Decizia nr. 129 din 13.02.2014

17.02.2014


envoyer l'article par mail title=

 privind amendarea cu 10.000 lei a S.C. DOGAN MEDIA INTERNATIONAL S.A.
 cu sediul în BucureÅŸti, b-dul Mărăşti nr. 65-67, pavilion T, sector 1 C.U.I. 18684823

 pentru postul de televiziune KANAL D

 ÃŽntrunit în ÅŸedinţă publică în ziua de 13 februarie 2014, Consiliul NaÅ£ional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de DirecÅ£ia Monitorizare în baza reclamaÅ£iei înregistrate sub nr. 11929/05.11.2013, cu privire la conÅ£inutul emisiunii « Åžtirile Kanal D » difuzată în data de 25.10.2013 de postul KANAL D.
 Postul de televiziune KANAL D aparÅ£ine radiodifuzorului S.C. DOGAN MEDIA INTERNATIONAL S.A. (licenÅ£a audiovizuală nr. S-TV 150.5/30.05.2006 ;i decizia de autorizare audiovizuală nr. 1239.1-5/18.08.2009).
 ÃŽn urma dezbaterilor ce au avut loc după analizarea raportului de monitorizare ÅŸi a vizionării înregistrării emisiunii menÅ£ionate, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul a încălcat prevederile art. 3 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările ÅŸi completările ulterioare, ÅŸi ale articolelor 34 alin. (1) ÅŸi 64 alin. (1) lit. b) din Decizia CNA nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conÅ£inutului audiovizual, cu modificările ÅŸi completările ulterioare.

 Conform prevederilor din Legea audiovizualului, toÅ£i furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaÅ£ia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor ÅŸi evenimentelor ÅŸi să favorizeze libera formare a opiniilor. Potrivit dispoziÅ£iilor Deciziei CNA nr. 220/2011 :
 Art. 34 (1) Orice persoană are dreptul la propria imagine.
 Art. 64 (1) ÃŽn virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii :
 b) informarea cu privire la un fapt sau un eveniment să fie corectă, verificată ÅŸi prezentată în mod imparÅ£ial ÅŸi cu bună-credinţă.

 ÃŽn fapt, în data de 25.10.2013, în cadrul emisiunii Åžtirile Kanal D de la ora 19.00, a fost difuzată o ÅŸtire intitulată „AVIZE MEDICALE DUPÄ‚ CHIPUL PACIENTULUI ?”
 Conform raportului de monitorizare, ÅŸtirea a avut următorul conÅ£inut :
 â€žCristian Sabach, prezentator : Avizele psihologice se eliberează după fizionomia pacientului ? Cel puÅ£in, aÅŸa pare să creadă o doctoriţă de familie. Ca să nu vă mai spun ce reacÅ£ie a avut când pacientul i-a reproÅŸat că avizul nu este valabil. UrmăriÅ£i un material realizat cu camera ascunsă. Cu menÅ£iunea “Exclusivitate”, fără simbolul camerei ascunse, în primele imagini apare petenta (medic de profesie), fiind vizibile un inel ÅŸi un ceas pe care le purta. Aflată apoi la palierul etajului, aceasta face cu mâna un semn de încheiere a conversaÅ£iei ÅŸi pleacă. Dintr-o încăpere ce are uÅŸa deschisă, se aude un dialog –subtitrat- între petentă ÅŸi un bărbat : Petenta : Nu Å£i-e ruÅŸine ? Pentru 10 lei ? Nu Å£i-e ruÅŸine ? Mă toci la cap. Bărbatul : Păi, sunt banii mei, doamnă ! Petenta : Păi, du-te ÅŸi joacă la barbut cu banii tăi !
 Bărbatul :: Cum adică să joc la barbut ? Să-mi daÅ£i banii înapoi. Petenta : BăieÅ£aÅŸ, mă laÅŸi în pace ? Eu Å£i-am dat chitanţă pe ceva. Gata ! Text afiÅŸat full-screen : AÅžA VORBEÅžTE UN MEDIC ? Bărbatul : Păi ÅŸi eu ce fac, doamnă ? Rămân cu banii daÅ£i ? Petenta : Să te ÅŸtergi la …-beeep- cu ei. Bărbatul : Cum să mă ÅŸterg la …-beeep- cu ei ? Petenta : Uite aÅŸa. Dacă nu Å£i-e bună… Bărbatul : Păi, cum ? V-am plătit-o ÅŸi-mi spuneÅ£i să mă ÅŸterg la …-beep- cu ea ?
 Imaginile din secvenÅ£a redată mai sus nu au purtat semnul camerei ascunse. Chipul bărbatului a fost blurat, iar petenta apare în imagini la finalul secvenÅ£ei. Scena a fost filmată de la un nivel inferior celui la care se aflau cei doi. Voce din off : Oricât a încercat bietul om să-ÅŸi recupereze banii, n-a fost chip să găsească înÅ£elegere din partea doamnei doctor. Imagini cu semnul camerei ascunse, în care petenta se afla la un birou, îmbrăcată ca pentru afară.

 Secvenţă fără semnul camerei ascunse, în care dialogul de la etaj continuă, de faţă fiind ÅŸi o altă femeie : Petenta : Dumneata spui prostii. Dumneavoastră veniÅ£i ÅŸi spuneÅ£i numai tâmpenii. Femeia care se află alături de bărbatul ce dorea banii înapoi : Dumneavostră, ca medic, e normal să vorbiÅ£i aÅŸa ? Petenta : Domnule, părăsiÅ£i proprietatea ! Bărbatul : Pacientul nu este respectat deloc. Vocea unei femei : Nu e, domnule, că ea aÅŸa vorbeÅŸte. Petenta, ieÅŸind din cabinet : Sunt alÅ£i oameni pe sală care nu au auzit aÅŸa ceva. Dumneavoastră spuneÅ£i numai tâmpenii. Voce din off : Åži ca să înÅ£elegeÅ£i mai bine de unde a pornit totul, să privim imaginile înregistrate cu o cameră ascunsă, în urmă cu câteva zile, în acelaÅŸi cabinet.

 Secvenţă cu simbolul camerei ascunse, ce redă prima vizită a bărbatului la petenta-medic, aflată la birou ÅŸi îmbrăcată ca pentru afară (dialogul este subtitrat) : Petenta : Pentru ce vă trebuie ? Bărbatul : Pentru permis de port armă. Petenta : Dar să ÅŸtiÅ£i că, legat de problema asta, că nu sunteÅ£i cu boli psihice, dar trebuie ÅŸi avizul psihiatrului. Text afiÅŸat full-screen : DUPÄ‚ FIZIONOMIE, SUNTEÅ¢I NORMAL Voce din off : Una-două, doctoriÅ£a ia pixul în mână ÅŸi începe să completeze adeverinÅ£a tânărului, despre care nu ÅŸtie nimic. Petenta : Eu v-am dat adeverinţă că nu aveÅ£i boală psihică. ÃŽmi dau seama că sunteÅ£i normal. Se vede după fizionomie, după o serie de criterii. Voce din off : ÃŽntr-o clipă, doctoriÅ£a îi înmânează adeverinÅ£a, dar nu înainte de a-i cere ÅŸi banii. Petenta, aplicând o ÅŸtampilă/parafă : Cu asta ÅŸi cu adeverinÅ£a vă duceÅ£i acolo. Ei vă vor supune ÅŸi la un control. Deci, n-aveÅ£i grijă. Mi-aÅ£i dat bănuÅ£ii ? Bărbatul : Nu vi i-am dat. Petenta : Păi, daÅ£i-mi-i, că aceea e chitanţă.

 A urmat o secvenţă ce reda o convorbire telefonică subtitrată, între reporteră ÅŸi petentă. Pe ecran : fotografia petentei ÅŸi menÅ£iunile “Prin telefon” – “Eugenia Avram / Medic de familie”. Voce reporteră : Trebuia să vă înÅŸtiinÅ£ez cu privire la acele imagini care au fost înregistrate cu o cameră ascunsă. Åži era normal să vă spun că există aceste imagini ÅŸi să vă înÅŸtiinÅ£ez. Voce petentă : Da. Câte imagini sunt, doamnă ? Åži câţi oameni amărâţi. VeniÅ£i o dată la mine la cabinet, să vedeÅ£i câte drame. Text afiÅŸat full-screen : TREI ZILE MAI TÂRZIU A fost difuzată, din nou, o parte din secvenÅ£a cu dialogul de la etajul dispensarului, dintre petentă ÅŸi bărbatul care dorea să-i fie înapoiaÅ£i banii. Bărbatul : Păi ÅŸi eu ce fac, doamnă ? Rămân cu banii daÅ£i ? DeclaraÅ£ie a petentei, aflată la birou : Deci, eu i-am eliberat o adeverinţă care poate să-i stea la baza … Pentru port armă, trebuiesc niÅŸte investigaÅ£ii suplimentare… Voce din off : ÃŽntrebată de ce vorbeÅŸte urât pacienÅ£ilor, doctoriÅ£a a negat acuzaÅ£iile.
 Reportera, cu microfonul la vedere : Mai este un băiat afară, care zice că i-aÅ£i dat o adeverinţă, vrea să v-o dea înapoi ÅŸi i-aÅ£i spus să se ÅŸteargă la fund cu ea. Petenta : Nu, nu, nu. Asta este… Sunt numai mizerii. Voce din off pe imagini cu petenta ÅŸi bărbatul, în faÅ£a cabinetului : DoctoriÅ£a de familie nu ar fi avut competenÅ£a să elibereze avizul prin care confirmă că pacientul nu suferă de vreo boală psihică.Cu atât mai mult, cu cât era întâia oară când bărbatul îi călca pragul. Reportera : E pacientul dumneavostră ? Petenta : Deci, n-are importanţă. N-are importanţă ! Deci, astea sunt niÅŸte scenarii…
 Trei paciente au declarat :

  • A vorbit foarte urât. Am fost pacienta dânÅŸii ÅŸi am plecat, pentru că nu mai puteam să stau să aÅŸtept că nu venea la program. Åži, pe urmă, plecam plină de nervi de la dânsa.
  • Iese roÅŸie, înjură, îi drăcuie… Åži am zis : “Măi, frate, dacă aÅŸ fi la ea, nu m-aÅŸ mai duce…
  • M-a întrebat la ce medic sunt ÅŸi am spus :“Acolo !” Åži a spus : “La proÅŸtii ăştia, care n-au diplome, inculÅ£ii ăştia ? Åži tu, cu evantaiul tău…” A început să mă jignească…

 Text afiÅŸat full-screen : CÂT COSTÄ‚ O ADEVERINŢĂ FALSÄ‚ ? Dr. Andrei Anastasiu -medic de familie : Mereu e scandal la noi, mereu este gălăgie, mereu doamna doctor spune pacienÅ£ilor lucruri urâte ÅŸi neadevărate despre noi. Pe mine mă denigrează în cel mai josnic mod posibil. Åžtirea s-a încheiat cu câteva cadre din imaginile difuzate, ultima înfăţişând-o pe petentă, filmată în plan apropiat, cu inel, ceas ÅŸi pandantiv”.
 AceeaÅŸi ÅŸtire a fost difuzată ÅŸi în data de 27.10.2013, în cadrul emisiunii “Åžtirile Kanal D” de la ora 19.00.

 După vizionarea înregistrării, membrii Consiliului au constatat că, astfel cum a fost difuzată, ÅŸtirea nu a fost una de natură să asigure o informare obiectivă a publicului telespectator, întrucât conÅ£inutul acesteia nu a asigurat o prezentare corectă a faptelor ÅŸi evenimentelor, care să favorizeze libera formare a opiniilor. ÃŽn acest sens, membrii Consiliului au apreciat că prezentarea subiectului adus în atenÅ£ia publicului nu a oferit o informare imparÅ£ială, făcută cu bună credinţă ; prin conÅ£inutul său, ÅŸtirea astfel prezentată a fost, în egală măsură, de natură să prejudicieze dreptul la propria imagine al persoanei. Astfel, în cadrul ÅŸtirii nu se prezintă în mod coerent ÅŸi concret în ce constă eroarea sau posibila faptă ilegală de care este acuzat medicul ÅŸi nici situaÅ£ia care impunea eliberarea actului solicitat ori de ce acesta nu a putut fi folosit.

 ÃŽn acest sens, s-a constatat că, în cadrul ÅŸtirii, actul care a fost eliberat “nelegal” este prezentat fie ca aviz psihologic eliberat de un medic de familie, fie ca o adeverinţă potrivit căreia solicitantul nu are o boală psihică, fie ca o adeverinţă falsă, fără ca radiodifuzorul să prezinte o opinie autorizată a unei persoane care să arate în mod explicit publicului care este regimul actelor respective ori procedura ÅŸi documentele necesare pentru obÅ£inerea permisului de port-armă.
 Mai mult, din conÅ£inutul ÅŸtirii analizate, nu rezultă că radiodifuzorul a încercat să ofere informaÅ£ii de natură să asigure publicului libera formare a opiniilor, în condiÅ£iile în care a prezentat trunchiat, într-o manieră interpretabilă, în defavoarea medicului acuzat, punctul de vedere al acesteia cu privire la unele dintre faptele imputate, reluând ulterior acuzaÅ£ii de natură morală făcute de persoane care nu aveau legătură cu acuzaÅ£ia privind presupusa eliberare nelegală a unui aviz medical. Consiliul a apreciat că, o astfel de prezentare dezechilibrată a informaÅ£iilor, a punctelor de vedere ÅŸi opiniilor, nu a fost de natură să asigure nici respectarea dreptului persoanei la imagine ÅŸi nici o informare neutră, obiectivă a publicului care să-i permită acestuia formarea propriei opinii, ci a impus o vinovăţie stabilită de radiodifuzor printr-un “scenariu”, o dramatizare pe care a oferit-o telespectatorilor.
 De asemenea, Consiliul a apreciat că imparÅ£ialitatea informaÅ£iei puse la dispoziÅ£ia telespectatorilor a fost afectată ÅŸi prin faptul că, deÅŸi radiodifuzorul a încercat să inducă publicului ideea unei anchete jurnalistice, din succesiunea faptelor ÅŸi a dialogurilor prezentate, se poate concluziona că situaÅ£ia de fapt nu a fost prezentată cu imparÅ£ialitatea ÅŸi buna-credinţă impusă de reglementările în vigoare. Un alt aspect de natură să contravină dispoziÅ£iilor legale referitoare la informarea corectă ÅŸi obiectivă a publicului este cel referitor la dreptul persoanei filmate cu camera ascunsă de a-ÅŸi exprima un punct de vedere. Conform dispoziÅ£iilor legale din domeniul audiovizualului, în cazul filmărilor realizate cu camera ascunsă, ori de câte ori se invocă interesul public justificat pentru a difuza producÅ£ii audiovizuale care pot aduce atingere drepturilor ÅŸi libertăţilor fundamentale ale unei persoane, difuzarea trebuie însoÅ£ită de punctul de vedere al acesteia. Or, în cadrul ÅŸtirii prezentate, radiodifuzorul a comunicat în mod eronat persoanei ce făcuse obiectul filmărilor cu camera ascunsă faptul că „Trebuia să vă înÅŸtiinÅ£ez cu privire la acele imagini care au fost înregistrate cu o cameră ascunsă. Åži era normal să vă spun că există aceste imagini ÅŸi să vă înÅŸtiinÅ£ez.”
 Astfel, dacă radiodifuzorul a apreciat că subiectul (astfel cum a fost prezentat) era unul de interes public, atunci a informat în mod greÅŸit atât publicul telespectator, cât ÅŸi persoana filmată că „trebuia înÅŸtiinÅ£ată”, întrucât norma legală îl obligă să solicite un punct de vedere, iar nu să „anunÅ£e”, situaÅ£ie în care publicul a fost dezinformat sub acest aspect. Pe de altă parte, prezentarea punctului de vedere trebuie să răspundă în concret ÅŸi în totalitate acuzaÅ£iilor care se aduc în mod direct ori indirect, respectiv să cuprindă argumentele cu care persoana îşi apără poziÅ£ia, aceasta constituind transpunerea în practică a principiului „audiatur et altera pars”.

 Având în vedere toate aceste aspecte, Å£inând cont de criteriile legale de individualizare a sancÅ£iunii prevăzute la art. 90 alin. (4) din Legea audiovizualului, Consiliul a decis sancÅ£ionarea radiodifuzorului S.C. DOGAN MEDIA INTERNATIONAL S.A. cu amendă de 10.000 lei, cu respectarea condiÅ£iilor de legalitate prevăzute la art. 15 din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările ÅŸi completările ulterioare. ÃŽn temeiul art. 90 alin. (1) lit. h), alin. (2) ÅŸi (4) ÅŸi ale art. 91 alin. (1) ÅŸi (3) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările ÅŸi completările ulterioare,

 Consiliul NaÅ£ional al Audiovizualului adoptă următoarea

 DECIZIE :

 Art. 1 : Radiodifuzorul S.C. DOGAN MEDIA INTERNATIONAL S.A., titular al licenÅ£ei audiovizuale nr. S-TV 150.5/30.05.2006 ÅŸi al deciziei de autorizare audiovizuală nr. 1239.1-5/18.08.2009, se sancÅ£ionează cu amendă în cuantum de 10.000 lei pentru încălcarea prevederilor art. 3 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările ÅŸi completările ulterioare, ÅŸi a celor ale articolelor 34 alin. (1) ÅŸi 64 alin. (1) lit. b) din Decizia CNA nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conÅ£inutului audiovizual, cu modificările ÅŸi completările ulterioare.

 Art. 2. ÃŽn conformitate cu prevederile art. 93 alin. (3) din Legea audiovizualului, prezenta decizie poate fi atacată direct la secÅ£ia de contencios administrativ a curÅ£ii de apel, fără a fi necesară formularea unei plângeri prealabile, în termen de 15 zile de la comunicare.

 Art. 3. Potrivit dispoziÅ£iilor art. 931 alin. (1) ÅŸi (2) din Legea nr. 504/2002, cu modificările ÅŸi completările ulterioare, radiodifuzorul are obligaÅ£ia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor ÅŸi vizual, de cel puÅ£in 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ÅŸtiri, următorul text :

 â€žConsiliul NaÅ£ional al Audiovizualului a sancÅ£ionat postul de televiziune KANAL D cu amendă de 10.000 lei, întrucât, în cadrul emisiunilor informative de la ora 19.00, din 25 ÅŸi 27 octombrie 2013, a difuzat cu încălcarea dispoziÅ£iilor legale referitoare la respectarea dreptului la propria imagine ÅŸi asigurarea unei informări corecte, o ÅŸtire referitoare la eliberarea unui act medical, ÅŸtire în cadrul căreia nu au fost oferite informaÅ£iile necesare formării unei opinii corecte a publicului.
 Conform prevederilor art. 3 alin. (2) din Legea audiovizualului, toÅ£i furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaÅ£ia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor ÅŸi evenimentelor ÅŸi să favorizeze libera formare a opiniilor.”

 Vă atragem atenÅ£ia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.