Comunicat de presă. Ședința publică a CNA din 20.10.2022

20.10.2022


envoyer l'article par mail title=

SancÈ›iuni : amenzi de 10.000 de lei È™i 5.000 de lei – România TV

ÃŽntrunit în È™edinÈ›a publică din data de 20.10.2022, Consiliul NaÈ›ional al Audiovizualului a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcÈ›ia de specialitate ca urmare a sesizărilor primite È™i a decis să aplice următoarele sancÈ›iuni :
- amendă de 10.000 de lei postului România TV pentru emisiunile „România 60 de minute” din 13.08.2022 È™i „Știrile România TV” din 14.08.2022, difuzate fără a se È›ine cont de prevederile art. 66 È™i art. 64 alin. (1) lit. a), b) din Codul de reglementare a conÈ›inutului audiovizual (titluri afiÈ™ate : „România în topul grânelor arse, a fost mână criminală ?” ; „Fermierii din țările experiment - ne distrug vieÈ›ile” ; „Distrugerea agriculturii tradiÈ›ionale, noua ordine economică”) ;
- amendă de 5.000 de lei postului România TV pentru emisiunile „România de poveste” din 06.08.2022 È™i „Breaking News” din 07.08.2022, în cadrul cărora au fost încălcate dispoziÈ›iile art. 40 alin. (1) È™i (2) È™i ale art. 66 din Codul audiovizualului. Titluri aferente subiectului reclamat : „Disperare în Primărie – Clotilde amenință, hărÈ›uieÈ™te È™i minte” ; „Imediat : documentele care aruncă în aer alegerile din România” (6 august) ; „O nouă manipulare cu voturile, marca Clotilde Armand/lista voturilor furate” (7 august).

Biroul Informare și Relații Publice


Prevederile legislaÈ›iei audiovizuale la care facem referire :

DECIZIE Nr. 220 din 24 februarie 2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual

Art. 40 - (1) ÃŽn virtutea dreptului la propria imagine, în cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzaÅ£ii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susÅ£inute cu dovezi, iar persoanele acuzate trebuie contactate ÅŸi invitate să intervină pentru a-ÅŸi exprima punctul de vedere. ÃŽn situaÅ£ia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere sau nu a putut fi contactată prin încercări repetate, trebuie precizat acest fapt. (2) ÃŽn cazul în care acuzaÅ£iile prevăzute la alin. (1) sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars ; respectarea acestui principiu presupune condiÅ£ii nediscriminatorii de exprimare până la finalul aceluiaÅŸi program în cadrul căruia s-au făcut acuzaÅ£iile. ÃŽn situaÅ£ia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere, trebuie precizat acest fapt.

Art. 64 - (1) ÃŽn virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii : a) asigurarea unei distincÅ£ii clare între fapte ÅŸi opinii ; b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată ÅŸi prezentată în mod imparÅ£ial ÅŸi cu bună-credinţă.

Art. 66 - În programele de ştiri şi dezbateri informarea în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială sau culturală, trebuie asigurate imparţialitatea şi echilibrul şi să fie favorizată libera formare a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică.