Comunicat de presă. Ședința publică a CNA din 17.01.2023

17.01.2023


envoyer l'article par mail title=


Întrunit în ședința publică din data de 17.01.2023, Consiliul Național al Audiovizualului a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcția de specialitate ca urmare a sesizărilor primite și a decis să aplice postului Realitatea Plus următoarele sancțiuni :
- amendă de 30.000 de lei, deoarece în edițiile din 27.09 și 21.11.2022 ale emisiunii „Culisele statului paralel” nu au fost respectate prevederile art. 40 alin. (2) și nici cele ale art. 67 din Codul de reglementare a conținutului audiovizual (printre titlurile afișate pe ecran : „Dezvăluiri-bombă despre caracatița șefului din transporturi” ; „Caracatița din spatele podului de la Brăila, cine e implicat”) ;
- amendă de 10.000 de lei pentru ediții informative din data de 03.12.2022, în cadrul cărora a fost difuzată știrea având ca titlul „Scandalul acționarilor B1 TV continuă. Ultimatum pentru Oancea” fără a se ține cont de dispozițiile art. 64 alin. (1) lit. b) din Cod, conform cărora : „În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii : (…) b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă.

Biroul Informare și Relații Publice


Prevederile legislației audiovizualului la care facem referire :

Decizia CNA Nr. 220 din 24 februarie 2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările și completările ulterioare

art. 40 (2) În cazul în care acuzaţiile prevăzute la alin. (1) sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars ; respectarea acestui principiu presupune condiţii nediscriminatorii de exprimare până la finalul aceluiaşi program în cadrul căruia s-au făcut acuzaţiile. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere, trebuie precizat acest fapt.

art. 67- În exercitarea dreptului lor de a-şi exprima opinii sau puncte de vedere în legătură cu subiecte de interes public, prezentatorii şi moderatorii trebuie să asigure o separare clară a opiniilor de fapte şi nu trebuie să profite de apariţia lor constantă în programe într-un mod care să contravină exigenţelor de asigurare a imparţialităţii.