Comunicat de presă. Ședința publică a CNA din 31.01.2023
31.01.2023
Sancțiuni :
• amendă – 10.000 de lei B1 TV
• somații publice – Digi 24, Prima TV, Pro TV, Realitatea Plus, România TV
Întrunit în ședințe publice în zilele de 19, 26 și 31.01.2023, Consiliul Național al Audiovizualului a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcția de specialitate, ca urmare a autosesizării și a sesizărilor primite, pentru modul în care a fost reflectat în spațiul audiovizual subiectul referitor la presupusa participare a lui Elon Musk și a Angelinei Jolie la petrecerea de Halloween organizată la Castelul Bran. Au fost monitorizate emisiuni informative difuzate în zilele de 30 și 31.10.2022 de 15 posturi de televiziune : Aleph News, Antena 1, Antena 3 CNN, B1 TV, Digi 24, Euronews România, Kanal D, Metropola TV, Național TV, Prima TV, PRO TV, Realitatea Plus, România TV, TVR 1, TVR Info.
ÃŽn È™edinÈ›a publică din 31.01.2023, Consiliul a decis să sancÈ›ioneze cu câte o somaÈ›ie publică posturile Digi 24, Prima TV, PRO TV, Realitatea Plus È™i România TV, pentru că nu au respectat prevederile art. 64 alin. (1) lit. b din Codul de reglementare a conÈ›inutului audiovizual, potrivit cărora „În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii : (...) b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată ÅŸi prezentată în mod imparÅ£ial ÅŸi cu bună-credinţă”. MenÈ›ionăm că la celelalte posturi nu au fost constatate încălcări ale legislaÈ›iei audiovizuale, dar în urma analizării rapoartelor, Consiliul a hotărât să atenÈ›ioneze în scris Antena 3 CNN, Euronews România È™i TVR Info pentru ca, pe viitor, să È›ină cont cu mai multă stricteÈ›e de prevederile art. 64 alin. (1) lit. b din Cod.
ÃŽn aceeaÈ™i È™edință, CNA a decis să sancÈ›ioneze postul B1 TV cu amendă de 10.000 de lei pentru încălcarea dispoziÈ›iilor art. 67, art. 64 alin. (1) lit. a) È™i 40 alin. (2) din Codul audiovizualului. Rapoartele de monitorizare analizate cuprind mai multe ediÈ›ii ale emisiunii „Bună, România !”, difuzate în lunile octombrie, noiembrie È™i decembrie 2022.
Biroul Informare și Relații Publice
Prevederi ale legislației audiovizualului la care facem referire
Codul de reglementare a conținutului audiovizual
Art. 40 - (2) În cazul în care acuzaţiile prevăzute la alin. (1) sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars ; respectarea acestui principiu presupune condiţii nediscriminatorii de exprimare până la finalul aceluiaşi program în cadrul căruia s-au făcut acuzaţiile. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere, trebuie precizat acest fapt.
Art. 64 - În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii : a) asigurarea unei distincţii clare între fapte şi opinii ;
Art. 67 - În exercitarea dreptului lor de a-şi exprima opinii sau puncte de vedere în legătură cu subiecte de interes public, prezentatorii şi moderatorii trebuie să asigure o separare clară a opiniilor de fapte şi nu trebuie să profite de apariţia lor constantă în programe într-un mod care să contravină exigenţelor de asigurare a imparţialităţii.