Comunicat de presă. Ședința publică a CNA din 08.05.2018

08.05.2018


envoyer l'article par mail title=

Întrunit în ședință publică, Consiliul Național al Audiovizualului a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcția de specialitate ca urmare a sesizarilor primite și a decis să aplice următoarele sancțiuni :

  • amendă de 10.000 de lei postului România TV pentru că, la difuzarea în data de 16.11.2017 a reportajului având ca titlu „Experiment cu substanțe periculoase”, radiodifuzorul a încălcat dispozițiile art. 3 alin (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002 cu modificările și completările ulterioare și ale art. 64 alin. (1) lit. b din Codul de reglementare a conținutului audiovizual [art. 3 (2) „Toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor” ; art. 64 (1) „În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii : (...) b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă”] ;
  • somație publică postului Antena 1, deoarece nu a respectat dispozițiile art. 18 alin. (1) lit. b din Codul audiovizualului la difuzarea emisiunii „Chefi la cuțite”, ediția din data de 13.11.2017 [„Nu pot fi difuzate în intervalul orar 6,00 - 23,00 producţii care prezintă : b) scene de sex, limbaj sau comportament trivial, vulgar sau obscen”].

În aceeași ședință, Consiliul a decis să aplice câte o somație publică societăților Prima Press SRL (Prima Radio) din Ordoheiu Secuiesc și Radio M Plus SRL (Radio M Plus) din Târgu Neamț, pentru nerespectarea prevederilor art. 12 alin. (2) lit. a) din Decizia CNA Nr. 277 din 6 iunie 2013 privind procedura de acordare, de modificare, de prelungire a valabilităţii şi de cedare a licenţei şi a deciziei de autorizare audiovizuală [„(2) Titularul licenţei audiovizuale are obligaţia să solicite CNA eliberarea/modificarea deciziei de autorizare, conform formularului-tip prevăzut în anexa nr. 1, în următoarele condiţii : a) în termen de maximum 60 de zile de la obţinerea autorizaţiei tehnice de funcţionare acordate de ANCOM, în cazul difuzării pe cale radioelectrică terestră”].

Biroul Comunicare și Relații cu Publicul