Comunicat de presă. Ședința publică a CNA din 13.06.2023

13.06.2023


envoyer l'article par mail title=

Sancțiuni :
• amendă de 5.000 de lei – Inedit TV
• somație publică – TVR 2

Întrunit în ședința publică din data de 13.06.2023, Consiliul Național al Audiovizualului a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcția de specialitate ca urmare a sesizărilor primite și a decis să aplice următoarele sancțiuni :
- amendă de 5.000 de lei postului Inedit TV pentru că, în emisiunea „Ultima instanță” din data de 08.05.2023, cu titlul „Vrem o Românie fără hoție”, au fost făcute o serie de afirmații la adresa unor persoane din cadrul administrației locale a comunei Pietroșița, jud. Dâmbovița, fără a se ține cont de prevederile art. 64 alin. (1) lit. b) din Codul de reglementare a conținutului audiovizual [„În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii : (...) b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă”] ;
- somație publică postului TVR 2 pentru emisiunea „Rivalii cu Marina Almășan”. În cadrul ediției din 25.03.2023 au fost două momente (cântecul folk „Olguța gelofila”, interpretat de Daniel Iancu și, respectiv, o glumă a prezentatoarei referitoare la motivul pentru care căsătoriile din India sunt „cele mai trainice de pe mapamond”), la difuzarea cărora nu au fost respectate dispozițiile art. 47 alin. (3) din Codul audiovizualului [„Sunt interzise în programele audiovizuale afirmaţii defăimătoare generalizatoare la adresa unui grup/comunităţi definit(e) de gen, vârstă, rasă, etnie, naţionalitate, cetăţenie, credinţe religioase, orientare sexuală, nivel de educaţie, categorie socială, afecţiuni medicale sau caracteristici fizice”].

În aceeași sedință, Consiliul a aprobat solicitarea societății FIBERPLUS SRL din Vaslui de acordare a licenței audiovizuale pentru difuzarea prin rețele de comunicații electronice a serviciului de programe exclusiv videotext TV Podul Înalt din Vaslui, precum și solicitarea societății PUBLIVOL CREATIV SRL din Voluntari de acordare a licenţei audiovizuale pentru difuzarea prin satelit a serviciului de programe METROPOLA TV din București.

Biroul Informare și Relații Publice