Comunicat de presă

07.04.2011


envoyer l'article par mail title=

Întruniţi în şedinţă publică în data de 07.04.2011, membrii Consiliului Naţional al Audiovizualului au hotărât aplicarea unei amenzi în cuantum de 5.000 de lei postului Antena 1 şi obligarea de a difuza un drept la replică organizaţiei Reaching Out Piteşti, în condiţiile prevăzute de legislaţia audiovizuală.

În ediţia emisiunii „Acces direct” din data de 04.02.2011, s-a dezbătut cazul a două minore aflate într-un centru de asistenţă pentru protecţia şi reintegrarea victimelor traficului de fiinţe umane, titlurile afişate pe ecran fiind : „Acuzaţie şoc : minore abuzate sexual. Copilele au fost chinuite cu electroşocuri ?”.

Pe parcursul reportajelor difuzate şi a discuţiilor aferente din studio, radiodifuzorul avea obligaţia să respecte principiul superior al copilului şi dreptul la protejarea imaginii şi a vieţii sale intime, private şi familiale, astfel cum sunt stipulate de art. 2 şi 3 din Decizia CNA nr. 220/ 2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual (respectiv art. 2 şi 3 din Decizia CNA nr. 187/ 2006, în vigoare la data difuzării emisiunii).

De asemenea, au fost încălcate şi dispoziţiile art. 6 alin. 1 din Decizia CNA nr. 220/ 2011 ( art. 6, alin. 1 din Decizia CNA nr. 187/ 2006), potrivit cărora : „(1) Minorul cu vârsta cuprinsă între 14 şi 16 ani acuzat de comiterea unei infracţiuni sau victimă a unei infracţiuni ori abuzat fizic, psihic sau sexual poate fi prezentat în programele de ştiri, în emisiuni de dezbateri sau reportaje audiovizuale, cu îndeplinirea cumulativă a următoarelor condiţii:a) existenţa consimţământului scris al acestuia ; b) existenţa prealabilă a consimţământului părinţilor sau al reprezentantului legal, în formă scrisă.”

Biroul Comunicare şi Relaţii cu Publicul