Comunicat de presă. Ședința publică a CNA din 26.09.2023

26.09.2023


envoyer l'article par mail title=

Sancțiuni :
• amendă de 50.000 de lei – Nașul TV ;
• somație publică – Prima Sport 1

Întrunit în ședința publică din data de 26.09.2023, după analizarea rapoartelor de monitorizare întocmite de direcția de specialitate ca urmare a reclamațiilor primite, Consiliul Național al Audiovizualului a decis să aplice următoarele sancțiuni :
- amendă de 50.000 de lei postului Nașul TV pentru edițiile din 07 - 08 și 21.06.2023 ale emisiunii „Să vorbim despre tine”, difuzate fără a se respecta dispozițiile art. 3 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504 /2002 [„Toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor]. Printre afirmațiile făcute în edițiile mai sus-menționate : „Americanii au bombardat Ploieștiul în al doilea război mondial, au bombardat Bucureștiul, Gara de Nord, trupele aliate, tocmai ce am trecut de comemorarea tristă a acelor zile și anul acesta (...) Cu rușii am avut sovromurile (...) 50, 60 de ani de rusificare a României, România totuși și-a plătit datoria externă, a construit o industrie, a făcut case, 80% din români au proprietăți private, în timp ce în 33 de ani de neo-comunism, neo-marxist americanizat, da ? Sub influența Statelor Unite, numărul proprietarilor în România a scăzut la 60%, economia este prăbușită, iar toată industria e vândută” (Mihai Rapcea, avocat, invitat în ediția 7-8.06.2023) ; „Eram extrem de bine, cei trei piloni a unei națiuni (...), erau la rang de cinste în epoca socialistă. Da, sănătatea era sănătate, educația era educație, pentru că nu se dorea un popor prost și ușor de manipulat și în plus, de asta era dreptul de a evolua. În 89, la Revoluție, eram o țară care se întorcea după soare, industrie, ne puteam susține singuri, zero datorii peste tot în lume, plus, bani în cont. Și iată în ce situație este România acum ! Țară dezvoltată, asta eram ! (...) Da, și am uitat, securitatea (...) Securitatea era securitate, nu ? Securitate, mă refer la siguranța în tot și în toate” (Gabriela Calițescu, moderatoare, în ediția din 21.06.2023) ;
- somație publică postului Prima Sport 1 pentru încălcarea prevederilor art. 40 alin. (5) din Codul de reglementare a conținutului audiovizual în cadrul emisiunii „Fotbal All Inclusive” din data de 13.09.2023 [„Moderatorii, prezentatorii şi realizatorii programelor au obligaţia să nu folosească şi să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă”].

Biroul Informare și Relații Publice