Comunicat de presă. Ședința publică a CNA din 23.02.2023

23.02.2023


envoyer l'article par mail title=

Sancțiuni :
• amenzi de 10.000 de lei și somații publice – România TV

Întrunit în ședința publică din data de 23.02.2023, Consiliul Național al Audiovizualului a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcția de specialitate ca urmare a sesizărilor primite și a decis să aplice postului România TV următoarele sancțiuni :
- amendă de 10.000 de lei pentru ediția din 25.12.2022 a emisiunii „Special”, precum și pentru cea din 26.12.2022 a emisiunii „RO la raport”, în cadrul cărora radiodifuzorul a încălcat dispozițiile art. 3 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, precum și pe cele ale art. 64 alin. (1) lit. a), b) din Codul de reglementare a conținutului audiovizual. Printre titlurile afișate pe ecran s-au regăsit : „Becali se dezlănțuie la adresa politicienilor” ; „Ce a modificat vaccinul COVID în corpul omului” ; respectiv „Dan Puric demască oculta care a pus mâna pe România” ; „Dan Puric vorbește despre resetarea impusă în România” ; „Dan Puric : România a devenit laborator vaccinal”, „Bordelizarea Europei, pe cine acuză Dan Puric” ;
- amendă de 10.000 de lei pentru emisiunea „România 60 Minute” din data de 23.12.2022, difuzată fără a se respecta prevederile art. 47 alin. (3) și ale art. 70 alin. (1) din Codul audiovizualului. Titluri afișate : „Resetarea sexuală în plină desfășurare” ; Ce vor să facă neomarxiștii copiilor de 16 ani ” ;
- somație publică pentru încălcarea dispozițiilor art. 64 alin. (1) lit. b) în emisiunea „Punctul Culminant” din data de 14.12.2022 („Uterul artificial, ce se pregătește în aceste zile”) ;
- somație publică pentru emisiunea „Special”, ediția din 16.12.2022, în care nu s-au respectat prevederile art. 40 alin. (2) din Codul audiovizualului la relatarea subiectului despre accidentul rutier în care a fost implicată Monica Macovei („Monica Macovei în stare avansată de ebrietate” ; „În ce hal a fost scoasă din restaurant Monica Macovei”).

Biroul Informare și Relații Publice


Prevederi ale legislației audiovizualului la care facem referire :

Legea audiovizualului Nr. 504 din 11 iulie 2002, cu modificările și completările ulterioare
Art. 3 (2) Toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor.

Decizia CNA 220/2011 privind Codul de reglementare a conținutului audiovizual

Art. 40 (2) În cazul în care acuzaţiile prevăzute la alin. (1) sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars ; respectarea acestui principiu presupune condiţii nediscriminatorii de exprimare până la finalul aceluiaşi program în cadrul căruia s-au făcut acuzaţiile. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere, trebuie precizat acest fapt.
Art. 47 - (3) Sunt interzise în programele audiovizuale afirmaţii defăimătoare generalizatoare la adresa unui grup/comunităţi definit(e) de gen, vârstă, rasă, etnie, naţionalitate, cetăţenie, credinţe religioase, orientare sexuală, nivel de educaţie, categorie socială, afecţiuni medicale sau caracteristici fizice.
Art. 64 - (1) În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii : a) asigurarea unei distincţii clare între fapte şi opinii ; b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă.
Art. 70 - (1) În cadrul programelor de ştiri şi dezbateri care abordează probleme de interes public privind minorităţile etnice, religioase sau sexuale se va prezenta şi un punct de vedere al acestora.