Comunicat de presă. Ședința publică a CNA din 31.01.2023

31.01.2023


envoyer l'article par mail title=

Sancțiuni :
• amendă – 10.000 de lei B1 TV
• somații publice – Digi 24, Prima TV, Pro TV, Realitatea Plus, România TV

Întrunit în ședințe publice în zilele de 19, 26 și 31.01.2023, Consiliul Național al Audiovizualului a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcția de specialitate, ca urmare a autosesizării și a sesizărilor primite, pentru modul în care a fost reflectat în spațiul audiovizual subiectul referitor la presupusa participare a lui Elon Musk și a Angelinei Jolie la petrecerea de Halloween organizată la Castelul Bran. Au fost monitorizate emisiuni informative difuzate în zilele de 30 și 31.10.2022 de 15 posturi de televiziune : Aleph News, Antena 1, Antena 3 CNN, B1 TV, Digi 24, Euronews România, Kanal D, Metropola TV, Național TV, Prima TV, PRO TV, Realitatea Plus, România TV, TVR 1, TVR Info.

În ședința publică din 31.01.2023, Consiliul a decis să sancționeze cu câte o somație publică posturile Digi 24, Prima TV, PRO TV, Realitatea Plus și România TV, pentru că nu au respectat prevederile art. 64 alin. (1) lit. b din Codul de reglementare a conținutului audiovizual, potrivit cărora „În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii : (...) b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă”. Menționăm că la celelalte posturi nu au fost constatate încălcări ale legislației audiovizuale, dar în urma analizării rapoartelor, Consiliul a hotărât să atenționeze în scris Antena 3 CNN, Euronews România și TVR Info pentru ca, pe viitor, să țină cont cu mai multă strictețe de prevederile art. 64 alin. (1) lit. b din Cod.

În aceeași ședință, CNA a decis să sancționeze postul B1 TV cu amendă de 10.000 de lei pentru încălcarea dispozițiilor art. 67, art. 64 alin. (1) lit. a) și 40 alin. (2) din Codul audiovizualului. Rapoartele de monitorizare analizate cuprind mai multe ediții ale emisiunii „Bună, România !”, difuzate în lunile octombrie, noiembrie și decembrie 2022.

Biroul Informare și Relații Publice


Prevederi ale legislației audiovizualului la care facem referire

Codul de reglementare a conținutului audiovizual
Art. 40 - (2) În cazul în care acuzaţiile prevăzute la alin. (1) sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars ; respectarea acestui principiu presupune condiţii nediscriminatorii de exprimare până la finalul aceluiaşi program în cadrul căruia s-au făcut acuzaţiile. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere, trebuie precizat acest fapt.
Art. 64 - În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii : a) asigurarea unei distincţii clare între fapte şi opinii ;
Art. 67 - În exercitarea dreptului lor de a-şi exprima opinii sau puncte de vedere în legătură cu subiecte de interes public, prezentatorii şi moderatorii trebuie să asigure o separare clară a opiniilor de fapte şi nu trebuie să profite de apariţia lor constantă în programe într-un mod care să contravină exigenţelor de asigurare a imparţialităţii.