Comunicat de presă. Ședința publică a CNA din 23.04.2024

23.04.2024


envoyer l'article par mail title=

Sancțiuni :

• Amendă : 10.000 de lei – Realitatea Plus

• Somație publică – Global News România

Întrunit în ședința publică din data de 23.04.2024, Consiliul Național al Audiovizualului a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcția de specialitate ca urmare a sesizărilor primite și a decis să aplice următoarele sancțiuni :
- amendă de 10.000 de lei postului Realitatea Plus pentru edițiile din 20, 21, 25 și 31.01.2024 ale emisiunii „Caravana România Suverană”, moderată de Alexandra Păcuraru și în cadrul cărora au fost încălcate prevederile art. 47 alin. (3) și ale art. 66 din Codul de reglementare a conținutului audiovizual. Printre afirmațiile moderatoarei : „Să vă fie rușine că mai asistați astăzi Ucraina ! Să vă fie rușine că trimiteți un om la Davos să vorbească numele nostru, al tuturor ! Eu, Alexandra Păcuraru, am spus că sunt una dintre românii care vor să rezilieze sprijinul pentru Ucraina. Nu este războiul nostru. Dacă ei petrec, dansează, se îmbuibă cu alcool, cu prostituție, cu toate, pentru ce să finanțez eu ?” ;
- somație publică postului Global News România pentru nerespectarea dispozițiilor art. 64 alin. (1) lit. a), b) din Codul audiovizualului la difuzarea emisiunii „Starea de veghe” din 30.01.2024. Printre titlurile afișate pe ecran : „Avertismentele medicilor români se confirmă din nou : Vaccinul Covid poate produce crima perfectă, afectând diferite organe ale corpului, la perioade diferite de la injectare” ; „Ultimele studii scot la iveală legătura directă dintre vaccinul Covid și vasculita asociată cu anticorpi citoplasmatici antineurofilici (ANCA), care pot afecta mai multe organe”.

În aceeași ședință, Consiliul a aprobat solicitarea Societății Române de Radiodifuziune de acordare a licenței audiovizuale pentru difuzarea prin rețele de comunicații electronice (internet) a serviciului de programe Radio 3 Net din București.

Biroul Informare și Relații Publice


Prevederi ale legislației audiovizuale la care facem referire :

Decizia nr. 220 din 24 februarie 2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual
Art. 47 - (3) Sunt interzise în programele audiovizuale afirmaţii defăimătoare generalizatoare la adresa unui grup/comunităţi definit(e) de gen, vârstă, rasă, etnie, naţionalitate, cetăţenie, credinţe religioase, orientare sexuală, nivel de educaţie, categorie socială, afecţiuni medicale sau caracteristici fizice.
Art. 64 - (1) În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii : a) asigurarea unei distincţii clare între fapte şi opinii ; b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă.
Art. 66 - În programele de ştiri şi dezbateri informarea în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială sau culturală, trebuie asigurate imparţialitatea şi echilibrul şi să fie favorizată libera formare a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică.