Comunicat de presă. Ședința publică a CNA din 20.10.2022
20.10.2022
Sancțiuni : amenzi de 10.000 de lei și 5.000 de lei – România TV
Întrunit în ședința publică din data de 20.10.2022, Consiliul Național al Audiovizualului a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcția de specialitate ca urmare a sesizărilor primite și a decis să aplice următoarele sancțiuni :
- amendă de 10.000 de lei postului România TV pentru emisiunile „România 60 de minute” din 13.08.2022 È™i „Știrile România TV” din 14.08.2022, difuzate fără a se È›ine cont de prevederile art. 66 È™i art. 64 alin. (1) lit. a), b) din Codul de reglementare a conÈ›inutului audiovizual (titluri afiÈ™ate : „România în topul grânelor arse, a fost mână criminală ?” ; „Fermierii din țările experiment - ne distrug vieÈ›ile” ; „Distrugerea agriculturii tradiÈ›ionale, noua ordine economică”) ;
- amendă de 5.000 de lei postului România TV pentru emisiunile „România de poveste” din 06.08.2022 È™i „Breaking News” din 07.08.2022, în cadrul cărora au fost încălcate dispoziÈ›iile art. 40 alin. (1) È™i (2) È™i ale art. 66 din Codul audiovizualului. Titluri aferente subiectului reclamat : „Disperare în Primărie – Clotilde amenință, hărÈ›uieÈ™te È™i minte” ; „Imediat : documentele care aruncă în aer alegerile din România” (6 august) ; „O nouă manipulare cu voturile, marca Clotilde Armand/lista voturilor furate” (7 august).
Biroul Informare și Relații Publice
Prevederile legislației audiovizuale la care facem referire :
DECIZIE Nr. 220 din 24 februarie 2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual
Art. 40 - (1) În virtutea dreptului la propria imagine, în cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate trebuie contactate şi invitate să intervină pentru a-şi exprima punctul de vedere. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere sau nu a putut fi contactată prin încercări repetate, trebuie precizat acest fapt. (2) În cazul în care acuzaţiile prevăzute la alin. (1) sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars ; respectarea acestui principiu presupune condiţii nediscriminatorii de exprimare până la finalul aceluiaşi program în cadrul căruia s-au făcut acuzaţiile. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere, trebuie precizat acest fapt.
Art. 64 - (1) În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii : a) asigurarea unei distincţii clare între fapte şi opinii ; b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă.
Art. 66 - În programele de ştiri şi dezbateri informarea în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială sau culturală, trebuie asigurate imparţialitatea şi echilibrul şi să fie favorizată libera formare a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică.