Comunicat de presă. Ședința publică a CNA din 30.03.2023

30.03.2023


envoyer l'article par mail title=

Sancțiuni :
• somații publice – Realitatea PLUS

Întrunit în ședința publică din data de 30.03.2023, Consiliul Național al Audiovizualului a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcția de specialitate ca urmare a sesizărilor primite și a decis să aplice postului Realitatea PLUS câte o somație publică pentru :
- ediția din 12.03.2023 a emisiunii „Culisele Statului Paralel”, difuzată fără a se ține cont de dispozițiile art. 40 alin. (1) din Codul de reglementare a conținutului audiovizual, conform cărora „În virtutea dreptului la propria imagine, în cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate trebuie contactate şi invitate să intervină pentru a-şi exprima punctul de vedere. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere sau nu a putut fi contactată prin încercări repetate, trebuie precizat acest fapt” ;
- emisiunea „România suverană” din 09.03.2023, în cadrul căreia moderatoarea a făcut diverse afirmații referitoare la activitatea ministrului Agriculturii, Petre Daea, printre acestea fiind „Și tu vii la televizor, Petre Daea, la 100 de ani, și spui promisiuni”. Radiodifuzorul a încălcat astfel prevederile art. 47 alin. (4) din Codul audiovizualului, potrivit cărora „Sunt interzise în programele audiovizuale afirmaţii defăimătoare generalizatoare la adresa unei persoane pe baza apartenenţei acesteia la un grup/o comunitate definit(ă) de gen, vârstă, rasă, etnie, naţionalitate, cetăţenie, credinţe religioase, orientare sexuală, nivel de educaţie, categorie socială, afecţiuni medicale sau caracteristici fizice”.

În aceeași ședință, Consiliul a decis aplicarea unei amenzi de 20.0000 de lei societății TEZAUR RTV SRL (Melos TV) din București pentru încălcarea prevederilor art. 54 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, conform cărora „Furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să solicite Consiliului acordul pentru orice modificare intervenită în documentele şi în datele declarate, prevăzute la art. 54 alin. (1) lit. b) şi e)”.

Biroul Informare și Relații Publice