Comunicat de presă. Ședința publică a CNA din 24.04.2018

24.04.2018


envoyer l'article par mail title=

Întrunit în ședință publică, Consiliul Național al Audiovizualului a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcția de specialitate ca urmare a sesizarilor primite și a decis să aplice următoarele sancțiuni :
- amendă de 10.000 de lei postului Pro TV pentru nerespectarea dispozițiilor art. 62 din Codul de reglementare a conținutului audiovizual, potrivit cărora „în cazul în care Consiliul dă câştig de cauză solicitantului, radiodifuzorul va duce la îndeplinire decizia Consiliului în termen de cel mult 3 zile de la data comunicării ei” ;
- somație publică postului B1 TV, pentru încălcarea dispozițiilor art. 40 alin. (1) din Codul de reglementare a conținutului audiovizual, la difuzarea emisiunii „Dosar de politician”, ediția din data de 25.10.2017 [În virtutea dreptului la propria imagine, în cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate trebuie contactate şi invitate să intervină pentru a-şi exprima punctul de vedere. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere sau nu a putut fi contactată prin încercări repetate, trebuie precizat acest fapt].

În aceeași ședință, CNA a analizat rapoartele de monitorizare privind duratele orare ale inserțiilor de publicitate în lunile decembrie 2017, ianuarie și februarie 2018, interval orar 18.00 – 23.00. Au fost monitorizate 10 posturi de televiziune : Antena 1, Antena 3, B1 TV, Kanal D, Național TV, Prima TV, Pro TV, Realitatea TV, România TV și TVR 1. Constatând nerespectarea dispozițiilor art. 35 alin. (1) din Legea audiovizualului nr. 504/2002 cu modificările și completările ulterioare („Proporţia de spoturi publicitare televizate şi spoturi de teleshopping dintr-un interval de o oră nu poate depăşi 20%, respectiv 12 minute ; în cazul televiziunii publice durata acestora nu poate depăşi 8 minute din timpul oricărei ore date”), Consiliul a decis să aplice câte o somație publică posturilor Antena 3 și Realitatea TV. De asemenea, postul B1 TV a fost sancționat cu somație publică pentru încălcarea prevederilor art. 36 alin. (1) din Legea audiovizualului, conform cărora „ferestrele dedicate transmisiei teleshoppingului de către un serviciu de programe care nu este dedicat exclusiv teleshoppingului trebuie să aibă o durată neîntreruptă de minimum 15 minute”.

Biroul Comunicare și Relații cu Publicul