Comunicat de presă. Ședința publică a CNA din 30.10.2024
30.10.2024
Sancțiuni :
• amendă de 5.000 de lei – România TV ;
• somație publică – Antena 3 CNN ;
• decizie privind ordinul de eliminare a conținutului ilegal
Întrunit în ședința publică din data de 30.10.2024, Consiliul Național al Audiovizualului a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcția de specialitate ca urmare a sesizărilor primite și a decis să aplice următoarele sancțiuni :
- amendă de 5.000 de lei postului România TV pentru ediția din 09.09.2024 a emisiunii „Punctul Culminant”, difuzată fără a fi respectate dispozițiile art. 64 alin. (1) lit. a), b), art. 33 alin. (1) și art. 40 alin. (1), (2) din Codul de reglementare a conținutului audiovizual. Printre afirmațiile Danei Budeanu, invitată : „...nu știu dacă ați observat că această Filofteea în momentul în care a ieșit că noi râdem, glumim, dar e un bebeluș, nu știu dacă l-ați văzut. (...) Eu urlu din 2014, acum șapte-opt ani minim, 99% că există 1% ăia care mai fac treabă. 99% dintre cei care cer încontinuu donații, în special că asta cu spitale și cu asta este cea mai bună. (...) Banii sunt furați de către ăștia 99% în proporție de 99% și sunt folosiți, stați pe lângă, mă rog, pentru propriile nevoi ale acestor ambasadori amfitrioni în cu totul alte scopuri” ;
- somație publică postului Antena 3 CNN pentru emisiunea „Sinteza Zilei”, ediția din 25.09.2024, în cadrul căreia moderatorul Mihai Gâdea îl numește „torționar” pe procurorul Augustin Lazăr („Știți ce pensie are Augustin Lazăr ? Este cea mai mare pensie din România. Un torționar pus de Klaus Iohannis”). Consiliul a constatat încălcarea prevederilor art. 34 alin. (1) din Codul audiovizualului, conform cărora „Orice persoană are dreptul la propria imagine”.
În aceeași ședință, Consiliul a hotărât să emită o decizie privind ordinul de eliminare a conținutului ilegal pentru materialul audiovizual cu titlul „Despre : Manualul mincinos despre istoria evreilor predat în școlile din România”, identificat pe canalul de YouTube al utilizatorului Gică Manole. Materialul încalcă prevederile art. 47 alin. (2) din Codul audiovizualului, potrivit cărora „Este interzisă difuzarea în programele audiovizuale a oricăror forme de manifestări rasiste, antisemite sau xenofobe”. În cadrul acestei înregistrări video, s-a discutat despre manualul pentru clasa a IX-a / a XII-a, „Istoria evreilor. Holocaustul”.
Serviciul Comunicare și Relații Publice
Prevederi ale legislației audiovizuale la care facem referire :
Decizia nr. 220 din 24 februarie 2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual
Art. 33 - (1) Orice persoană are dreptul la respectarea vieţii private şi de familie, a domiciliului şi a corespondenţei.
Art. 40 - (1) În virtutea dreptului la propria imagine, în cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate trebuie contactate şi invitate să intervină pentru a-şi exprima punctul de vedere. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere sau nu a putut fi contactată prin încercări repetate, trebuie precizat acest fapt. (2) În cazul în care acuzaţiile prevăzute la alin. (1) sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars ; respectarea acestui principiu presupune condiţii nediscriminatorii de exprimare până la finalul aceluiaşi program în cadrul căruia s-au făcut acuzaţiile. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere, trebuie precizat acest fapt.
Art. 64 - (1) În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii : a) asigurarea unei distincţii clare între fapte şi opinii ; b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă.