Comunicat de presă. Ședința publică a CNA din 21.02.2023

21.02.2023


envoyer l'article par mail title=


SancÈ›iuni :
• amenzi : 15.000 de lei - Realitatea Plus È™i 5.000 de lei – NaÈ™ul TV
• somaÈ›ii publice : Realitatea Plus

ÃŽntrunit în È™edinÈ›a publică din data de 21.02.2023, Consiliul NaÈ›ional al Audiovizualului a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcÈ›ia de specialitate ca urmare a sesizărilor primite È™i a decis să aplice următoarele sancÈ›iuni :
- amendă de 15.000 de lei postului Realitatea Plus pentru ediÈ›ia din 29.12.2022 a emisiunii „Culisele statului paralel”, difuzată cu încălcarea dispoziÈ›iilor art. 64 alin. (1) lit. a), b) È™i ale art. 40 alin. (1), (4) din Codul de reglementare a conÈ›inutului audiovizual. La stabilirea sancÈ›iunii s-a avut în vedere È™i ediÈ›ia din 18.10.2022 a emisiunii menÈ›ionate. Printre titlurile afiÈ™ate pe ecran s-au regăsit „Noi decese în rândul vaccinaÈ›ilor, specialiÈ™tii intervin” ; „Cel mai negru coÈ™mar pentru români, când vor fi iar restricÈ›ii” ;
- amendă de 5.000 de lei postului NaÈ™ul TV pentru emisiunea „Să vorbim despre tine” difuzată, în reluare, în data de 14.12.2022, în cadrul căreia radiodifuzorul a încălcat prevederile art. 40 alin. (1) È™i (4) È™i ale art. 64 alin. (1) lit. b) din Codul audiovizualului (emisiunea a fost difuzată în direct în 13.12.2022) ;
- somaÈ›ie publică postului Realitatea Plus pentru emisiunea „Culisele statului paralel” difuzată în data de 28.12.2022, fără a se respecta dispoziÈ›iile art. 40 alin. (1) È™i (5) din Cod ;
- somaÈ›ie publică postului Realitatea Plus pentru emisiuni de È™tiri È™i dezbateri difuzate în data de 10 È™i 11.12.2022, ediÈ›ia din 14.12.2022 a emisiunii „România suverană” È™i ediÈ›ia din 16.12.2022 a emisiunii „100%” în cadrul cărora radiodifuzorul a încălcat prevederile art. 64 alin. (1) lit a), b) È™i ale art. 67 din Codul audiovizualului.

ÃŽn aceeaÈ™i È™edință, după analizarea solicitărilor de modificări ale licenÈ›elor audiovizuale, Consiliul a decis aplicarea unei somaÈ›ii publice societății UNIVERSUL DÂMBOVIÈšEAN S.R.L. din TârgoviÈ™te pentru nerespectarea prevederilor art. 54 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, conform cărora „Furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaÅ£ia să solicite Consiliului acordul pentru orice modificare intervenită în documentele ÅŸi în datele declarate, prevăzute la art. 54 alin. (1) lit. b) ÅŸi e)”.

Biroul Informare și Relații Publice


Prevederi ale legislaÈ›iei audiovizualului la care facem referire :

Decizia CNA 220/2011 privind Codul de reglementare a conținutului audiovizual
Art. 40 - (1) În virtutea dreptului la propria imagine, în cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate trebuie contactate şi invitate să intervină pentru a-şi exprima punctul de vedere. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere sau nu a putut fi contactată prin încercări repetate, trebuie precizat acest fapt. (4) Moderatorii programelor au obligaţia să solicite ferm interlocutorilor să probeze afirmaţiile acuzatoare, pentru a permite publicului să evalueze cât de justificate sunt acestea. (5) Moderatorii, prezentatorii şi realizatorii programelor au obligaţia să nu folosească şi să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă.
Art. 64 - (1) ÃŽn virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii : a) asigurarea unei distincÅ£ii clare între fapte ÅŸi opinii ; b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată ÅŸi prezentată în mod imparÅ£ial ÅŸi cu bună-credinţă.
Art. 67 - În exercitarea dreptului lor de a-şi exprima opinii sau puncte de vedere în legătură cu subiecte de interes public, prezentatorii şi moderatorii trebuie să asigure o separare clară a opiniilor de fapte şi nu trebuie să profite de apariţia lor constantă în programe într-un mod care să contravină exigenţelor de asigurare a imparţialităţii.