Comunicat de presă. Ședința publică a CNA din 09.06.2016

09.06.2016


envoyer l'article par mail title=

Întrunit în şedinţă publică, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat rapoartele întocmite de către Serviciul Inspecție pentru posturile din teritoriu și, constatând abateri de la legislația în vigoare, a hotărât să sancționeze cu somație publică postul Nord TV Borșa/Maramureș, pentru că, la difuzarea ediției emisiunii “Tu Decizi !” din data de 23.05.2016 nu s-au respectat prevederile art. 40 alin. (2) din Codul de reglementare a conținutului audiovizual și nici dispozițiile art. 72 alin. (2) lit. d) și e) din Legea nr. 115 din 19 mai 2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale (raportat la art. 71 alin. (2) lit. c) din aceeași lege).

Menționăm că sancțiunea a fost aplicată de CNA în temeiul art. 78 din Legea 115/2015[„(1) Nerespectarea dispoziţiilor art. 66 - 77 atrage aplicarea sancţiunilor prevăzute de Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare. (2) Faptele se constată şi sancţiunile se aplică de Consiliul Naţional al Audiovizualului, care se autosesizează sau poate fi sesizat de către cei interesaţi”].

Biroul Comunicare și Relații cu Publicul


Prevederile legislației audiovizualului la care facem referire :

Legea nr. 115 din 19 mai 2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale

Art. 72 Realizatorii şi moderatorii emisiunilor şi dezbaterilor electorale au următoarele obligaţii :

d) să asigure menţinerea dezbaterii în sfera de interes a campaniei electorale şi a tematicii stabilite.

e) să intervină atunci când, prin comportamente sau exprimări, invitaţii încalcă dispoziţiile art. 71 alin. 2) ; în cazul în care invitaţii nu se conformează solicitărilor, moderatorul poate decide întreruperea microfonului acestuia sau oprirea emisiunii, după caz.

Art. 71 (2) În cadrul emisiunilor electorale, candidaţii au următoarele obligaţii :

c) să probeze eventualele acuzaţii cu incidenţă penală sau morală aduse unui alt candidat ;

Decizia CNA nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conținutului audiovizual

Art. 40 (2) Moderatorii programelor au obligaţia să solicite ferm interlocutorilor să probeze afirmaţiile acuzatoare sau să indice, cel puţin, probele care le susţin, pentru a permite publicului să evalueze cât de justificate sunt acuzaţiile.