Comunicat de presă. Ședința publică a CNA din 03.07.2024
03.07.2024
Sancțiuni
• Somații publice - Global News
Întrunit în ședința publică din data de 03.07.2024, Consiliul Național al Audiovizualului a analizat rapoartele întocmite de Direcția Monitorizare pentru programe destinate campaniei electorale, difuzate de posturi centrale de televiziune și radio în perioada 31.05 - 08.06.2024.
Constatând încălcări ale prevederilor Codului de reglementare a conţinutului audiovizual, Consiliul a decis să aplice câte o somație publică postului Global News pentru emisiunile :
- „Știrea exactă”, ediÈ›ia din data de 07.06.2024, la difuzarea căreia nu s-a È›inut cont de dispoziÈ›iile art. 40 alin. (1) È™i (2) ;
- „Starea de veghe”, deoarece în ediÈ›iile din 28.05.2024 (reluată în 01 È™i 04.06.2024) È™i 03.06.2024 au fost încălcate prevederile art. 64 alin. (1) lit. b). Printre afirmaÈ›iile unuia dintre invitaÈ›i : „Acuma trecem la o dictatură digitală, da ? (…) Scopul final este să … o dată să limităm populaÈ›ia, doi, să o È›inem bolnavă, în tensiune, în tratament, practic să îi negăm orice cale de a … de vindecare, de a sta în legătură cu CreaÈ›ia, cu Creatorul, cu Dumnezeu, cu credinÈ›a cu tot. (...) Deci, să o aducem într-o stare de imbecilizare ateică È™i de … tehnologică. Și după aia să îi limităm la un număr È™i ăia să lucreze pentru noi È™i pentru bunăstarea unor psihopaÈ›i care vor să conducă tot acest sistem” ; „(...) cu ăștia care nu fac altceva decât să dezvolte un mecanism imens de otrăvire frumoasă a populaÈ›iei, împreună cu medici care (...) vor să te trateze È™i care prin acest tratament dau de fapt efecte secundare È™i o cascadă întreagă de agravare a bolilor”.
Serviciul Comunicare și Relații Publice
..........................................
Decizia nr. 220 din 24 februarie 2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual
Art. 40 - (1) În virtutea dreptului la propria imagine, în cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate trebuie contactate şi invitate să intervină pentru a-şi exprima punctul de vedere. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere sau nu a putut fi contactată prin încercări repetate, trebuie precizat acest fapt. (2) În cazul în care acuzaţiile prevăzute la alin. (1) sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars ; respectarea acestui principiu presupune condiţii nediscriminatorii de exprimare până la finalul aceluiaşi program în cadrul căruia s-au făcut acuzaţiile. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere, trebuie precizat acest fapt.
Art. 64 - (1) În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii : (...) b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă.