Comunicat de presă. Ședința publică a CNA din 21.02.2023

21.02.2023


envoyer l'article par mail title=


Sancțiuni :
• amenzi : 15.000 de lei - Realitatea Plus și 5.000 de lei – Nașul TV
• somații publice : Realitatea Plus

Întrunit în ședința publică din data de 21.02.2023, Consiliul Național al Audiovizualului a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcția de specialitate ca urmare a sesizărilor primite și a decis să aplice următoarele sancțiuni :
- amendă de 15.000 de lei postului Realitatea Plus pentru ediția din 29.12.2022 a emisiunii „Culisele statului paralel”, difuzată cu încălcarea dispozițiilor art. 64 alin. (1) lit. a), b) și ale art. 40 alin. (1), (4) din Codul de reglementare a conținutului audiovizual. La stabilirea sancțiunii s-a avut în vedere și ediția din 18.10.2022 a emisiunii menționate. Printre titlurile afișate pe ecran s-au regăsit „Noi decese în rândul vaccinaților, specialiștii intervin” ; „Cel mai negru coșmar pentru români, când vor fi iar restricții” ;
- amendă de 5.000 de lei postului Nașul TV pentru emisiunea „Să vorbim despre tine” difuzată, în reluare, în data de 14.12.2022, în cadrul căreia radiodifuzorul a încălcat prevederile art. 40 alin. (1) și (4) și ale art. 64 alin. (1) lit. b) din Codul audiovizualului (emisiunea a fost difuzată în direct în 13.12.2022) ;
- somație publică postului Realitatea Plus pentru emisiunea „Culisele statului paralel” difuzată în data de 28.12.2022, fără a se respecta dispozițiile art. 40 alin. (1) și (5) din Cod ;
- somație publică postului Realitatea Plus pentru emisiuni de știri și dezbateri difuzate în data de 10 și 11.12.2022, ediția din 14.12.2022 a emisiunii „România suverană” și ediția din 16.12.2022 a emisiunii „100%” în cadrul cărora radiodifuzorul a încălcat prevederile art. 64 alin. (1) lit a), b) și ale art. 67 din Codul audiovizualului.

În aceeași ședință, după analizarea solicitărilor de modificări ale licențelor audiovizuale, Consiliul a decis aplicarea unei somații publice societății UNIVERSUL DÂMBOVIȚEAN S.R.L. din Târgoviște pentru nerespectarea prevederilor art. 54 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, conform cărora „Furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să solicite Consiliului acordul pentru orice modificare intervenită în documentele şi în datele declarate, prevăzute la art. 54 alin. (1) lit. b) şi e)”.

Biroul Informare și Relații Publice


Prevederi ale legislației audiovizualului la care facem referire :

Decizia CNA 220/2011 privind Codul de reglementare a conținutului audiovizual
Art. 40 - (1) În virtutea dreptului la propria imagine, în cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate trebuie contactate şi invitate să intervină pentru a-şi exprima punctul de vedere. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere sau nu a putut fi contactată prin încercări repetate, trebuie precizat acest fapt. (4) Moderatorii programelor au obligaţia să solicite ferm interlocutorilor să probeze afirmaţiile acuzatoare, pentru a permite publicului să evalueze cât de justificate sunt acestea. (5) Moderatorii, prezentatorii şi realizatorii programelor au obligaţia să nu folosească şi să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă.
Art. 64 - (1) În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii : a) asigurarea unei distincţii clare între fapte şi opinii ; b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă.
Art. 67 - În exercitarea dreptului lor de a-şi exprima opinii sau puncte de vedere în legătură cu subiecte de interes public, prezentatorii şi moderatorii trebuie să asigure o separare clară a opiniilor de fapte şi nu trebuie să profite de apariţia lor constantă în programe într-un mod care să contravină exigenţelor de asigurare a imparţialităţii.