Comunicat de presă. Ședința publică a CNA din 03.07.2024

03.07.2024


envoyer l'article par mail title=

Sancțiuni

• Somații publice - Global News

Întrunit în ședința publică din data de 03.07.2024, Consiliul Național al Audiovizualului a analizat rapoartele întocmite de Direcția Monitorizare pentru programe destinate campaniei electorale, difuzate de posturi centrale de televiziune și radio în perioada 31.05 - 08.06.2024.

Constatând încălcări ale prevederilor Codului de reglementare a conÅ£inutului audiovizual, Consiliul a decis să aplice câte o somaÈ›ie publică postului Global News pentru emisiunile :

  • „Știrea exactă”, ediÈ›ia din data de 07.06.2024, la difuzarea căreia nu s-a È›inut cont de dispoziÈ›iile art. 40 alin. (1) È™i (2) ;
  • „Starea de veghe”, deoarece în ediÈ›iile din 28.05.2024 (reluată în 01 È™i 04.06.2024) È™i 03.06.2024 au fost încălcate prevederile art. 64 alin. (1) lit. b). Printre afirmaÈ›iile unuia dintre invitaÈ›i : „Acuma trecem la o dictatură digitală, da ? (…) Scopul final este să … o dată să limităm populaÈ›ia, doi, să o È›inem bolnavă, în tensiune, în tratament, practic să îi negăm orice cale de a … de vindecare, de a sta în legătură cu CreaÈ›ia, cu Creatorul, cu Dumnezeu, cu credinÈ›a cu tot. (...) Deci, să o aducem într-o stare de imbecilizare ateică È™i de … tehnologică. Și după aia să îi limităm la un număr È™i ăia să lucreze pentru noi È™i pentru bunăstarea unor psihopaÈ›i care vor să conducă tot acest sistem” ; „(...) cu ăștia care nu fac altceva decât să dezvolte un mecanism imens de otrăvire frumoasă a populaÈ›iei, împreună cu medici care (...) vor să te trateze È™i care prin acest tratament dau de fapt efecte secundare È™i o cascadă întreagă de agravare a bolilor”.

Serviciul Comunicare și Relații Publice

..........................................

Decizia nr. 220 din 24 februarie 2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual

Art. 40 - (1) ÃŽn virtutea dreptului la propria imagine, în cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzaÅ£ii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susÅ£inute cu dovezi, iar persoanele acuzate trebuie contactate ÅŸi invitate să intervină pentru a-ÅŸi exprima punctul de vedere. ÃŽn situaÅ£ia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere sau nu a putut fi contactată prin încercări repetate, trebuie precizat acest fapt. (2) ÃŽn cazul în care acuzaÅ£iile prevăzute la alin. (1) sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars ; respectarea acestui principiu presupune condiÅ£ii nediscriminatorii de exprimare până la finalul aceluiaÅŸi program în cadrul căruia s-au făcut acuzaÅ£iile. ÃŽn situaÅ£ia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere, trebuie precizat acest fapt.

Art. 64 - (1) ÃŽn virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii : (...) b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată ÅŸi prezentată în mod imparÅ£ial ÅŸi cu bună-credinţă.