Comunicat de presă. Ședința publică a CNA din 05.12.2023

05.12.2023


envoyer l'article par mail title=


• Sancțiuni : amenzi de 20.000 de lei și 10.000 de lei - Realitatea Plus
• Decizii de intrare în legalitate – Soriasis ; Artrocalm Plus ;

Întrunit în ședința publică din data de 05.12.2023, Consiliul Național al Audiovizualului a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcția de specialitate ca urmare a sesizărilor primite și a decis să aplice postului Realitatea Plus următoarele sancțiuni :
- amendă de 20.000 de lei pentru emisiunea „Culisele statului paralel” din data de 09.10.2023, la difuzarea căreia au fost încălcate dispozițiile art. 3 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002 [Toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor], precum și cele ale art. 64 alin. (1) lit. b) din Codul de reglementare a conținutului audiovizual [În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii : (…) b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă] ;
- câte o amendă de 10.000 de lei pentru edițiile din 10.10.2023 și 23.10.2023 ale emisiunii „Culisele statului paralel”, difuzate cu încălcarea prevederilor art. 64 alin. (1) lit. b) din Codul audiovizualului.

De asemenea, CNA a hotărât să emită decizii de intrare în legalitate pentru spoturile publicitare TV aferente campaniilor de promovare a produselor :
- Soriasis, care nu respectă prevederile art. 93 alin. (1) din Codul audiovizualului, potrivit cărora „Comunicările comerciale audiovizuale trebuie să respecte, indiferent de formă şi de durată, principiile de protecţie a minorului, de informare corectă a publicului, de respectare a demnităţii umane, de asigurare a unei concurenţe loiale şi să nu utilizeze practici comerciale incorecte, înşelătoare sau agresive, aşa cum ele sunt definite de Legea nr. 363/2007 privind combaterea practicilor incorecte ale comercianţilor în relaţia cu consumatorii şi armonizarea reglementărilor cu legislaţia europeană privind protecţia consumatorilor, cu modificările şi completările ulterioare” (perioada monitorizată : 23-29.10.2023 ;
- Artrocalm Plus, spot difuzat cu încălcarea dispozițiilor art. 120 alin. (1), (2) și (3) din Cod, conform cărora „(1) Sub rezerva derogărilor prevăzute de legislaţia comunitară şi naţională aplicabile produselor şi suplimentelor alimentare şi apelor minerale naturale, informaţiile prezentate nu trebuie să le atribuie proprietăţi de prevenire, de tratament şi de vindecare a unei boli umane şi nu trebuie să sugereze astfel de proprietăţi. (2) În publicitatea şi teleshoppingul la suplimente alimentare, informaţiile de prezentare a produselor pot conţine exclusiv datele din eticheta, cutia, flaconul şi/sau prospectul produsului, care au fost, după caz, avizate de către institutele naţionale de sănătate publică din subordinea Ministerului Sănătăţii sau notificate de către Institutul de Bioresurse Alimentare, precum şi menţiunile nutriţionale şi de sănătate aprobate în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1.924/2006. (3) Nu se vor atribui alimentelor proprietăţi pe care acestea nu le posedă”. Raportul de monitorizare a cuprins perioada 23-29.10.2023. În aceeași ședință, Consiliul a aprobat solicitarea societății VIRA-SAT MEDIACOM SRL (Bistrița) de acordare a licenței audiovizuale pentru difuzarea prin rețele de comunicații electronice a serviciului de programe Tele21 Bistrița din Bistrița.

Biroul Informare și Relații Publice