Răspuns CNA nr. 6872 RF/05.02.2018 la sesizările referitoare la ediția din 09.08.2017 a emisiunii „România 9” difuzată de TVR 1

06.02.2018


envoyer l'article par mail title=

Ca urmare a numărului mare de sesizări primite la CNA, cu privire la ediția din 09.08.2017 a emisiunii „România 9” difuzată de postul TVR 1, având ca temă „Familia tradițională versus familia modernă”, facem public răspunsul instituţiei, neavând capacitatea administrativă de a răspunde fiecărui petiţionar în parte.

Întrunit în şedinţa publică din data de 01.02.2018, Consiliul Național al Audiovizualului a analizat raportul de monitorizare întocmit de direcția de specialitate ca urmare a celor 230 de reclamații primite la CNA. Membrii Consiliului au vizionat secvenţe relevante din emisiune și au audiat punctul de vedere exprimat de reprezentanții radiodifuzorului prezenti la ședință, printre aceștia fiind și moderatorul Ionuț Cristache.

La finalul dezbaterilor, Consiliul a decis să sancționeze TVR 1 cu somație publică pentru emisiunea „România 9”. La difuzarea ediției din 09.08.2017, postul nu a ținut cont de dispozițiile art. 40 alin. (1), (4), art. 64 alin. (1) lit. a) și art. 66 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual.

„ART. 40 (1) În virtutea dreptului la propria imagine, în cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate trebuie contactate şi invitate să intervină pentru a-şi exprima punctul de vedere. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere sau nu a putut fi contactată prin încercări repetate, trebuie precizat acest fapt. (…) (4) Moderatorii programelor au obligaţia să solicite ferm interlocutorilor să probeze afirmaţiile acuzatoare, pentru a permite publicului să evalueze cât de justificate sunt acestea.

ART. 64 (1) În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii : a) asigurarea unei distincţii clare între fapte şi opinii ;

ART. 66 În programele de ştiri şi dezbateri informarea în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială sau culturală, trebuie asigurate imparţialitatea şi echilibrul şi să fie favorizată libera formare a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică”.

Menționăm că decizia de sancționare poate fi consultată pe site-ul instituției (www.cna.ro) la rubrica „Decizii de sancționare”.

Laura GEORGESCU

Preşedinte