Comunicat de presă. Ședința publică a CNA din 26.01.2023

26.01.2023


envoyer l'article par mail title=

Sancțiuni : amenzi de 10.000 de lei și somație publică postului România TV

Întrunit în ședința publică din data de 26.01.2023, Consiliul Național al Audiovizualului a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcția de specialitate, ca urmare a sesizărilor primite, pentru emisiuni de știri și dezbatere difuzate de postul România TV în luna octombrie 2022. Constatând încălcări ale prevederilor Codului de reglementare a conținutului audiovizual, Consiliul a decis aplicarea următoarelor sancțiuni :
- amendă de 10.000 de lei, pentru emisiunea informativă „Știrile România TV” din 20.10.2022, în cadrul căreia nu s-a ținut cont de dispozițiile art. 64 alin. (1) lit. a) la difuzarea știrii cu titlul „Replică din coteț pentru Delia”* [„În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii : a) asigurarea unei distincţii clare între fapte şi opinii”].
*Notă : La stabilirea sancțiunii s-au avut în vedere și aspecte din emisiunea „Punctul culminant” din 19.10.2022 ;
- amendă de 10.000 de lei, deoarece a încălcat prevederile art. 64 alin. (1) lit. a) în emisiuni referitoare la mitingul LGBT organizat în Capitală (titlu afișat pe ecran : „Marșul neomarxiștilor, cum forțează resetarea sexuală”) ;
- somație publică, pentru că nu a respectat prevederile art. 65 lit. b) la difuzarea unor emisiuni având ca temă accidentul rutier în care a fost implicată doamna Monica Macovei [„În emisiunile de ştiri şi dezbateri, radiodifuzorii trebuie să respecte următoarele reguli : (…) b) între subiectul tratat şi imaginile ce însoţesc comentariul să existe o conexiune reală”]. Printre titlurile afișate : „Monica Macovei, scandal și aroganță, înregistrări uluitoare” / „Vecinele Monicăi Macovei rup tăcerea, mărturii uluitoare” / „Se îmbată Monica Macovei ? Propagandista cu care chefuiește”.

În aceeași ședință, Consiliul a decis să aplice societăților Green Gold Media TV SRL Petroșani și Ardelean Production Media SRL Oradea câte o somație publică pentru încălcarea prevederilor art. 54 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002 [„Furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să solicite Consiliului acordul pentru orice modificare intervenită în documentele şi în datele declarate, prevăzute la art. 54 alin. (1) lit. b) şi e)”].

Biroul Informare și Relații Publice