Comunicat de presă. Ședința publică a CNA din 29.05.2024

29.05.2024


envoyer l'article par mail title=

Întrunit în ședința publică din data de 29.05.2024, Consiliul Național al Audiovizualului a analizat rapoartele întocmite de Direcția Control pentru emisiuni destinate campaniei electorale și difuzate de posturile locale și regionale în perioada 10 – 16.05.2024. Pentru prima săptămână din campania electorală pentru alegerea membrilor din România în Parlamentul European au fost monitorizate 53 de posturi (35 de radio și 18 de televiziune), iar pentru emisiuni dedicate alegerilor locale au fost monitorizate 134 de posturi (61 de radio și 73 de televiziune). Constatând încălcarea prevederilor art. 13 lit. a) din „Decizia CNA nr. 149 din 3 aprilie 2024 privind regulile de desfăşurare în audiovizual a campaniei electorale pentru alegerea membrilor din România în Parlamentul European din anul 2024”, Consiliul a hotărât să emită o decizie de intrare în legalitate pentru spotul electoral al Partidului „Alternativa Dreaptă” (monitorizare : TVR Craiova, 10 și 14.05.2024). Potrivit dispozițiilor invocate, „Radiodifuzorii au obligaţia să se asigure că în cadrul emisiunilor de promovare electorală, precum şi în conţinutul spoturilor şi al celorlalte materiale audiovizuale puse la dispoziţia acestora de către competitorii electorali sunt respectate următoarele condiţii : a) nu incită la ură pe considerente de rasă, religie, naţionalitate, sex sau orientare sexuală”.

În aceeași sedință, după analizarea rapoartele întocmite de Direcția Monitorizare ca urmare a reclamațiilor primite pentru emisiuni difuzate în luna februarie 2024, Consiliul a decis să aplice postului Global News următoarele sancțiuni :
- amendă de 5.000 de lei pentru ediția din data de 05.02.2024 a emisiunii „Starea de veghe”, în cadrul căreia nu au fost respectate prevederile art. 64 alin. (1) lit. b) din Codul de reglementare a conținutului audiovizual [„În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii : (...) b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă”]. Printre afirmațiile făcute în emisiune : „Cu cât crește numărul de doze administrate, crește și numărul de cazuri confirmate, cresc și decesele cu vârfuri. (…) Ideea este că niciun medic din tot Colegiul ăla al Medicilor din România, nu știu câți sunt, 15.000 - 20.000, habar n-am, n-a făcut ce a făcut doamna doctor. Să ia din surse oficiale, să asambleze coloanele astea și să vedem exact cum a decurs protecția, imunizarea, vaccinarea asta antigripală, că se întâmplă cam cum s-a întâmplat la COVID, cu cât vaccinai mai mult, cu atât explodau cazurile” ;
- somatie publică pentru emisiunile „Starea de veghe” din 01 și 29.02.2024 și, respectiv, „Știrile Global News” din 22.02.2024, difuzate fără a se ține cont de dispozițiile art. 139 din Codul audiovizualului, conform cărora „Publicitatea, pozitivă sau negativă, în legătură cu partide politice, oameni politici, mesaje politice este interzisă, cu excepţia perioadelor de campanie electorală”.

Biroul Informare și Relații Publice