INSTRUCȚIUNE PRIVIND PRINCIPIILE ȘI REGULILE DE DESFĂȘURARE A CAMPANIEI ELECTORALE DIN ANUL 2012 PENTRU ALEGEREA AUTORITĂȚILOR ADMINISTRAȚIEI PUBLICE LOCALE PRIN INTERMEDIUL POSTURILOR DE RADIO ȘI DE TELEVIZIUNE


envoyer l'article par mail title=

1. In perioada campaniei electorale, competitorii şi reprezentanţii lor pot să participe numai la emisiuni electorale şi dezbateri electorale, de luni până vineri, potrivit art.66 din Legea 67/2004 republicată pentru alegerea autorităților administrației publice locale. Radiodifuzorii care au în grila de programe, în zilele de sâmbătă şi duminică, emisiuni de dezbatere vor trebui să se asigure că în cadrul acestora nu vor fi prezenți candidați, reprezentanți ai partidelor politice ori ai altor competitori electorali, nu se vor aborda subiecte privind campania electorală, programe politice şi programe electorale ale competitorilor şi nu se vor face niciun fel de referiri privind candidaţii şi activităţile de campanie desfăşurate de competitorii electorali.

2. Sâmbătă şi duminică sondajele de opinie cu conţinut electoral pot fi difuzate doar în cadrul emisiunilor informative.

3. Emisiunile electorale şi dezbaterile electorale trebuie să asigure tuturor competitorilor electorali condiţii egale în ceea ce priveşte prezentarea programelor politice şi ofertelor electorale, precum şi în ceea ce priveşte libertatea de exprimare şi pluralismul opiniilor. Realizatorii şi moderatorii emisiunilor electorale şi ale celor de dezbatere electorală au obligaţia să asigure menţinerea subiectului în sfera de interes a campaniei electorale şi a tematicii stabilite.

4. Radiodifuzorii care au transmis către Consiliul Naţional al Audiovizualului grila de emisiuni electorale şi dezbateri electorale trebuie să înainteze competitorilor electorali aceeaşi variantă a grilei. Radiodifuzorii nu pot refuza competitorilor electorali ori reprezentanţilor desemnaţi de către aceştia dreptul de a participa la emisiunile electorale sau la dezbaterile electorale declarate ca atare.

5. Structura grilei de programe conținând emisiunile electorale sau dezbaterile electorale declarate astfel în termenul prevazut de lege nu poate suferi modificări pe parcursul campaniei electorale.

6. Competitorii electorali sunt cei rezultaţi din listele de candidaţi comunicate de Birourile Electorale Judeţene, după rămânerea definitivă a candidaturilor, prin urmare acordarea timpilor de antenă se face doar în funcţie de aceste liste.

Preşedinte CNA,

Răsvan Popescu