Comunicat de presă. Ședința publică a CNA din 09.11.2023

09.11.2023


envoyer l'article par mail title=

Amendă 5.000 de lei – România TV

Întrunit în ședința publică din data de 09.11.2023, Consiliul Național al Audiovizualului a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcția de specialitate ca urmare a reclamațiilor primite și a decis să aplice postului România TV o amendă de 5.000 de lei pentru încălcarea prevederilor art. 40 alin. (2) din Codul de reglementare a conținutului audiovizual, potrivit cărora „În cazul în care acuzaţiile prevăzute la alin. (1) sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars ; respectarea acestui principiu presupune condiţii nediscriminatorii de exprimare până la finalul aceluiaşi program în cadrul căruia s-au făcut acuzaţiile. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere, trebuie precizat acest fapt”. Rapoartele analizate au cuprins emisiuni de dezbatere din perioada 20.09 – 26.09.2023, „România la raport”, „Punctul culminant” din 20.09.2023 ; „România Te Vede” din 23.09.2023 ; „Punctul culminant” din 26.09.2023. Printre titlurile afișate : „Ce toarnă mafiotul Plută în cătușe despre Gabriela Firea” ; „Imediat : frăția Gabriela Firea-USR : dezvăluiri uluitoare” ; „În public Firea și USR se atacă, în culise se cară banii” ; „Urmează exclusiv : Gabriela Firea tremură iar” ; „Cum au preluat reziștii pluta șpăgară a Gabrielei Firea” ; „Luxul și opulența din șifonierul Gabrielei Firea” ; „Ultima oră : clanul Firea - Pandele primește o nouă lovitură, procurorii au prins-o !” ; „Cum îi presa pe martorii din dosar” ; „La TV și pe Facebook vă povesteau, în culise furau cu punga”.

În aceeași ședință, în urma analizării rapoartelor întocmite de Direcția Control, Consiliul a decis să aplice următoarele sancțiuni :
- somație publică postului Hunedoara 1 (Deva/Hunedoara) pentru că, la difuzarea știrii cu titlurile „Administrație haotică la Primăria Simeria” ; „Primarul orașului ori nu cunoaște, ori nu vrea să respecte legea”, difuzată în buletinul informativ „Știrile Hunedoara 1” din data de 20 septembrie 2023, radiodifuzorul nu a ținut cont de prevederile art. 40 alin. (2) din Codul audiovizualului ;
- somație publică postului Radio Campus (Slobozia/Ialomița) pentru încălcarea dispozițiilor art. 64 alin. (1) lit. b) la difuzarea emisiunii „Revista vorbei” din data de 19.09.2023 ;
- somație publică societății NETFIL SRL / NETFIL CATV / FILIAȘI / DOLJ pentru nerespectarea dispozițiilor art. 74 alin. (3) și 82 alin. (1) și (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002.

De asemenea, Consiliul a hotărât să emită o decizie de intrare în legalitate pentru spoturi publicitare aferente campaniei de promovare a unor servicii oferite de Clinica Dr. Diaconu și difuzate de Radio Zu din Pitești cu încălcarea prevederilor art. 93 alin. (1) din Codul audiovizualului, conform cărora „Comunicările comerciale audiovizuale trebuie să respecte, indiferent de formă şi de durată, principiile de protecţie a minorului, de informare corectă a publicului, de respectare a demnităţii umane, de asigurare a unei concurenţe loiale şi să nu utilizeze practici comerciale incorecte, înşelătoare sau agresive, aşa cum ele sunt definite de Legea nr.363/2007 privind combaterea practicilor incorecte ale comercianţilor în relaţia cu consumatorii şi armonizarea reglementărilor cu legislaţia europeană privind protecţia consumatorilor, cu modificările şi completările ulterioare”.

Biroul Informare și Relații Publice


Prevederi ale legislației audiovizualului la care facem referire :

Legea audiovizualului nr. 504/2002

Art. 74 - (3) Distribuitorii de servicii pot modifica structura ofertei de servicii de programe retransmise numai cu acordul Consiliului.
Art. 82 - (1) Orice distribuitor care retransmite servicii de programe prin reţele de comunicaţii electronice are obligaţia să includă în oferta sa serviciile de programe ale Societăţii Române de Televiziune destinate publicului din România, precum şi alte servicii de programe, libere la retransmisie şi fără condiţionări tehnice sau financiare, ale radiodifuzorilor privaţi, aflaţi sub jurisdicţia României, în limita a 25% din numărul total de servicii de programe distribuite prin reţeaua respectivă, precum şi serviciile de televiziune a căror obligativitate de retransmitere este stabilită prin acorduri internaţionale la care România este parte. Criteriul de departajare pentru radiodifuzorii privaţi este ordinea descrescătoare a indicelui anual de audienţă.

(2) Distribuitorii care retransmit servicii de programe au obligaţia, la nivel regional şi local, să includă în oferta lor cel puţin două programe regionale şi două programe locale, acolo unde acestea există ; criteriul de departajare va fi ordinea descrescătoare a audienţei.

Decizia Nr. 220*) din 24 februarie 2011 privind Codul de reglementare a conținutului audiovizual

Art. 64 (1) (...) lit. b) În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii : (...) b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă.