Comunicat de presă. Ședința publică a CNA din 29.08.2023

29.08.2023


envoyer l'article par mail title=

Sancțiuni :
• somații publice – Global News, Pro TV

Întrunit în ședința publică din data de 29.08.2023, Consiliul Național al Audiovizualului a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcția de specialitate ca urmare a reclamațiilor primite și a decis să aplice următoarele sancțiuni :
- somație publică postului Global News pentru știrea cu titlul „Eurostat publică date care arată că vaccinul Covid nu a stopat mortalitatea”, prezentată în ediția informativă „Știri” din data de 18.05.2023. Radiodifuzorul nu a ținut cont de prevederile art. 3 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504 /2002, potrivit cărora „Toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor" ;
- somație publică postului Global News pentru modul de abordare a subiectelor referitoare la proiectul de lege PL-x nr. 145/2023 privind organizarea activității de prevenire a separării copilului de familie. Rapoartele de monitorizare cuprind edițiile din 5, 9, 10, 11 și 15.05.2023 ale emisiunii „Știrea exactă”, precum și „Starea de veghe” din 12.05.2023. Consiliul a constatat încălcarea dispozițiilor art. 64 alin. (1) lit. b) din Codul de reglementare a conținutului audiovizual, conform cărora „În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii : (...) b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă” ;
- somație publică postului Pro TV pentru ediția informativă „Știrile Pro TV” din 31.05.2023, ora 17.00, în cadrul căreia a fost transmisă știrea cu titlul „Tânără înjunghiată mortal de partener” fără a se ține cont de prevederile art. 42^2 din Legea audiovizualului nr. 504 /2002 [„În cadrul difuzării în serviciile de televiziune şi de radiodifuziune a programelor care abordează tema violenţei domestice este obligatoriu să se asigure informarea victimelor violenţei domestice asupra existenţei numărului de telefon « Telverde destinat victimelor violenţei domestice »].

În aceeași ședință, Consiliul a analizat rapoartele întocmite de Direcția Monitorizare ca urmare a autosesizării și a unei sesizări primite la CNA pentru trei ediții ale emisiunii „Inimă de român” (din 23, 30.06 și 04.08.2023) identificate pe platforma de partajare Facebook, pe pagina denumită DISTV. În cadrul acestor ediții au fost făcute afirmații precum : „(…) Holocaustul românesc este o făcătură, o mistificare istorică nerușinată și mică, criminală, criminală, pentru că scopul este de a jefui națiunea și statul de uriașe sume de bani” (23.06.2023) ; „Așadar situația este limpede. Nu statul român a provocat antisemitism. Nu statul român i-a batjocorit, umilit pe domnii evrei, ci invers. Evreii, în 1940, ne-au declarat război Armatei Române, structurilor informative, populației… au omorât, au trădat, au incendiat. Aceste lucruri trebuie spuse !” (30.06.2023) ; „Holocaustul românesc (...) vă spun că este mai mult, mai mult este o propagandă și o mistificare nerușinată, nu se bazează pe realități istorice concrete” (ediția din 04.08.2023). La finalul dezbaterilor, CNA a decis să transmită notificări către Comisia Media din Irlanda și către compania Meta Platforms Ireland (Meta – Facebook). Totodată, în privința declarațiilor din emisiunea „Inimă de român”, Consiliul a decis să sesizeze atât Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, cât și Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării.

Biroul Informare și Relații Publice