Comunicat de presă. Ședința publică a CNA din 08.08.2023

08.08.2023


envoyer l'article par mail title=


Întrunit în ședința publică din data de 08.08.2023, Consiliul Național al Audiovizualului a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcția de specialitate ca urmare a reclamațiilor primite și a decis să sancționeze cu somație publică postul TVR Cultural, deoarece, la difuzarea spectacolului „Livada de vișini” din cadrul emisiunii Teatru TV din data de 19.07.2023, nu au fost respectate prevederile art. 3 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, conform cărora : „Toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor”.

De asemenea, CNA a hotărât să emită decizii de intrare în legalitate pentru spoturile publicitare TV aferente campaniilor de promovare pentru :
- Biloxin, difuzat de postul România TV fără a se ține cont de dispozițiile art. 120 alin. (3) din Codul audiovizualului, conform cărora : „Nu se vor atribui alimentelor proprietăţi pe care acestea nu le posedă” (perioada monitorizată : 01-05.05.2023) ;
- Spițeria vraciului, transmis de postul Etno TV cu încălcarea prevederilor art. 93 alin. (1) din Cod, conform cărora : „Comunicările comerciale audiovizuale trebuie să respecte, indiferent de formă şi de durată, principiile de protecţie a minorului, de informare corectă a publicului, de respectare a demnităţii umane, de asigurare a unei concurenţe loiale şi să nu utilizeze practici comerciale incorecte, înşelătoare sau agresive, aşa cum ele sunt definite de Legea nr. 363/2007 privind combaterea practicilor incorecte ale comercianţilor în relaţia cu consumatorii şi armonizarea reglementărilor cu legislaţia europeană privind protecţia consumatorilor, cu modificările şi completările ulterioare” (perioada monitorizată : 07-16.07.2023).

În aceeași ședință, Consiliul a hotărât să sancționeze societatea CANAL+ LUXEMBOURG S.a.r.l. (DTH) cu amendă de 10.000 de lei pentru încălcarea prevederilor art. 13 alin. (4) din Decizia CNA nr. 72 / 2012 privind condiţiile de eliberare şi modificare a avizului de retransmisie [În termen de 30 de zile de la publicarea listei must carry, distribuitorii de servicii de programe au obligaţia să introducă în oferta lor serviciile de programe care îndeplinesc condiţiile regimului must carry şi să depună la CNA anexa nr. 2, prevăzută la art. 2 alin. (2) lit. c)].

Totodată, pentru încălcarea prevederilor art. 54 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, Consiliul a decis să aplice societății ELIT MEDIA ADVERTISING SRL (Dej) o somație publică [„Furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să solicite Consiliului acordul pentru orice modificare intervenită în documentele şi în datele declarate, prevăzute la art. 54 alin. (1) lit. b) şi e)”].

Biroul Informare și Relații Publice