Răspuns CNA nr. 9255 RF / 07.05.2018 la sesizările privind utilizarea denumirilor „Steaua” pentru echipa FCSB și „steliști” pentru jucătorii acesteia în cadrul emisiunilor difuzate în perioada 29.10 - 18.12.2017 de posturile Look TV, Pro TV, Pro X, Telekom Sport 1 și Digi Sport 1

08.05.2018


envoyer l'article par mail title=

Având în vedere numărul foarte mare de reclamaţii primite la CNA cu privire la utilizarea, pe diverse posturi de televiziune, a denumirilor „Steaua” pentru echipa FCSB și „steliști” pentru jucătorii acesteia, facem public răspunsul instituţiei, neavând capacitatea administrativă de a răspunde fiecărui petiţionar în parte.

Întrunit în ședința publică din 03.05.2018, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat rapoartele întocmite de Direcţia Monitorizare ca urmare a celor 248 de sesizări primite. Rapoartele de monitorizare se referă la emisiuni difuzate în perioada 29.10-18.12.2017 de următoarele posturi : Look TV, Pro TV, Pro X, Telekom Sport 1 și Digi Sport 1. Membrii Consiliului au audiat punctul de vedere exprimat de reprezentantul Pro TV și Pro X prezent în sală.

La finalul dezbaterilor din ședință, Consiliul a decis să aplice câte o somație publică posturilor Pro TV, Pro X și Telekom Sport 1, pentru nerespectarea prevederilor art. 3 alin. (2) din Legea audiovizualului la difuzarea, în lunile noiembrie și/sau decembrie 2017 (după caz), a unor emisiuni în cadrul cărora au fost utilizate denumirile „Steaua”/ „steliști” pentru echipa FCSB.

„ART. 3 (2) Toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor.”

Precizăm că, la stabilirea sancțiunii, membrii Consiliului au ținut cont de data la care a fost transmisă adresa de atenționare prin care s-a reamintit radiodifuzorilor obligația de a asigura informarea corectă a publicului având în vedere Decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție nr. 3425/2014 și Decizia Curții de Apel București nr. 989A/2016.

Laura GEORGESCU

Preşedinte