Comunicat de presă. Ședința publică a CNA din 23.10.2018
23.10.2018
Întrunit în ședință publică, Consiliul Național al Audiovizualului a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcția de specialitate și a decis să aplice următoarele sancțiuni :
- amendă de 10.000 de lei pentru Realitatea TV. La difuzarea emisiunii „Jocuri de putere”, ediÈ›ia din 07.05.2018, radiodifuzorul nu a respectat prevederile art. 40 alin. (5) din Codul de reglementare a conÈ›inutului audiovizual, conform cărora : „Moderatorii, prezentatorii ÅŸi realizatorii programelor au obligaÅ£ia să nu folosească ÅŸi să nu permită invitaÅ£ilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă” ;
- amendă de 5.000 de lei pentru România TV. La difuzarea, în data de 13.05.2018, a unor informaÈ›ii legate de un accident rutier în care ar fi fost implicată o solistă de muzică populară nu s-a precizat pe parcursul prezentării È™tirilor respective că este vorba despre anul 2001, menÈ›iunea fiind făcută o singură dată în È™tirea de la ora 21.59 (printre titlurile afiÈ™ate pe ecran fiind : Doamna cântecului popular din Ardeal ; Momente de cumpănă în spital ; ÃŽn comă ; Colegii de scenă se roagă în salon ; Le răspunde cu degetul piciorului). Radiodifuzorul a încălcat astfel dispoziÈ›iile art. 64 alin. (1) lit. b din Codul audiovizualului, potrivit cărora : „În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii : (...) b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată ÅŸi prezentată în mod imparÅ£ial ÅŸi cu bună-credinţă ;”
- somaÈ›ie publică pentru Pro TV. ÃŽn timpul desfășurării game-urilor din cadrul finalei turneului de tenis de la Roland Garros, din data de 9 iunie 2018, au fost afiÈ™ate pe ecran inserturi grafice cu sigle ale unor companii de pariuri sportive. La difuzarea acestora, postul nu a respectat prevederile art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, potrivit cărora : „Difuzarea în serviciile de televiziune ÅŸi de radiodifuziune a programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, prin codare sau ca efect al altor sisteme de acces condiÅ£ionat, se asigură faptul că minorii din zona de transmisie, în situaÅ£ii normale, nu pot auzi sau vedea emisiunile respective.”
Ca urmare a analizării rapoartelor întocmite de Serviciul Inspecție, Consiliul a decis să aplice câte o somație publică, după cum urmează :
- Radio Galaxy Deva, pentru nerespectarea prevederilor art. 20 alin. (5) din Decizia Nr. 277 din 6 iunie 2013, conform cărora : „În cazul serviciilor de programe cu difuzare terestră, decizia de autorizare audiovizuală va fi eliberată în termen de 30 de zile de la data depunerii la CNA a documentelor de autorizare modificate corespunzător de către ANCOM. Radiodifuzorul are obligaÅ£ia de a depune la CNA documentele modificate de ANCOM, în maximum 30 de zile de la data eliberării acestora” ;
- LINKPRESSTV BucureÈ™ti, pentru încălcarea art. 2 È™i art. 2^1 (1) din Decizia nr.412 din 10 mai 2007 privind obligatiile ce revin radiodifuzorilor la inregistrarea programelor de radio si de televiziune, potrivit cărora „art. 2 Radiodifuzorii sunt obligaÅ£i să pună la dispoziÅ£ia Consiliului NaÅ£ional al Audiovizualului, la cerere, înregistrările programelor de televiziune ÅŸi/sau de radio solicitate, într-un format digital uzual, cum ar fi : video -.avi, .wmv, .mp4, .asf/rezoluÅ£ie minimă 360p ÅŸi audio -.wma, .mp3/calitate minimă 64 kbps, după caz, astfel : a) pe suport CD/DVD/HDD extern, memory stick USB ; b) prin transfer pe Internet, cu accesarea unui server FTP pus la dispoziÅ£ie de radiodifuzor. art. 2^1*) - (1) Termenul de transmitere a înregistrărilor programelor de televiziune ÅŸi/sau de radio este de maximum 5 zile calendaristice de la data primirii de către radiodifuzor a solicitării de la Consiliul NaÅ£ional al Audiovizualului.”
Biroul Comunicare și Relații cu Publicul