare, precum ÅŸi cele ale art. 2 alin. (1) lit. a) din Decizia nr. 412/2007 privind obligaÅ£iile ce revin radiodifuzorilor la înregistrarea programelor de radio ÅŸi de televiziune.

 Art. 2. ÃŽn conformitate cu prevederile art. 93 alin. (3) din Legea audiovizualului, prezenta decizie poate fi atacată direct la secÅ£ia de contencios administrativ a curÅ£ii de apel, fără a fi necesară formularea unei plângeri prealabile, în termen de 15 zile de la comunicare.

 Art. 3. Potrivit dispoziÅ£iilor art. 931 alin. (1) ÅŸi (2) din Legea nr. 504/2002, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 333/2009, radiodifuzorul SOCIETATEA ROMÂNÄ‚ DE TELEVIZIUNE are obligaÅ£ia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, în intervalul orar 18.00 - 22.00, din care o dată în principala emisiune de ÅŸtiri, următorul text :

 â€žConsiliul NaÅ£ional al Audiovizualului a sancÅ£ionat postul de televiziune TVR 1 cu amendă de 70.000 de lei, întrucât în cadrul ediÅ£iilor emisiunii „PreÅ£uieÅŸte viaÅ£a” din 20 ÅŸi 27 octombrie 2013, o minoră în vârstă de 9 ani a fost pusă într-o situaÅ£ie dureroasă cu privire la evenimentele violente suferite în familie, fapt ce contravine prevederilor art. 3 din Codul audiovizualului.
 De asemenea, prezentatoarea emisiunii „Ora regelui”, difuzată în data de 16 noiembrie 2013, nu a asigurat o separare clară a opiniilor de fapte ÅŸi nu a oferit publicului o pluralitate de idei, prin prezentarea punctului de vedere opus, pentru asigurarea imparÅ£ialităţii ÅŸi favorizarea liberei formări a opiniilor, astfel cum prevăd dispoziÅ£iile art. 66 ÅŸi 67 din Codul audiovizualului.
 SancÅ£iunea a fost aplicată ÅŸi pentru că postul de televiziune TVR INTERNAÅ¢IONAL cu structura de programe pentru Republica Moldova, a încetat difuzarea producÅ£iei „MoÅŸtenirea Clandestină” din 07 februarie 2014, fapt ce contravine dispoziÅ£iilor art. 81 din Codul audiovizualului.

Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.