Comunicat de presă. Ședința publică a CNA din 28.03.2023

28.03.2023


envoyer l'article par mail title=

Sancțiuni :
• amenzi de 10.000 de lei – Nașul TV, TVR 1, TVR 2, TVR Info, România TV, NCN, Național TV, Național 24 Plus, Metropola TV, Kanal D ;
• somații publice : Aleph News, Antena 1, Antena 3, B1 TV, Digi 24, Pro TV, Realitatea PLUS, Litoral TV, Dotto TV, Dobrogea TV.

Întrunit în ședința publică din data de 28.03.2023, Consiliul Național al Audiovizualului a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcțiile de specialitate ca urmare a sesizărilor primite pentru 19 posturi centrale de televiziune și pentru 14 posturi regionale și locale din județul Constanța și din județele învecinate. Au fost monitorizate emisiuni de știri și dezbateri difuzate în zilele de 5 și 6 ianuarie 2023, în cadrul cărora a fost prezentat cazul unui deputat AUR care și-ar fi agresat soția. Constatând încălcarea dispozițiilor art. 42^2 din Legea audiovizualului nr. 504/2002 [„În cadrul difuzării în serviciile de televiziune şi de radiodifuziune a programelor care abordează tema violenţei domestice este obligatoriu să se asigure informarea victimelor violenţei domestice asupra existenţei numărului de telefon « Telverde destinat victimelor violenţei domestice »], Consiliul a decis să aplice următoarele sancțiuni :
- câte o amendă de 10.000 de lei posturilor TVR 1, TVR 2, TVR Info, România TV, NCN, Național TV, Național 24 Plus, Metropola TV, Kanal D ;
- câte o somație publică posturilor Antena 1, Antena 3, B1 TV, Digi 24, Pro TV, Realitatea PLUS, Litoral TV, Dotto TV, Dobrogea TV.

În aceeași ședință, Consiliul a sancționat cu amendă de 10.000 de lei postul Nașul TV, pentru edițiile din 10 și 12.01.2023 ale emisiunii „Să vorbim despre tine”. Prin modul de abordare a temei referitoare la vaccinarea anti-COVID și efectele adverse ale vaccinurilor, radiodifuzorul a încălcat prevederile art. 3 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, precum și dispozițiile art. 64 alin. (1) lit. a), b) și ale art. 66 din Codul de reglementare a conținutului audiovizual.

De asemenea, postul Aleph News a fost sancționat cu somație publică pentru emisiunea „Știri” din data de 11.01.2023, difuzată fără a se ține cont de prevederile art. 65 lit. e) din Codul audiovizualului, potrivit cărora „În emisiunile de ştiri şi dezbateri, radiodifuzorii trebuie să respecte următoarele reguli : (...) e) în cazul prezentării de înregistrări provenind din surse externe redacţiei, să se precizeze acest lucru pe tot parcursul înregistrării ; dacă imaginile provin de la un alt post de televiziune, trebuie precizat acest lucru înainte de difuzarea lor, iar sigla postului de la care au fost preluate trebuie să fie vizibilă pe tot parcursul difuzării”.

În aceeași sedință, Consiliul a aprobat solicitarea societății TELENOVA SRL din Timișoara de acordare a licenței audiovizuale pentru difuzarea prin rețele de comunicații electronice a serviciului de programe Televiziunea 8 TV.

Biroul Informare și Relații Publice


Prevederi ale legislației audiovizualului la care facem referire :

Legea audiovizualului Nr. 504/2002, cu modificările și completările ulterioare
Art. 3 (2) Toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor.

Decizia CNA 220/2011 privind Codul de reglementare a conținutului audiovizual
Art. 64 - (1) În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii : a) asigurarea unei distincţii clare între fapte şi opinii ; b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă.
Art. 66 - În programele de ştiri şi dezbateri informarea în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială sau culturală, trebuie asigurate imparţialitatea şi echilibrul şi să fie favorizată libera formare a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică.