Comunicat de presă. Ședința publică a CNA din 08.11.2023

08.11.2023


envoyer l'article par mail title=

Sancțiuni : somații publice – România TV

Întrunit în ședința publică din data de 08.11.2023, Consiliul Național al Audiovizualului a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcția de specialitate ca urmare a reclamațiilor primite și a decis să aplice postului România TV următoarele sancțiuni :
- somație publică, pentru că la difuzarea ediției din 14.08.2023 a emisiunii „România în 60 de minute” nu a respectat prevederile art. 34 alin. (1) din Codul de reglementare a conținutului audiovizual, potrivit cărora „Orice persoană are dreptul la propria imagine”. Printre titlurile afișate : „Show erotic făcut pe stradă de soția unui politician celebru” ; „Ce au făcut în văzul tuturor liderul politic și soția porno” ;
- somație publică pentru ediția din 15.08.2023 a emisiunii „România în 60 de minute”, difuzată fără a fi respectate dispozițiile art. 64 alin. (1) lit. b) din Codul audiovizualului [„În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii : (...) b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă”]. Unul dintre titlurile afișate a fost „Excluderea creștinilor din societate dacă se opun resetării”, iar moderatorul a făcut următoarea afirmație : „Unul dintre experții Organizației Națiunilor Unite transmite printr-un raport oficial faptul că, atenție, (...) creștinii care nu acceptă proiectul pentru avansul mișcării LGBT trebuie excluși din societate”.

Biroul Informare și Relații Publice