Comunicat de presă. Ședința publică a CNA din 05.07.2023
05.07.2023

Somații publice – România TV
Întrunit în ședința publică din data de 05.07.2023, Consiliul Național al Audiovizualului a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcția de specialitate ca urmare a autosesizării și a sesizărilor primite și a decis să aplice postului România TV următoarele sancțiuni :
- somație publică pentru modul în care radiodifuzorul a abordat subiectul referitor la moartea jurnalistei Iulia Marin în emisiuni de știri și dezbateri din 21, 22, 24, 25 și 26.04.2023 [printre titlurile afișate : „Imediat : Cum a ignorat propagandistul-șef deciziile medicale” ; „Cum a fost abuzată emoțional la serviciu tânăra moartă” ; „Imediat : Gafele cumplite care i-au agravat situația Iuliei” ; „De ce angajatorul a exploatat greaua suferință a jurnalistei ?”]. Membrii Consiliului au constatat că România TV a încălcat prevederile art. 66 și 67 din Codul de reglementare a conținutului audiovizual [art. 66 „În programele de ştiri şi dezbateri informarea în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială sau culturală, trebuie asigurate imparţialitatea şi echilibrul şi să fie favorizată libera formare a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică” ; art. 67 „În exercitarea dreptului lor de a-şi exprima opinii sau puncte de vedere în legătură cu subiecte de interes public, prezentatorii şi moderatorii trebuie să asigure o separare clară a opiniilor de fapte şi nu trebuie să profite de apariţia lor constantă în programe într-un mod care să contravină exigenţelor de asigurare a imparţialităţii”] ;
- somație publică pentru ediții ale emisiunilor „Știrile România Tv” și „România în 60 de minute” din 23.04.2023, la difuzarea cărora nu au fost respectate dispozițiile art. 40 alin. (1) și (2) din Codul audiovizualului. Printre titlurile afișate pe ecran s-au regăsit : „Terapeuta „sculă pe basculă« și tratamentul »prin burta balenei« ; „Cum laudă doamna „expert » decizia Iuliei de a se sinucide” ; „Drama ziaristei care s-a sinucis : ce i-au făcut șeful și terapeuta”. [„(1) În virtutea dreptului la propria imagine, în cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale,acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate trebuie contactate şi invitate să intervină pentru a-şi exprima punctul de vedere. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere sau nu a putut fi contactată prin încercări repetate, trebuie precizat acest fapt. (2) În cazul în care acuzaţiile prevăzute la alin. (1) sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars ; respectarea acestui principiu presupune condiţii nediscriminatorii de exprimare până la finalul aceluiaşi program în cadrul căruia s-au făcut acuzaţiile. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere, trebuie precizat acest fapt”].
Biroul Informare și Relații Publice